Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Draaipunt dichtbij

De derde maand van 2015 is gestart en de kans groot op de start van een forsere correctie in deze maand. De eerste correctie vond plaats in de eerste handelsweek van januari. Destijds viel de AEX terug van 428 naar 406. Hiermee kwam de index net onder mijn doel van 409 terecht.

Hierna steeg de AEX in een snelle opwaartse beweging naar 459,45. Dit betekende een test van bijna de bovenkant van mijn koersdoelzone voor het eerste kwartaal: de zone 450 tot 462. Na een drie weken durende consolidatie brak de AEX door zijn 459,45-top en vervolgde de krachtige opgaande beweging.

Ondanks dat ik destijds de tweede correctie van dit jaar verwachte bleef de terugval slechts beperkt tot een correctie in de tijd en niet in punten. Met de doorbraak door de zone 470 tot 474 werd ook een volgende zware weerstandszone zonder veel moeite opwaarts gebroken.

Ruimte tot 495

Hier lag een belangrijke horizontale langetermijnweerstand. Verder betekende dit ook de doorbraak door de sinds 2012 stijgende toppenlijn in de logaritmische weekgrafiek. Een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend.

Met de doorbraak door de zone 470 tot 474 was in principe ruimte vrijgekomen voor een beweging naar de 495 punten. Hier ligt de top uit 2008 en dit doel gaf ik eind vorig jaar op als richtpunt voor dit jaar in het langetermijnbeeld.

Met de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend, verwacht ik dat de AEX dit jaar aanzienlijk verder kan oplopen. Het nieuwe richtpunt voor de komende negen tot twaalf maanden ligt bij 564, de top uit 2007. Toch zal de weg hiernaartoe gepaard gaan met een aantal (forsere) correcties.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Draaipunt dichtbij

Wanneer start de volgende en tweede correctie van dit jaar?

Het precieze keermoment en keerpunt is onmogelijk te voorspellen. Toch verwacht ik dat dit draaipunt dichtbij is. De AEX is op ongeveer 10 punten na bij de zware weerstand van 495 aangekomen en ook andere indices lijken nog maar beperkt opwaarts potentieel te hebben.

Verder is de algemene opinie te euforisch op dit moment naar mijn mening, het lijkt wel of steeds meer beleggers geen correcties meer verwachten in de komende maanden en een voorzetting in een rechte streep naar aanzienlijk hogere niveaus.

Ook de technische indicatoren noteren op zeer hoge (overbought) niveaus. Net als bij de index zelf moeten we alert zijn op een neerwaartse doorbraak door de stijgende bodemlijnen in deze indicatoren. Door de steilheid van deze bodemlijn lijkt een doorbraak ook hier slechts een kwestie van tijd.

Meer signalen nodig

Op de daggrafiek van de AEX is tot nu toe nog geen zwakte te zien. Ookis op 10 punten na het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde vlagpatroon (vanaf de 411,45) bereikt. Het vlaggetje zelf was de consolidatiefase tussen de 446 en 459.

Wel werd afgelopen vrijdag een hanging man op de borden gezet, maar we hebben aanzienlijk meer signalen nodig om te kunnen spreken van een top. Een duidelijk tweedaags toppatroon of een neerwaartse doorbraak van de scherp stijgende kortetermijnbodemlijn vanaf de 447,25.

Deze oplopende steunlijn stijgt dagelijks ruim 1,5 punt en ligt vandaag bij 473. Dit is het eerste duidelijke steunpunt in de AEX. Het eerste steunpunt ligt bij de derde opwaartse gap van de laatste twee weken, tussen de 475,20 en 475,75. Een sluiting van deze gap zou de eerste verzwakking betekenen.

Let op 473

Het is dus onmogelijk om het precieze keermoment te voorzien. Wel is de opwaartse ruimte in de meeste indices beperkt. Het is belangrijk dat een verzwakking voor de start van de volgende correctie gelijktijdig in veel indices plaatsvindt.

Of de AEX 495 nog weet te behalen, is ook niet te zeggen. We moeten vooral de onderkant in de gaten houden. Zodra de AEX onder de steil stijgende bodemlijn van nu 473 terechtkomt, is de kans groot dat de top is gezet.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

S&P 500: top gevormd

Als laatste toon ik u nog de daggrafiek van de S&P 500. Deze Amerikaanse index heeft mijn langetermijnkoersdoel op 30 punten na niet behaald. Dit niveau ligt bij 2150 en is het 161,8% Fibonacci-projectieniveau tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009.

Voor de rest van dit jaar verwacht ik dat dit richtpunt zal worden gebroken en de S&P 500 aanzienlijk verder kan oplopen. Op de daggrafiek is een top gevormd bij 2120 en de S&P 500 brak afgelopen vrijdag door de steile en zeerkortetermijnbodemlijn. Een eerste verslechtering in het kortetermijnbeeld.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

547 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 maart 2015 09:21
    LOL:-) iedereen op de trein we zitten al vol maar kom erbij
    We kantelen wel bij de volgende bocht maar het maakt niet uit dus hoe meer op de trein zitten hoe grote de winsten worden van de grote man want we vallen heel hard weer op onze achterwerken .De mensen zien alleen maar weer €€€€€€€€€€€€€€$$$$$$$$$$$$ en niet hoe de wereld er voor staat .
547 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.