Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Wie luidt de bodembel?

De terugval van de afgelopen twee handelsdagen lijkt veel op de capitulatiefase tijdens de vijfde correctie in de maanden september-oktober. In die correctie viel de AEX in twee dagen tijd bijna 30 punten terug. In de laatste twee handelsdagen van deze zesde correctie bedraagt de daling ongeveer 20 punten.

Ik blijf dan ook van mening dat deze terugval in de eindfase is aanbeland en we alert moeten blijven op omkeersignalen. Deze diepere val tot onder de 400 punten had ik echter niet verwacht. Maar zoals vaker gezegd, het is onmogelijk om het precieze draaipunt en draaimoment te voorzien.

Ik gaf gisteren al aan dat de kans op de vorming van een bodem begin deze week realistisch was. Mijn doel voor deze terugval (zone rond 409) is ondertussen ruimschoots behaald en de mini-correctie is uitgemond in een echte correctie van tussen de 5 en 10%.

Gelijkenis 2013

Dit is de zesde correctie in de AEX van dit jaar. Een opvallende gelijkenis met vorig jaar. Toen waren er ook zes correctieve bewegingen waarvan er één ongeveer 13% bedroeg, net als dit jaar.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Gisterochtend leek er nog geen vuiltje aan de lucht en na een iets lagere opening steeg de AEX precies tot aan de oude bekende 409. Het 200-daags gemiddelde rond de 406,50 bood geen weerstand, de 409 echter wel.

Uiteindelijk sloot de AEX hier ongeveer 14 punten onder, een enorme beweging, waarmee de capitulatiefase van de afgelopen twee dagen dus veel gelijkenis heeft met de capitulatiefase aan het einde van de vijfde correctie in oktober.

Eerste hogere bodem

 

Alle steunniveaus die ik gister noemde werden neerwaarts gebroken:

  • de bodem van begin november bij 403,10
  • een horizontale steun bij 401
  • het 50%-Fibonacci-retracementniveau van de gehele voorgaande stijging bij 399,50

Nu de AEX daaronder is gesloten, ligt de volgende steunzone bij 391 tot 393. Hier liggen oude bekende steunpunten en het laatste Fibonacci-retracementniveau van de stijging van 366 naar 432.

Ik blijf bij mijn mening dat de AEX begin deze week zijn bodem kan zetten of mogelijk gisteren al heeft gezet waarna de eeste hogere bodem vanaf de 366-bodem een feit is.

Doel onveranderd

 

Dit zorgt er dan uiteindelijk voor dat de contouren van een nieuwe stijgende trend sinds de 366-bodem duidelijk gaan worden en een volgende beweging naar nieuwe hogere jaartoppen realistisch is. Mijn doel voor de komende maanden ligt onveranderd bij 450 tot 462.

Er zullen genoeg beleggers zijn die zullen zeggen dat een dergelijk doel onmogelijk is om te behalen, terwijl veelal diezelfde personen twee weken geleden aangaven dat een dergelijk doel niet spannend was. Toen stond de AEX echter rond de 425 tot 431 en was de algemene opinie zeer positief.

Opwaartse draai

 

Destijds was mijn zeerkortetermijndoel behaald en ging ik uit van een terugtest. Dat deze terugtest zo diep zou gaan, had ik echter niet verwacht. Momenteel is de algemene opinie gedraaid naar zeer negatief.

Dit is ook te zien aan de technische indicatoren waarbij de RSI precies de 30-puntengrens aantikte. Ook vanuit deze indicator is een opwaartse draai dus realistisch.

Daggrafiek AEX-indicatoren

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Of de bodem al precies is gezet of de AEX die in de komende dagen nog iets verder zal aanscherpen, is onmogelijk te zeggen,. Maar ik houd wel rekening met een opwaartse draai waarbij de AEX in een snelle beweging weer kan oplopen in de laatste handelsdagen van dit jaar.

De eerste weerstandszone voor de komende dagen ligt nu bij 401 tot 403. Daarboven komt de 409 als volgend punt in zicht. Ik acht de kans groot dat de AEX in de loop van deze week de 409 weer kan gaan opzoeken.

Durft u?

Als laatste wil ik u nog wijzen op de mogelijkheid om uw eigen technische visie voor 2015 aan mij te mailen, die dan mogelijk begin volgend jaar op de hoofdpagina van IEX.nl te lezen zal zijn.

De hoeveelheid inzendingen valt mij toch behoorlijk tegen. U durft toch wel? Chapeau voor diegenen die al met foto en grafieken hun inzendingen hebben toegestuurd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

1.037 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 52 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. EmileB 16 december 2014 08:59
    Goedemorgen Bas. Onderstaand scenario (10 dec.) zou een fraai plaatje opleveren :o)
    Maar een terugtest naar 390 lijkt er ook logisch uit te zien. We zullen het meemaken.

    quote:

    EmileB schreef op 10 december 2014 09:50:

    De AEX naar de 365 en de DAX naar de 8000, dat zou een mooi plaatje zijn :o)
  2. Dhrbelegger 16 december 2014 09:12
    quote:

    Ssilverhaze schreef op 16 december 2014 08:57:

    De hoeveelheid inzendingen valt mij toch behoorlijk tegen. U durft toch wel? Chapeau voor diegenen die al met foto en grafieken hun inzendingen hebben toegestuurd.

    +1

    Trouwens blij dat ik niet long kon gaan op USD/RUB gisteren

    www.investing.com/news/economic-indic...
    Haha told you so!
1.037 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 52 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.