Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Saudi Hollandi

Saudi Hollandi

 

Saudi Hollandi Bank? Ja, echt. En dat is echt geen - begint u maar vast met dijenkletsen - zandbank. Wiki:

Originally a branch of the Netherlands Trading Society it was set up in 1926 to serve the Hajj pilgrims from the Dutch East Indies, nowIndonesia, and operated out of one office in Jeddah.

Let op!

As it was the only bank in the Kingdom at the time, it acted as the central bank, keeping the Kingdom's gold reserves and receiving oil revenues on behalf of the Saudi Arabian government.

Ja, toen hadden we nog VOC-mentaliteit :-)

In 1928 the Saudi Riyal, a new silver coin commissioned by Late King Abdulaziz, became the Kingdom's first independent currency. The Netherlands Trading Society office in Jeddah assisted the government with the launch of the local currency.

Sabic ken ik ook, tien jaar geleden ofzo kocht dat alle bulkchemie van DSM. De rest ken ik niet. Saudi Aramco, het Saudische staatsoliebedrijf, mis ik. Geen publiek bedrijf? Kwam er gok ik uit mijn blote hoofd nog een slordige 125 miljard dollar bij die beurswaarde van 563 miljard dollar van Saudi-Arabië.

De wereld heeft er weer een markt bij. U las het wellicht al, de beurs van Saudi-Arabië gaat open voor buitenlanders. En dat is echt nieuws, want het het is geen kleine markt. Om u een idee te geven: de Nederlandse beurs is een kleine 500 miljard dollar waard. Er is alleen een probleempje met die Arabieren.

Is Saudi Arabië nou een emerging of frontier market? Nee, denk nou niet dûh, want dit maakt een cruciaal verschil voor met name indexvolgende beleggingsfondsen en trackers of ETF's. Want moeten die nou wel of niet die Saudische beurs kopen?

 

 

Financial Times heeft het hier ook over ennuh volgens de krant is het ook een lekkere vette boom & bust beurs:

 

 

Als dat echt zo wordt het wel weer eens tijd voro een flinke zeperd, als ik deze prachtige jarenlange, uptrend zie. Zou niet voor het eerst zijn als zo'n belangrijke beslissing wordt genomen dat dit de top van de markt is.

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.