Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Schotse rokjesdag

Beurs Vandaag: Schotse rokjesdag

 

Update 08:15 uur: Voorbeurs

Dag van de waarheid in Schotland. Ik wens ze daar veel wijsheid toe.

 

 

Het staat er echt: 1,287. In twee schuifjes, waarvan één nota bene nadat Chair Janet Yellen was uitgepraat, daalde EUR/USD (dollar trok aan) op het Fed-rentebesluit. Helemaal niks nieuws overigens onder de zon bij dat besluit, behalve dat meer Fed-leden volgend jaar van een verhoging uitgaan.

De consensus onder hen luidt dat die eind 2015 op 1,375% staat. Nu is dat nog 0,00-0,25%. Het kan dus heel snel gaan áls. Bij het volgende rentebesluit maakt de Fed trouwens bekend dat ze voor de laatste keer staatsobligaties en hypotheeproducten heeft gekocht, ofwel exit QE3! Komt het er toch nog van.

De Fed paste ook de economie verwachtingen - het zal eens niet - neerwaarts aan, maar gek genoeg niemand die het er over had! Gepikt van de Aandeelhouder.nl:

 

Nog aardig wat beursnieuws vandaag - zie hieronder - met opvallendste nieuwtje dat Fugro CEO nu 400.000 eigen aandelen verkoopt. Hij heeft er nu nog 3,5 miljoen ofzo. Bijna alle aandelen HES Beheer zijn toch aangemeld voor het bod van Hestya. Gelopen zaak dus. Unilever krijgt een koersdoelverlaging van Nomura.

Er zijn een paar Amerikaanse economische cijfers, maar echt warm gaat niemand dat er van krijgen. Hoewel, let vanmiddag wel op de Philadelphia Fed index na die prachtige New York Fed index eerder deze week. Die duidde er op dat de economie in die regio draait als een lier.

Behalve EUR/USD bewoog er gisteren niet echt iets significant, zoals dat zo mooi heet. Ja, alles hoger. Dat wel. Wacht, ik herhaal het even: alles hoger. Weet u nog? Toen de Fed in 2009 begon te stimuleren waren we benauwd dat het slecht voor aandelen was en schreeuwden we moord en brand over geldmoord.

Sinsdien is de S&P verdrievoudigd en gingen obligaties de lucht in. Wie had dat gedacht. Tot vorig jaar zomer waren we weer benauwd dat de Fed ophield met stimuleren, want dat zou desastreus uitpakken voor die opgefokte aandelen. De S&P 500? Die steeg door. Nu kapt de Fed ermee. Vul het verder zelf in.

Wat niet is kan komen en sluit nooit ook maar iets uit op de beurs, maar wees eerlijk tegen uzelf: redeneerde u ook zo? Voor mij is dit het zoveelste lesje in nederigheid op de beurs. Over nederigheid gesproken: doet er iemand van u mee aan de beursgang van Alibaba morgen? Iemand een paar stukjes toegewezen gekregen?

 

De markt nú:

  • De Europese futures openen +0,2% à +0,3%. De Amerikaanse staan op nul
  • Da's veel! De Bund future (Duitse obligatiefuture) daalt -0,2%, ofwel de rentes stijgen weer
  • Azië beweegt heel wisselend: Japan +1,2%, Hongkong -0,9%, Shanghai +0,1% en India +1,2%
  • EUR/USD: 1,287 dus
  • Goud blijft maar dalen: 1224 dollar
  • Oliebenchmarks WTI en Brent dalen -0,4% naar 94 en 98 dollar

 

Agenda

Let dus vooral op de voorlopende Philadelphia Fed index en de wekelijkse Jobless Claims. En er is een buitengewone aandeelhoudersveragdering TNT Express.

  • 09:30 Nederland werkeloosheidscijfer
  • 09:30 Nederland consumentenvertrouwen
  • 10:00 TNT Express buitengewone aandeelhoudersvergadering
  • 14:30 VS Building Permits aug (cons. 1,060M
  • 14:30 VS Housing Starts aug (cons 1,050M
  • 14:30 VS Jobless Claims (cons. 300K)
  • 16:00 VS Philly Fed Manufacturing index sep (cons. 23,3)

 

Nieuws

Een er is een handvol nieuwtjes. De kop van de dag is van Bloomberg: How to Buy Islands, Gold Mines and Villas With Bitcoin

 

Tweets

Imtech:

 

 

Wat haal je je op je hals Schotland bij een ja:

 

 

Karel houdt het netjes bij:

 

 

Vooruit, die blue dots nog maar. Yellen wilde de hare niet verklappen:

 

 

De Miljoenennota, maar dan anders:

 

 

Wat zegt dit eigenlijk? Doet het er toe?

 

 

Krantje:

 

 

Lukas weer met de grafieken wilde ik zeggen :-)

 

 

 

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 september 2014 09:08
    Ik las dat Duitse steden hogere belasting moeten gaan heffen om rond te kunnen komen. Kortom, 'de economie' komt verder onder druk te staan. Oorlog als afscheidingsbeweging leidt dan de gedachten af dan wel onfhankelijkheidsverklaringen zoals die van Schotland. Het is ook veel zeggend dat Chinese centrale bank ook miljarden pompt in 'de chinese economie' naast de mededeling dat men rekening houdt met WOIII en oplopende spanningen met Japan. Wordt vervolgd.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links