Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Überlenen?!

Überlenen?!

 

Prime Consumer Notes are fixed-income investments that generate monthly cash flow in the form of payments of principal and interest. Generally, investors choose to invest in hundreds or thousands of Notes to diversify and benefit from more consistent performance. Notes are graded A1 through G5 and carry an interest rate commensurate with their risks, so you can build a portfolio that fits your investment objectives.

Dat lees ik op de site zelf. Financial Times heeft het er namelijk amper over. Wall Street Journal heeft al helemaal niet. Wacht, New York Times Dealbook vertelt wel meer:

Yet for Lending Club, the enterprise can prove lucrative. While rates on loans can start at below 7 percent, the average interest rate is about 14 percent, which still remains below standard credit cards. (The lenders can choose how risky of a loan they want to underwrite.) The company takes a small cut of that percentage and pays the rest to investors in the loans.

Als ik lees dat ik als investeerder 7% à 14% kan maken, dan wil ik eerst weten waar mijn risico's zitten. Want met deze percentages zijn die er zeker, dat is een 100% wetmatigheid. Helaas, er staat niet bij wat het percentage defaults is bij 7% en bij 14%, zodat ik effectief rendment kan uitrekenen.

U ziet het, in de VS gaat The Lending Club naar de beurs en dat is interessanter dan deze zoveelste hit-the-money-and-run dotcom-beursgang. The Lending Club kan voor de financiële sector worden wat Über voor de taxiwereld is: een gamechanger volgens hetzelfde principe van zeg maar van mensen voor mensen.

Simpel, geheel online leent u geld uit of u leent het. Uiteraard goedkoper dan bij de gevestigde kredietboeren. Als investeerder bepaalt u zelf uw risico en als lener is er een online screentest die bepaalt hoeveel u tegen welk percentage mag lenen. The Lending Club wil naar de beurs om haar business uit te breiden.

Klinkt al seen mooie simple & stupid business. Moet het bedrijf wel haar IT op haar orde hebben :-) Het zal mij benieuwen of dit fenomeen een succes wordt, of het overwaait naar Nederland en hoe de banken reageren. Of The Lending Club nou groot wordt of niet, het zorgt in ieder geval voor beleggersfantasie!

Ah, Peter kent The Lending Club al én heeft nog een cijfertje. Dat is inderdaad peanuts!

 

 

 

 

Ook nog een Robeco-fondsmanager tussen de schuifdeuren met een prima link:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 29 augustus 2014 15:19
    Er zijn wel een paar problemen met dit soort zaken:
    - Naarmate er meer uitleners bijkomen, drijven ze de rente omlaag. Totdat die niet meer interessant is. Dat zie je in Engeland al bij Zopa gebeuren. Bij veel van dit soort netwerken zie je het aantal uitleners sneller groeien dan het aantal leners.
    - Hoe gaat zoiets schalen? Op kleine schaal is het redelijk overzichtelijk, maar als het groot wordt, kan het operationeel gemakkelijk heel ingewikkeld worden.
    - Lending Club deelt de risicoklassen in, maar leent zelf geen geld uit. Ze beoordelen, maar zijn zelf niet de klos als het mis gaat. Je moet er maar op vertrouwen dat ze het goed doen.
    - Geld uitlenen aan particulieren is iets dat heel erg lang goed kan gaan en dan ineens heel erg fout gaat. Er is een groot risico dat de deelnemers na jaren van succes vergeten dat het wel degelijk een riskante business is.
    - Banken hebben de kennis, ervaring en capaciteit om op grote schaal kredieten te beoordelen. En ook banken gaan geregeld de mist in. Hoe zal zo'n organisatie als Lending Club dat beter doen?

    In Nederland is er nog niks dat echt vergelijkbaar is met Lending Club. Geldvoorelkaar heeft er wel wat van weg, maar is véél kleinschaliger. Om echt te diversificeren moet je toch wel spreiden over veel leningen en geldvoorelkaar heeft daarvoor nog te weinig aanbod. Bovendien zit het meer tegen crowdfunding aan. Het heeft een iets meer idealistische feel, terwijl Lending Club meer is voor mensen die er gewoon geld aan willen verdienen. Ik denk dat het niet onverstandig is om dit eerst nog maar een aantal jaren te observeren en te leren van alle fouten die ze ongetwijfeld al maken of nog gaan maken.
  2. Belegde boterham 29 augustus 2014 17:41
    Je hebt al beursgenoteerde ondernemingen in de US als zijnde JMI (mortgage fonds) en PSEC, voor kapitaalinbreng in bedrijven.

    De stap naar consumenten is niet zo groot.

    PSEC yield van 12,92% momenteel, betaald keurig maandelijks dividend
    JMI yield van 13,60%, betaald eveneens keurig maandelijks

    Beiden leuke fondsen voor je in porto, mits niet te groot.

    PSEC heeft al een wat langere histoy van diviendbetalingen
    www.nasdaq.com/symbol/psec/dividend-h...

    Ps long beiden, kleine posities
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.