Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Meer druk op 481

Het was gisteren een behoorlijk beweeglijke dag in vooral de Europese aandelenbeurzen.

DAX: Volgende dalingsgolf

In de DAX vond in de ochtend nog een flinke opleving plaats. Hierbij werden de horizontale niveaus van 11.620 en 11.675 intraday opwaarts gebroken. De koers vond zijn top net onder het afvlakkende 50-daags gemiddelde bij 11.775. Vlak daarboven ligt de vanaf de dubbele jaartop dalende toppenlijn bij 11.875.

Uiteindelijk werd in de loop van de middag de bodem van de afgelopen tijd weer getest bij 11.321. Het afgeronde hoofdschoudertoppatroon is nog steeds intact en de beweging van gisteren kan wel eens de klassieke terugtest zijn geweest.

Een belangrijk steunpunt ligt nu nog bij de sinds oktober stijgende bodemlijn die vandaag rond de 11.280 ligt. Ik acht de kans groot dat een neerwaartse doorbraak zal plaatsvinden op korte termijn waarna een volgende dalingsgolf start.

Ondertussen is de DAX al ruim 1.000 punten (8%) gecorrigeerd vanaf de dubbele top bij 12.390, een top waar destijds op de weekgrafiek ook een over het algemeen betrouwbare bearish engulfing op de weekgrafiek werd geplaatst.

Ruimte in de komende weken is er naar mijn mening naar de Fibonacci-retracementniveaus van 10.850 tot 10.350. Mochten die niveaus worden behaald dan is het elastiekje (verschil tussen koers en 200-daags gemiddelde) genormaliseerd aangezien het 200-daags momenteel rond de 10.200 punten noteert.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek DAX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eurostoxx 600: Afronding hoofdschouder

Eenzelfde beweging was ook in de brede markt, de Stoxx Europe 600, te zien. Daar vond ook een terugtest plaats naar zowel het 50-daags gemiddelde als de voormalige all-time high, net boven de 400 punten.

Deze index is in de afrondende fase van een groot hoofdschoudertoppatroon nadat al eerder de stijgende kortetermijnbodemlijn neerwaarts werd gebroken. De neklijn van dit patroon ligt bij 390,65 en daar sloot de koers nog nipt boven.

Een neerwaartse beweging hieronder activeert dit patroon en creëert een verder neerwaarts potentieel richting de 365 tot 370 punten.

Ook hier geldt dat deze correctie uiteindelijk moet leiden tot een duidelijke hogere middellangetermijnbodem waarna de index in de loop van dit jaar zijn jaartoppen verder kan aanscherpen.

Daggrafiek Eurostoxx 600
Daggrafiek Eurostoxx 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 AEX: Quasimodo

Het beeld van de AEX lijkt zeer sterk op die van de Stoxx Europe 600. Er heeft ondertussen een daling van bijna 30 punten plaatsgevonden (rond de 6%) maar er zit aanzienlijk meer in het vat.

Met een top gisteren bij 495 werd de voormalige 2008-top opnieuw getest en bijna de horizontale weerstandszone van 496 tot 499. Ik gaf gisteren al aan dat een dergelijke opleving deze week nog mogelijk was en geen verandering teweeg zou brengen aan mijn (negatieve) visie voor de komende weken.

Hiermee worden de contouren van een hoofdschoudertoppatroon steeds duidelijker, alhoewel de tweede schouder een kleintje is, een soort quasimodo. Voor de komende dagen verwacht ik meer neerwaartse druk op de steun bij 481, het eerste kortetermijndoel van deze terugval.

Toch verwacht ik dat deze steun binnenkort neerwaarts wordt gebroken, wat ruimte vrijmaakt voor een verdere daling naar 450 tot 465. Daar liggen twee belangrijke Fibonacci-retracementniveaus vanaf de decemberbodem. Ook ligt bij 450 het te berekenen koersdoel vanuit het genoemde toppatroon.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Klassieke topvorming

Er is de laatste weken sprake van een klassiek topvormingsproces waarbij we al zagen dat de technische indicatoren als eerste de signalen gaven met neerwaartse doorbraken en negatieve divergentie. Daarna werden betrouwbare toppatronen (bearish engulfings) op de weekgrafiek en daggrafiek gevormd.

De belangrijkste doorbraak was de beweging door de stijgende bodemlijn vanaf januari. Als laatste kan dan nog een hoofdschouderpatroon worden afgerond onder de 481.

  • Steunniveaus liggen verder nog bij 478,80 en de zone (gap) tussen 470 en 472,50.
  • Weerstand is te vinden bij 493,30 (50-daags), 495 en zone 496 tot 499.

Nu eerst maar eens kijken wanneer de 481 neerwaarts wordt gebroken.

Verkoopsignalen

Gisteren liet ik enkele grafieken zien die in de afgelopen weken duidelijke verkoopsignalen gaven zoals de afronding van een diamant-formatie maar veelal doorbraken door de stijgende kortetermijnbodemlijnen. Het betrof hier Aegon, Unilever, Ahold, Heineken en Unibail Rodamco.

Een aantal van deze fondsen zijn al ruim 10% teruggevallen. Vandaag laat ik Elsevier, Akzo Nobel, Randstad, Philips en Altice zien als extra ondersteuning van een breed gedragen correctie in de aandelenmarkten.

Elsevier
Grafiek Elsevier
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Akzo Nobel
Grafiek Akzo
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Randstad
Grafiek Randstad
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Philips
Philips
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Altice
Grafiek Altice
Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

400 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 mei 2015 09:02
    quote:

    Andy5 schreef op 6 mei 2015 08:56:

    Moet eerlijk zeggen dat Bas het tot nu toe allemaal heeft aangekondigd. Chapeau! Denk ook dat we nog een daling gaan doen en dan komt dat koersdoel van 563 van Bas weer in beeld ;-)
    ja hij heeft het enkele maanden geroepen, dus je krijgt een keer gelijk....
  2. Waar 6 mei 2015 09:02
    quote:

    shorter6 schreef op 6 mei 2015 08:55:

    ik wacht even zijlijn.
    Ditto, mede op basis van deze TA, Griekenland en de rentestanden besluit ik nog steeds af te wachten. ADP arbeidsmarktrapport private sector vapril vandaag, jobless claims morgen en vrijdag het Payroll Report.

    Zit liquide sinds voor deze storm begon en ik offer misschien dagwinst op maar hoop uiteindelijk daarmee een beter lange termijn totaal-rendement te halen. Wel moeilijk af en toe, dat niet meespelen.

    PS: kan iemand een link delen om de rentestanden realtime te monitoren?
400 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.