Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ASML vs Tower Semiconductor

Volgens Warren Buffett moet u niet beleggen in iets dat u niet begrijpt. Voor mijn modelportefeuille De Alternatieve AEX gaat die vlieger helaas niet op. Ik ben onvoldoende thuis in de wereld van lithografie, wafers en extreem ultraviolet licht, maar ik wil toch graag een alternatief uitkiezen voor ASML.

Dat betekent dat ik extra kritisch moet kijken naar de financiële vooruitzichten en analistenoordelen. Ik heb me overigens voldoende in ASML verdiept om te weten dat het bedrijf een unieke positie in de chipmarkt bekleedt.

Het wordt beschouwd als een pijler van de Nederlandse kenniseconomie en haalt de knapste koppen van over de hele wereld naar Veldhoven. Dat is een prima reden om het bedrijf in de portefeuille op te nemen, maar het is niet hoe ik beleg.

Onfortuinlijke geschiedenis

Hoe uniek de positie van ASML ook is, het bedrijf is afhankelijk van de vraag vanuit chipfabrikanten en tussen die afnemers kunnen bedrijven zitten die sneller groeien en lager gewaardeerd zijn. Een bedrijf dat aan die criteria voldoet is het Israëlische Tower Semiconductor.

Tower Semiconductor, dat sinds de fusie met Jazz Semiconductor in 2008 de handelsnaam TowerJazz toepast, is een kleine, maar specialistische speler in de halfgeleiderindustrie. Het levert complexe procestechnologieën, zoals SiGe en BiCMOS, aan andere chipproducten.

Daarmee behaalde het in 2013 een omzet van 505 miljoen Amerikaanse dollar. Naast ASML lijkt Tower een onbeduidende speler, met een onfortuinlijke geschiedenis. Het aandeel deed ooit bijna 500 dollar op de Nasdaq, maar stond ook twee keer aan de rand van de afgrond.

Omzet- en winststijging

Momenteel zit er echter muziek in het aandeel en dat komt vooral door de joint-venture met Panasonic die in het voorjaar vorm kreeg en over het derde en vierde kwartaal zichtbaar zal worden in de winst. Mede dankzij deze samenwerking stijgt de omzet naar verwachting:

  • tot 836 miljoen dollar in 2014
  • tot 988 miljoen in 2015

De winst zal naar verwachting toenemen:

  • tot 112 miljoen in 2014
  • tot 165 miljoen in 2015

Daarmee is Tower gewaardeerd tegen 8 keer de verwachte winst volgend jaar, ten opzichte van 22 keer voor ASML.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

David en Goliath

Niet alleen de waardering is daarmee veel aantrekkelijker dan ASML, ook de vooruitzichten op lange termijn zijn volgens analisten gunstiger voor de Israëliërs. Dat is niet onbegrijpelijk, want waar ASML reeds de Goliath op haar terrein is, valt er voor David Tower nog veel te winnen.

Met fabrieken in hoogwaardige kennisgebieden in Californië, Israël en Japan zit het met de innovatieve slagkracht van Tower bovendien wel goed.

Zo zijn er dus allerlei emotionele redenen om te beleggen in ASML, maar wie voor winst gaat doet er verstandig aan ook eens naar Tower Semiconductor te kijken en de aankomende cijferpresentatie op 13 november.

 

Statistieken per 3 november 2014 ASML Tower
Semiconductor
Marktkapitalisatie 34,7 miljard euro 503 miljoen dollar
Notering Euronext Nasdaq
Aantal medewerkers 11.000 3000
Koers-winstverhouding 2014 31 12
Koers-winstverhouding 2015 22 8
Dividendrendement 0,8% 0,0%
Oordeel analisten hold buy
Koersontwikkeling YTD +19% +72%

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 4 november 2014 15:47
    Gelukkig begin je met een disclaimer dat je de semiconductor business niet begrijpt. Ik help je graag:
    - ASML maakt apparaten voor de halfgeleider industrie.
    - Tower Semiconductors (TowerJazz) maakt semiconductors. Ze zijn dus niet vergelijkbaar.
    BESI en ASMI zou je eerder kunnen vergelijken met ASML, alleen maken zij weer een heel ander soort apparaten dan ASML.

    TowerJazz zou je kunnen vergelijken met bedrijven als TSMC, UMC, Global Foundries. Dat kun je bij Yahoo Finance Competitors zien: finance.yahoo.com/q/co?s=TSEM+Competi...
    Als je dat doet dan zie je dat TSEM het zwarte schaap in de kudde is. Ik zou eerder 1 van de andere competitors kopen (heb zelf TSMC).
  2. Willy Wave 5 november 2014 10:24
    @Met Effekt: Leenaarts probeert onder de afnemers van ASML de snelle groeier te vinden, in plaats van te vertrouwen op het ASML merk. Vanuit de gedachte: onder die afnemers zitten snellere groeiers dan ASML zelf. Dat is zijn bedoeling, als ik het wel lees.

    Dat houdt overigens ook meteen een risico in: bij ASML komen de orders van al die afnemers(geaggregeerd) binnen. Dus een 'veiliger' gok in dat licht bezien. Precies de juiste/snelste groeier onder die afnemers zoeken - poeh, knappe kop, ik zou het niet kunnen, en extra risico. Daar MOET dan ook wel dat hogere rendement tegenover staan :)
  3. Met Effekt 5 november 2014 16:59
    @Willy Wave
    Ik snap dat. Maar als je in iets belegt is het handig als je de markt/sector snapt. Semiconductors zijn erg kapitaal intensief. Maar in goede tijden verdien je dan goud geld. Nu is een goede tijd en TSEM verdient haast niets. Ze hebben ook geen geld om te investeren. Een nieuwe fabriek kost al snel 1B$. En zonder nieuwe fabriek is niet veel omzet groei mogelijk.
    Ik zie niet waarom het TSEM daarom in de toekomst opeens beter zal gaan.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links