Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Wat nu weer, ECB?

Wat nu weer, ECB?

 

De daggrafiek van EUR/USD maakt duidelijk hoe serieus u dit bericht moet nemen. Bonk, euro omlaag. De ECB overweegt volgens Reuters om bedrijfsobligaties op de secundaire markt te gaan kopen. Het persbureau beroept zich daarbij op diverse bronnen binnen de bank.

Of het zo ver komt of niet, het geeft denk ik wel aan dat de huidige maatregelen niet echt lekker lopen. Misschien ook wel dat de bankenstressttest die de ECB zondag publiceert niet echt een lijst van lending powerhouses gaat opleveren, maar nu word ik te speculatief.

Toch is dit een onontgonnen gebied voor de bank en een nieuwe stap op weg naar EUbenomics? Dat zette ik een paar weken terug voor de sensatie boven een weekvoorutiblik van mij. EUbenomics = alles opkopen wat los en vast zit. Ik blijf hopen dat ik geen gelijk krijg.

Waarom? Simpel. Omdat de economie moet groeien, omdat mensen en bedrijven vernieuwen en productiever worden, de overheid efficiënter werkt et cetera. Niet omdat een centrale bank tovert en de rest met de armen over elkaar blijft zitten.

Oh ja, u mag die prachtige beursstijging vandaag ook op conto van de ECB zetten, maar ik lees dat niet echt aan de daggrafieken af.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. PingPong 21 oktober 2014 13:27
    Ik vroeg me de hele tijd al af welk goed nieuws ik gemist had, dat verklaart waarom Europa eerst daalt en daarna 2 % omhoog knalt. Nu weet ik het dus, en blijkbaar waren er handelaren die het gerucht eerder hoorden dan Reuters.

    Ben benieuwd hoe lang deze relief rally zal duren, want al die Draghi maatregelen zijn niet meer dan wanhoopsdaden. De kapitein van de Titanic kan nog zoveel ballast overboord gooien, maar dat zal het zinken niet veel vertragen.

    West Europa is niet opgewassen tegen de rest van de wereld als het om concurreren op kosten gaat. De lamlendige ambtenarencultuur, vooral in het zuiden, zal eerst moeten veranderen.
  2. [verwijderd] 21 oktober 2014 15:18
    Ik wil zo'n lening ook wel hoor...en betaal daar zelfs graag 1% rente op jaarbasis voor aan de (ECB)-bank. Ik denk dat als banken de burgers inderdaad tot pak-em-beet 25000 euro maximum kan/mag uitlenen tegen een zeer voordelige rente (max 1-2% op jaarbasis) dat er dan heel veel burgers zullen overgaan tot lenen van geld....en zeker weten dat dat geld deels gebruikt zal worden om allerlei zaken aan te kopen - zogenaamd consumptieve aankopen. Deels zal dat geld gebruikt worden om duurdere leningen af te lossen (wat ook weer positief zal zijn voor burgers omdat het elke maand minder aan aflossingen kwijt is). Ik denk zelfs dat het de huizen-markt zal helpen want als ik een huis wil kopen en voor 1.5% een bedrag van 25.000 euro kan lenen dan scheelt dat zeker op mijn maandelijkse hypotheeklasten....afhankelijk van hoe lang je het vastzet (ik ga uit van 10jaar, want dat staat rond de 3.5>%)...dussss zeker geen slecht plan... Ik ben voor :-)
  3. forum rang 6 !@#$!@! 21 oktober 2014 15:33
    Kijk heb geen hoge pet van amerikanen, maar ze durven wel maatregelen te nemen. Iets wat men in europa gewoon niet durft.

    finance.yahoo.com/news/fed-banks-shap...

    “the inevitable conclusion will be reached that your firms are too big and complex to manage effectively. In that case, financial-stability concerns would dictate that your firms need to be dramatically downsized and simplified so they can be managed effectively.”
  4. forum rang 5 theo1 21 oktober 2014 16:26
    Precies daarom heb ik dus wél een hoge pet van de Amerikanen. Ze hebben lef en pakken het probleem aan. Ondanks alle rivaliteit waren ze toch in staat om het bankenprobleem op te lossen. En ook nu weer zijn ze niet bang voor harde maatregelen.

    Dat alles in schril contrast met het pappen en nathouden en vooral niemand pijn doen beleid in Europa. Dat aan het eind van de rit iedereen veel meer pijn doet.

    Edit: om maar niet te zwijgen van die rare dubbele standaarden: Griekenland en Portugal worden keihard aangepakt, maar Frankrijk en Italië zijn onaantastbaar. Op die manier wordt het nooit wat, want die twee blijven er gewoon een zooi van maken.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.