Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Eindelijk weer eens een Hollandsche miljarden-overname

NXP's miljardenbal

Eindelijk weer eens een Hollandsche miljarden-overname! 

Als Wall Street straks opent komen de waardes nog meer naar elkaar toen? Het oer-Brabantsche, niet in Amsterdam maar aan de Nasdaq genoteerde NXP Semiconductors (beurswaarde: 19,6 miljard dollar) neemt sectorgenoot Freescale Semiconductor over (11,1 miljard dollar).

Ik wens Eindhoven alle succes toe met deze overname, maar ze zal het me niet kwalijk nemen dat ik wat sceptisch ben. Beurzen op een all time high - de Nasdaq Composite staat op haar van mytische  5000! - en het zijn dure aandelen: beide doen bijna 30x de winst nu en ruim de helft voor komend jaar.

Als ik het dan toch over Nasdaq 5000, ofwel jaartje 2000 heb: een overname deels in cash en aandelen, waar kennen we dat van? Schuld wordt er gratis bijgeleverd. Nog iets. Wellicht omdat er overnamegeruchten waren? Moet u de grafiek zien: die is verdubbeld in de laatste vier maanden!

Hopelijk heeft NXP Semiconductors haar huiswerk op orde en weet het bedrijf precies wat het doet, want de overname heeft zo toch wel wat typische zorg-dat-we-er-bij-zijn-bullmarket-trekjes.

 

 

Blijft het wel fascinerend om te zien hoe Philips keer op keer een mooie kraamkamer blijkt tezijn voor nieuwe bedrijven, want NXP is ook een voormalige dochter. Jammer dat Philips zelf niet meer echt mee komt. Even de beurswaardes bij elkaar optellen:

  • ASML; 47,1 miljard dollar
  • Philips: 28,6 miljard dollar
  • NXP Semiconductors: 19,6 miljard dollar (met Freescale 30,7 miljard dollar?)

Natuurlijk mag u zo niet rekenen, maar al met al is Philips zo toch nog goed gebleken voor 100 miljard euro aan beurswaarde.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 2 maart 2015 13:28
    Premarket op 11,3% op aardig volume.

    NXPI was al en wordt nu een nog grotere speler (door de overname van FSL) in Automative en MCU (oa Tesla), schaalvoordeel en kostenbesparing a 200 miljoen in het eerste jaar naar 500 milj uiteidenlijk

    "Anticipate $200M of cost synergies in the first full year after close. Clear path to $500M of annual run rate cost synergies", volgens de Pers presentatie

    PS Long NXPI
  2. [verwijderd] 2 maart 2015 17:15

    Er is meer aan afsplitsingen verkopen door Philips. Denk aan Draka, ASMI en er zullen er meer zijn.

    Knap van Philips hoe ze elke keer er inslagen veelbelovende onderdelen af te stoten. Er is duidelijk daar iets mis daar.
    Verlichting zal er binnenkort ook wel uitgaan. Die of de overnemer kan je dus kan je dus blindelings gaan kopen.

    Groet, Jonas
  3. Belegde boterham 2 maart 2015 18:05
    quote:

    jonas schreef op 2 maart 2015 17:15:

    Er is meer aan afsplitsingen verkopen door Philips. Denk aan Draka, ASMI en er zullen er meer zijn.

    Knap van Philips hoe ze elke keer er inslagen veelbelovende onderdelen af te stoten. Er is duidelijk daar iets mis daar.
    Verlichting zal er binnenkort ook wel uitgaan. Die of de overnemer kan je dus kan je dus blindelings gaan kopen.

    Groet, Jonas
    Juist niet iets mis. Als je je eigen redenering nu eens volgt tav afsplitsingen van Flippen en succesvol :-)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.