Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: De slag om 415,90

Het eind vorige week gevormde toppatroon in de AEX is nog steeds geldig. Tegelijk met de test van de zware weerstandszone 415,70 tot 415,90 werd namelijk een dark cloud cover gevormd. Dit is een halve bearish engulfing.

Pas een structurele doorbraak en slot boven de zone 415,70 tot 415,90 zorgt ervoor dat de volgende fase in de stijgende kortetermijntrend wordt gestart. In dat scenario wordt het toppatroon ook opgeheven.

Zolang de AEX onder deze zone weet te blijven en te sluiten, blijft de koers  gevangen in een tijdelijke consolidatiefase. Een doorbraak door deze zone verwacht ik overigens wel binnenkort, waarna de AEX verder kan oplopen naar de jaartop van 425,80 en mogelijk hoger in de laatste weken van dit jaar.

Boven 422

Onderliggend is alleen nog een weerstandszone te vinden bij 422 tot 423. Hier ligt de eerste lagere top van de vijfde correctie van dit jaar maar ook het 61,8%-Fibonacci-retracementniveau tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009.

Ik verwacht dat de AEX in dit langetermijnbeeld nog dit jaar hier structureel boven weet te komen. Een volgende belangrijke fase in het stijgende langetermijnbeeld opstarten.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De opwaartse ruimte voor de komende maanden loopt tot de zone 450 tot 462:

  • bij 450 ligt een oude horizontale weerstand en een te berekenen koersdoel vanuit een eerder afgerond patroon dit jaar
  • bij 462 ligt het 161,8% Fibonacci-projectieniveau van de recente correctie

Voor het komende jaar houd ik in het langetermijnbeeld rekening met een beweging naar uiteindelijk de 470 tot 495. Hier liggen oude belangrijke toppen uit de jaren 2006 tot 2008. Maar de weg hiernaartoe zal ongetwijfeld hobbelig zijn met waarschijnlijk meerdere correctieve bewegingen.

Te steil

De laatste dagen geef ik steeds aan dat de opgaande zeerkortetermijntrend onhoudbaar steil is. Er is zelfs geen duidelijke opgaande bodemlijn te trekken vanaf de jaarbodem van 366.

De opgaande beweging van 50 punten is in een zeer snel tempo verlopen waarbij terugtests vaak intraday plaatsvonden en hooguit een dag of twee duurden. Sinds de AEX opwaarts door de 409 brak is er enige consolidatie te zien tussen deze 409 en de 416.

Bij de 409 liggen:

  • de voormalige dubbele top van de eerste vijf maanden van dit jaar
  • het 50-daags gemiddelde

Tijd voor consolidatie

Zolang de AEX niet door de 415,90 (structureel) breekt, blijft voor de komende dagen een hertest van dit eerste steunpunt mogelijk. Daaronder liggen nog steunpunten bij 406,20 en de zone 403,50 tot 404. In deze zone ligt onder andere het 200-daags gemiddelde. Zo'n stap terug in de AEX lijkt een stap te ver te zijn.

Ook in een aantal andere indices lijkt de tijd rijp voor enige consolidatie.

  • In een zeer snel tempo is de SOX bijvoorbeeld opgelopen vanaf de 540 naar bijna de jaartop van 660. Hiermee werd de zeer forse correctie ongedaan gemaakt en staat hij opnieuw zijn zware jaartoppenzone te testen.


    Klik op de grafiek voor een grote versie

  • Ook de Nasdaq 100 test de stijgende toppenlijn op zijn logaritmische weekgrafiek.

  • De S&P 500 brak recent krachtig door zijn jaartop (en all time high) maar test nu bijna de kortere stijgende toppenlijn. Voor deze index geldt nog steeds dat dit jaar de belangrijke 2150 kan worden getest. Dit is al langere tijd mijn langetermijnkoersdoel en is het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de voormalige all time high uit 2007 (1575) en de bodem uit 2009 (666).

    Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

390 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 november 2014 09:06
    Voordat iedereen te bullish wordt een aantal signalen. Daggrafiek van zowel SenP, Dax en Aex staat erg hoog. wat zou betekenen een lagere top voor de Aex en de Dax. Laatste week is het volume bij de SenP500 erg laag, tevens is er al enige tijd negatieve divergentie in de weekgrafiek, we zien steeds hogere toppen en lagere rsi. Dax is zowiezo zwak omdat dit, na de top op 10000, de tweede lagere top kan worden. dit icm met de lagere bodem van oktober is niet echt een teken van kracht.
  2. [verwijderd] 11 november 2014 09:23
    correctie gewoon, van 2 weken lang, dan einde jaars rally met grote up uitslagen in eu. Of hebben we rally al gehad nu we al weken groen zijn.

    Hebben jullie ook last van ING beleggen vastlopers steeds en reset pagina. allemaal om de boel extra te vertragen dat je minder kan kopen of voor meer geld in kan leggen heb ik vermoeden.
390 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 20 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links