Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De lááángste oliegrafiek

De lááángste oliegrafiek

 

Zeg het net nog tegen mijn collega Nick Bakker. Heeft die kortzichtigheid van iedereen op de beurzen ook hier mede mee te maken? Sinds kort hebben wij een prachtige Reuters Eikon databak, waar wij heerlijk mee kunnen spelen. "Maak even de AEX grafiek vanaf de start in 1983." Not, gaat niet verder terug dan 1985.

Heb het zelf niet, maar ik meen dat de Bloomberg bak terug gaat tot 1970. Ik begrijp dat niet goed. Het zijn vaak de langste grafieken die de beste inzage geven in hoe alles beweegt. Niet alleen in de bull- en bearmarkets van de afgelopen decennia, maar door oorlogen, crises, en de hele rataplan heen.

Net op Twitter kom ik deze oliegrafiek tegen. Wow! Vanaf de eerste olievondst in de VS in de negentiende eeuw zo te zien. Hij is net niet helemaal doorgetrokken tot vandaag, maar u hoeft geen Vincent van Gogh of Rembrandt van Rijn te heten om dat lijntje door te trekken tekenen: immer gerade aus.

 

 

Volgens mij kunt u er op wachten dat er koersdoelen van 40, 30 en misschien wel 20 dollar per vaatje West-Texas Light Intemediate (WTI) verschijnen. Wat vooral opvalt is dat olie op wilde uitschieters na - die soms heel lang kunnen duren, dat wel! - altijd min of meer hetzelfde is blijven kosten.

Verder vind ik het verbazingwekkend om te zien, dat in WOII de prijs constant is gebleven, maar dat is vertekend beeld gok ik. In die tijd was benzine op de bon, want Amerikaanse leger, marine en luchtmacht lustten wel een slokkie. Tijdens de Amerikaanse Burgerorolog explodeerde de prijs dan weer wel.

Zo kan denk ik iedereen lang naar deze grafiek turen en conclusies trekken. Paar maandjes geleden maakte ik eeen blog met alle langste grafieken die ik maar vinden kon. Vooruit, omdat het bijna kerst is. Copypaste! Heerschend advies: laat de waan van de dag lekker zitten, want die vindt u toch niet terug in dit chartfest.

OK, daar gaat ie, dit is gewoon het hele langegrafiekenblog van 11 september met mijn originele commentaar. Dat mag u dan wel weer filteren op de aaan van de dag :-) Gaat ie:

Service van de zaak, want wat een werk. Het is blijkbaar vandaag ultralange of oude grafiekendag, vandaar. Lukas had er vanochtend al drie in zijn dagelijkse grafiekenpotpourri. Ah, wellicht hierom dat de VS zoveel aversie oproepen in de wereld! #jaloers

 

 

Dit is een gevaarlijke grafiek. Ik herinner me de jaren tachtig nog, toen het een zekerheidje was dat Japan de grootste economie ter wereld zou worden. Nooit meer iets van vernomen. Eerst zien, dan geloven met China.

 

 

Haha, ik copypaste het commentaar van Lukas: When the Roman Empire sneezed, everyone got a cold…

 

 

Ik vul Lukas graag aan. Zelf ben ik dol op lange grafieken. Het zoomt zo lekker uit van de waan de van de dag en laat goed zien hoe markten zich pas echt ontwikkelen door de jáááren heen. Inclusief oorlogen, natuurampen en noem alle ellende en voorspoed maar op die de mens treffen.

Waarschijnlijk kent u deze al, maar vooruit. Gisteren twitterde ik deze nog naar een Amerikaanse obligatiehandelaar, die hem op z'n kantoor ophangt. Wat is ie mooi, de Nederlandse rente en aandelen sinds dit landje begon te ontstaan. Klikken voor orginele pagina én grrróóót! Geldt ook voor de andere grafieken.

 

 

Datzelfde geldt voor deze, die ik te pas en te onpas iedereen die maar wil én niet wil onder zijn neus houd. Ik vind dit de belangrijkste beursgrafiek die er is, maar conclusies trekt u uiteraard zelf.

 

 

We gaan verder. De S&P 500 is er sinds 4 maart 1957. De eerste S&P index met vele minder aandelen was er al in 1923, maar die kan ik niet zo gauw vinden. Professor Robert Shiller heeft die zelfs teruggerekend tot 1870 en zijn collega Jeremy Siegel tot 1802, zie hierboven.

 

 

De Nasdaq Composite dan anno 1971:

 

 

De Dow Jones, maar dan logaritmisch. U ziet het, de twintigste eeuw was heel saai. Gebeurde echt helemaal niks. Ja, in 1929 een akkefietje, maar verder was het stilletjes :-)

 

 

Commodities sinds de pruiken-, of de waarom-eten-ze-dan-geen-koekjes-als-het-brood-te-duur-is-tijd:

 

 

Goud sinds de start van de Honderdjarige Oorlog! Rijk dat iedereen was in die donkere middeleeuwen :-)

 

 

Nou zal ik goldbugs nooit voor gek verklaren, want lieve help: de Fed-balans. Dan moet u weten dat die club ooit in het leven is geroepen om de dollar te bewaken. Werk aan de winkel, zou ik zeggen...

 

 

Dan de uitsmijter nog: de AEX sinds de start in 1983!

 

 

Zoom ik nog even uit met de MSCI Netherlands Index in guldens en euro's én met herbelegd dividend. De arm-rijk discussie in dit land lijkt me hiermee gesloten. Als ik idoot afrond, dan belegt bovenmodaal en spaart benedenmodaal. Moet ik doorgaan?

 

 

Leuk Kampie al die grafieken, denkt u nu, maar wat is de moraal van dit verhaal? Nou, dit?

 

 

OK, Jeroen heeft de allerlangste, meest eentonige, maar wel allerduidelijkste. Voor u vol op het orgel gaat (tegen de centrale banken): modaal anno nu is wel eventjes wat anders dan anno 1900, 1800, 1600, 1400 of whatever. Om van arm maar te zwijgen.

 

 

 

Nog een ding dan. Ik belde Shell er een paar jaar geleden voor, maar ze gaf me de data niet, die ze wél bijhoudt. Wat was één aandeel Shell nu waard geweest als het concern al die jaren geen dividend had uitbetaald, maar in eigen aandeel had herbelegd. Net als Berkshire Hathaway. Als u het weet... graag!


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 december 2014 17:15
    nl.wikipedia.org/wiki/Schaliegas#medi...
    Vooral deze is belangrijk. Je ziet hier de producenten van morgen.
    Zie ook de wiki:
    nl.wikipedia.org/wiki/Schaliegas
    Kom niet aan met (naar mijn inziens terechte) bezwaren voor het milieu, want die vergeet men wanneer de kosten van energie flink stijgen.
    Voor olie idem:
    slimbeleggen.net/schalie-olie-revolut...
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links