Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
De Bund ist Rund

De Bund ist Rund

 

Vandaag is het ook weer bal. Hier dé Duitse rente, de tienjaars. U zou er zeeziek van worden. Klicken Sie bitte vor grosserrr und besserrr!

 

 

Hoi hoi hoi, we gaan spelletje doen. Vertel, wat is een normale Nederlandse rente? Dan doel ik op de tienjaarige staatsobligatierente en dan het gemiddelde door de eeuwen heen. Het antwoord vindt u hier, helemaal onderaan. Hier bij mij op IEX en Belegger HQ hebben ze alvast geeen benul :-)

  • 0 à 1%
  • 1 à 3%
  • 3 à 6%
  • 6 à 10%

De stijgende rentes dus, daar gaat dit over. Of zijn ze alweer uitgestegen? Ik kom veel mooie data en verhalen tegen, vandaar dit blogje. Even voor het beeld, die enorme renterally van de afgelopen drie weken is in percentges zelden vertoond, maar u ziet de wat langere trends nog geen krimp geven.

Hieronder ziet u de benchmark voor alle EU-rentes, de tienjarige Duitse. Het onmiddelijke gevaar op negatieve rentes is voor even geweken, maar normale rentes, uit de tijd voor het grote centrale bankingrijpen, zijn nog ver en ver weg. En er moet nog heel wat gebeuren voordat die weer op het bord staan.

Bloomberg laat dat mooi zien aan de hand van vijf grafieken. In januari, toen de ECB los ging met dat opkoopprogrmma van 60 miljard per jaar, was iedereen bang voor deflatie en negatieve groei. Dat rechtvaardigde ultralage yields. Grondstofffen (olie!), inflatie en Europese groei lopen nu wat op en vandaar een correctie.

Het persbureau voegt daar kuddegedrag en uiteindelijk toch koudwatervrees voor negatieve rentes aan toe als redenen dat er nu een draai is.

 

Liquiditeit

The Daily Telegraph voegt er nog eentje aan toe en misschien is dat wel de meest onderschatte factor, zeker die in illiquidie markten. Met name sinds de ECB alles opkoopt wat los en vast zit is de liquiditeit op de Europese obligatiemarkten finaal opgedroogd. Spreads waar u zo de ECB-toren tussen kan schuiven.

Vandaar ook die grote schokken en soms aburde bewegingen. Zo zag ik vorige week zelfs in een uurtje tijd de Franse rente van 0,90% naar 1,10% en weer terug naar 0,95% zakken. En dan is dit nog een van de grootste markten! Wat dacht u van bijvoorbeeld Finland, Oostenrijk, Portugal, maar ook Nederland?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de afgelopen drie weken had verwacht dat er partijen in de problemen zouden komen door die wilde bewegingen. Denk maar aan de broker-brokken toen in januari de Zwitserse SNB de koppeling EUR/CHF los liet. Tot nu toe heb ik nog niks gelezen of gezien over omvallende clubs.

Misschien is het een verklaring dat op de obligatiemarkt bijna uitsluitend grote, institutionele partijen actief zijn. Doorgaans zijn die ietwat voozichtiger dan particulieren-on-steroids die hun hand niet omdraaien voor een CFD'tje met een heffboompie 100. Die zijn meestal op de aandelen-, valuta- en commodity-markten actief.

Terug naar het verhaal: vandaag is er al bevestiging dat de rentes geen rode loper richting 2, 3 of meer procent wacht. Chinese baggercijfers, tegenvallende inflatieverwachingen VK, Europese BBP-cijfers met nullen voor de komma, Saoedie's die als gekken olie oppompen en dramatische Amerikaanse detailhandelsverkopen.

Bovendien maken de centrale banken op die in de VS na nog geen enkele aanstalten om de rente te verhogen. Kortom, er lijkt meer nodig voor weer serieuze rentestanden, maar er kan natuurlijk altijd een zwarte zwaan invliegen. Zekerheid is er nooit. Nou, vooruit eentje dan. En dat is de snelheid. Die is enorm!

Dat de rentes in de afgelopen weken zo snel zo hard stegen is zonder precedent. Als ooit de beurzen, markten en central banken normaliseren staan weer gewone rentes van x% - vult u zelf de percentages maar in - op het bord voor u met uw ogen kunt knipperen. Houd daar rekening mee in uw risicoprofiel.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 13 mei 2015 16:34
    Dat geprul van een basispuntje bij en dan weer een basispuntje af en daar dan heel erg opgewonden over lopen doen... Daarom alleen al zijn obligaties niks voor mij.

    En als iets van niks naar bijna niks gaat, dan is dat verschil misschien procentueel groot, maar het stelt allemaal nog steeds geen drol voor. Pas als 10 jaars rentes (en eigenlijk 5 jaars rentes) hoger zijn dan het dividendrendement van Shell, dan pas wordt het de moeite van het bekijken waard.
  2. [verwijderd] 13 mei 2015 17:44
    De rente staat abnormaal laag (nog steeds). De economie trekt aan, de onroerend goed markt trekt ook aan. Er is meer geld nodig voor investeringen, maar ook de consumptie neemt toe. Logisch dat men geen genoegen meer neemt met een rendement van 0,1 bij obligaties.
    Abnormaal lage rente is een teken van economische zwakte. De beweging die nu te zien is, is er dan ook één van toenemende kracht.
    Dit zou juist moeten worden toegejuicht en aandelen zouden dan ook moeten stijgen in plaats van dalen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.