Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Defensief Apple

Defensief Apple

 

Dat gedoe met die verplichte U2 CD. Uitstel nieuwe iPhone in China. Is die smartwach nou wat of niet en is Appel Pay nou een gamechange rof niet?  Het gaat maar door met Apple. As we speak staat het fonds -1,6% in de min, omdat zie puntje 2. Het gaat nog wel even duren voordat het ding in China verkrijgbaar is.

So what?

Daar gaat het al lang niet meer om bij Apple. Het was het eerste wat mij opviel bij de cijfers over ik meen KW1. Apple maakt toen die gigantische cash-teruggave en een aandelensplitsing bekend, naar mijn smaak een open sollicitatie voor een plekje in de Dow Jones. Cruciaal voor deze koersgewogen index.

Naar mijn bescheiden idee veranderde Apple op dat moment van groei- in defensief aandeel. Vergelijk het met grote rivaal Microsoft. Onder Steve Jobs moest u het als belegger van de rijkelijke fantasie in het aandeel én de koerswinst hebben, Jobs peinsde er niet over geld aan aandeelhouders te geven.

Hoe anders is het nu. Het door zijn opvolger Tim Cooke ingevoerde dividend - het fonds doet nu 1,9% dividendrendment - en aandelenterugkooprogramma van tientallen miljarden is het grootste aandeelhoudersverwenpakket dat de wereld ooit zag en legt in theorie een zekere bodem onder de koers.

De andere kant van de medialle is... U zag het vorige week in die presentatie. De magie is er af. Foutjes in de uitzending, een popbandje dat de show mag stelen in plaats van het bedrijf, een been there done that upgrade van de iPhone en een smartwatch die allesbehalve Just one more thing!is.

Kortom, Apple is arrivée. Dat wil niet zeggen dat het geen goed aandeel is, lees hier mee met het Barron's dat ook door heeft dat Apple een defensief aandeel is geworden. Rest Apple nog twee dingen om bij het gevestigde beursmeubilair te horen: opname in de Dow Jones en Warren Buffett die positie inneemt.

Dat laatste gaat niet gebeuren. Buffett belegt liever in degelijke fabrikanten van simpele producten die iederen vroeger, nu en in de toekomst nodig heeft. Heinz ketchup. Coca-cola. Spoorwegtreinen. Dat soort dingen. Daar valt de iPhone en haar spin-offs zeker niet onder.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 16 september 2014 20:55
    En het China verhaal is niet bevestigd door een Apple medewerker, het is een veronderstelling van een analist die Apple volgt. Lees dagelijks veel van die 'rommel' en straks komen ze met cijfers over verkopen en die zijn giga.

    Apple (zelf) heeft medegedeeld dat de pre-orders naar de 6 alle voorgaande verkoopcijfers gaan overtreffen. Lijkt me betrouwbaarder

    Ps long AAPL
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.