Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Inverted hammertime

Wat een enorme bewegingen vonden er gisteren plaats in de meeste aandelenindices. Een van de opvallende zaken was de ontwikkeling in de euro-dollar, maar daarover straks meer.

Eens in de zoveel tijd komen er schokken in de markt voor die voor flinke koersuitslagen kunnen zorgen. De ontwikkelingen in Griekenland van afgelopen weekend zorgden voor zo'n schok. Toch gaf ik al aan dat dit niet voor een verandering zorgt in de stijgende middellange en langetermijntrend.

In het kortetermijnbeeld kunnen dit soort externe schokken wel voor een verandering zorgen. Toch is ook in het kortetermijnbeeld geen wijziging opgetreden met de beweging die gisteren plaatsvond en blijft mijn opinie opwaarts gericht voor de komende tijd.

Terugtest

Ondanks de forse daling is er nog geen startsein gegeven voor de vierde correctie van dit jaar. Tot op heden valt deze terugval nog steeds in de categorie terugtest voor de vorming van een hogere kortetermijnbodem. Een belangrijke steun lag namelijk bij de 470 punten.

Hier was gisteren de voormalige dalende toppenlijn van de derde correctie te vinden. Deze toppenlijn startte bij de top van 504,80 en liep langs de lagere juni-top van 489,30. De afronding van de derde correctie vond ruim een week geleden plaats met de doorbraak van deze lijn rond destijds de 479 punten.

Deze voormalige dalende toppenlijn ligt vandaag bij 468,70. Verder ligt bij de 470 punten ook nog een belangrijke horizontale steun, die in de afgelopen maanden meerdere keren is getest en ook ruim acht jaar geleden gold als belangrijk steunpunt.

Dit belangrijke steunpunt van 470 werd gisteren niet onder druk gezet. Het intraday-dieptepunt lag bij 473,50.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Hogere middellangetermijnbodem

Mijn basisscenario na deze ontwikkelingen iss dat er in de komende dagen een hogere of gelijke bodem gevormd kan worden in het kortetermijnbeeld. Een gelijke bodem zou pas plaatsvinden zodra er een hertest van de recente bodem bij 464,60 plaatsvindt.

Ik ga er nog steeds vanuit dat de kans het grootst is dat deze bodem de hogere middellangetermijnbodem is, na een correctieve periode van ruim drie maanden. Tijdens deze correctie heeft de AEX op slechts enkele punten na de bovenkant van mijn doelzone bereikt, de sinds oktober vorig jaar stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek.

Een technisch gezien prachtige terugtest voor de vorming van een hogere middellangetermijnbodem. Voor de komende zomermaanden acht ik de kans nog steeds het grootst dat de AEX op weg kan naar de jaartop van 510,50 tot de dubbele top van eind 2007 bij 521.

Omkeerpatroon

Verder gaf ik aan dat bij een dergelijke forse terugval we zeer alert moeten zijn op de vorming van omkeerpatronen. Gisteren werd op de daggrafiek een eerste indicatie hiervoor gegeven met de vorming van een forse inverted hammer.

Zolang de AEX vandaag en morgen boven het intraday-dieptepunt van 473,50 weet te blijven, blijft dit positieve omkeerpatroon geldig. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • 473,50
  • de horizontale 470
  • de voormalige dalende toppenlijn van 468,70
  • het dieptepunt van 464,60

Enorme gap

Na de opening van gisteren ontstond er een enorme gap. De bovenkant van deze gap ligt pas bij 488,30, de bodem van afgelopen vrijdag. Daaronder ligt nog de bodem van 22 juni bij 484,35 als eerste weerstand, de bovenkant van de eerste opwaartse gap die werd gevormd tijdens de afronding van de derde correctie.

Met een intraday-top bij 483,50 werd toch een groot deel van de neerwaartse gap gesloten. Weerstand ligt er voor vandaag (en de komende dagen) dus bij de zone 483,50 tot 484,35 en bij 488,35. Ik verwacht dat in de komende week de aanval op deze niveaus verder kan worden ingezet.

Daggrafiek euro-dollar
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Euro-dollar: verder omhoog

In de euro-dollar is te zien dat de koers in de ochtend nog de onderkant testte maar uiteindelijk een aanzienlijk stuk hoger sloot. Hierbij werd een belangrijke steunzone getest. Rond de 110 tot 110,50 liggen namelijk:

  • de onderkant van het huidige stijgende kortetermijntrendkanaal (blauwe lijnen)
  • de voormalige bovenkant van de zijwaartse zone die dit valutapaar in de maanden maart-april beheerste

Uiteindelijk werd er ook een groot bodempatroon gevormd, een tweedaagse bullish engulfing. De eerste belangrijke weerstandszone ligt bij de toppen van 114,30 – 114,60, daarboven ligt het 200-daags gemiddelde bij 116,50.

De stijgende trend is intact en dit valutapaar kan naar mijn mening verder omhoog in de komende weken.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

682 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juni 2015 09:14
    quote:

    MG TF schreef op 30 juni 2015 09:10:

    Dus als ik het goed lees is het van belang dat de index boven de 473 blijft vandaag en morgen anders treedt er een omkeer patroon in werking?
    Dat zijn maar enkele punten. Een Griekse scheet laten en we zitten er gelijk onder.
    en die zal gelaten worden
  2. [verwijderd] 30 juni 2015 09:18
    Juncker deed nog laatste aanbod aan Grieken
    08:58 30-6-2015

    ATHENE (AFN) - De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft nog een laatste aanbod gedaan aan Griekenland voordat een deadline voor een deal met de schuldeisers dinsdag afloopt. Dat meldden bronnen bij de Europese Unie en de Griekse regering aan persbureau Reuters.

    Juncker deed nog laatste aanbod aan Grieken De Griekse premier Alexis Tsipras zou uiterlijk dinsdag schriftelijk moeten instemmen met het voorstel dat de geldschieters van Griekenland vrijdag op tafel legden. Vervolgens zou er een Europese topvergadering kunnen worden belegd, waarbij zou worden afgesproken om campagne te voeren voor een 'ja' bij het referendum in Griekenland over een schuldendeal komende zondag. De Griekse regering heeft de bevolking juist opgeroepen om 'nee' te stemmen, omdat Athene dan sterker zou staan in de onderhandelingen met de crediteuren.

    Als de Grieken instemmen met de voorwaarden voor nieuwe leningen, dan zouden de geldschieters bereid zijn hun belofte uit 2012 om de schuldenlast van Griekenland te verlichten gestand te doen. Die verlichting zou bestaan uit een verlenging van de looptijd van leningen, lagere rentes en uitstel van betaling van rente op leningen van eurolanden aan Griekenland.


682 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 35 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.