Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Lagere top gevormd

Wie kent de 1-april grap van een AEX die bezig is met topvorming als startpunt voor de tweede correctie van dit jaar? Ik ga er echter vanuit dat dit geen grap is en de maand april wel eens een forsere correctie kan laten zien.

Waar de algemene opinie nog steeds zeer positief is, blijf ik bij mijn mening dat alle seinen op rood staan voor een correctie. De stijging die we in de afgelopen drie tot vier maanden hebben gezien, zagen we alleen in 2009 bij het startpunt van de huidige langetermijnbullmarkt.

Vanaf de decemberbodem van 389 is de AEX inmiddels ruim 110 punten opgelopen. Alleen in de eerste week van januari vond een correctie plaats. Deze correctie had ik ook verwacht naar 409. Het werd uiteindelijk 406 waar de bodem van dit jaar werd geplaatst.

Hoger dan verwacht

 

Destijds was de algemene opinie zeer negatief en werd mijn koersdoel van 450 tot 462 voor het eerste kwartaal van 2015 als onmogelijk geacht. Momenteel zijn de rollen omgedraaid en zouden correcties volgens de algemene opinie voorlopig niet meer plaatsvinden.

Eerlijk is eerlijk, ik had deze krachtige voorzetting ook niet verwacht. Toen een top werd geplaatst bij 459 had ik de tweede correctie al verwacht. Dit bleef echter beperkt tot een correctie in de tijd, ofwel een tijdelijke consolidatie.

Na de vorming van een bodem bij 446 tot 447 werd met de opwaartse doorbraak door de top van 459 ruimte vrijgemaakt naar de zone 470 tot 474. Ook hier werd niet het startsein gegeven voor de tweede correctie.

Versteiling

 

De structurele doorbraak door de 474 betekende dat er opwaartse vervolgruimte werd gecreëerd richting de 495, de top van 2008 en mijn voormalige koersdoel voor 2015. Bij de 474 lag de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek.

De opwaartse doorbraak hiervan betekende ruim een maand geleden een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend. Ook betekende dit dat ik mijn doel voor de rest van dit jaar heb verhoogd van 495 naar de belangrijke dubbele top uit 2007 van 564. Tot zover een beschouwing van het eerste kwartaal.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Topsignalen

Hoe nu verder? Ik gaf in de afgelopen tijd al aan dat er veel signalen zijn die wijzen op topvorming:

  • De technische indicatoren stonden op zeer hoge niveaus en braken daarna door hun stijgende bodemlijnen. Ook was er sprake van negatieve divergentie in de RSI en vond een neerwaartse crossing in de MACD plaats.
  • Bij de top (500,65) in de daggrafiekwerd een dark cloud cover gemaakt (toppatroon).
  • De neerwaartse doorbraak vorige week maandag van de stijgende bodemlijn op de daggrafiek.
  • De vorming van twee toppatronen op de weekgrafiek: een tweezers-top en een bearish engulfing.

Na een mini-correctie eind vorige week van 4% werd maandag de gap (tot de 490,90) opgevuld. Dit creëerde opwaartse ruimte naar de 495. De kans op een lagere top was dan ook reëel en die lijkt te zijn gevormd.

Richtpunten bij 458 en 446

 

Gisteren werd op de daggrafiek een bearish engulfing gevormd en daarmee lijkt de lagere top op de borden te staan. In plaats van een snelle en felle correctie lijkt er een dalend trendkanaal te kunnen ontstaan. Als ik de recente toppen verbind dan is een dalende toppenlijn te zien bij 495,50.

Of dit de uiteindelijke dalende toppenlijn van de correctiefase gaat worden, is natuurlijk nog niet te zeggen. In de zone 495 tot 496 ligt dus zware weerstand. Daarboven ligt verder nog de jaartop bij 500,65. Pas een duidelijk slot hierboven zou een verbetering in het kortetermijnbeeld betekenen.

Voor de komende weken verwacht ik een vervolg van de neerwaartse beweging. Als richtpunten kunnen hiervoor de Fibonacci-retracementniveaus dienen vanaf de decemberbodem (389). Het 38,2%-niveau ligt bij 458 en het 50%-niveau bij 446, gelijk aan de buitengrenzen van de voormalige consolidatiefase van begin februari.

Diepe correctie

In het zeerkortetermijnbeeld ligt het eerste steunpunt bij 488,60, daaronder ontstaat meteen ruimte naar de 481 (bodem vorige week). Overige steunpunten liggen bij 478,80 en de zone 470 tot 472,50.

Ik houd rekening met een diepere correctie in de komende weken voor de vorming van een eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem. Pas daarna houd ik rekening met een voorzetting naar structurele niveaus boven de 500. Kortom, een correctie in april is naar mijn mening zeker geen 1-april grap.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

406 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
406 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.