Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Let's go Dutch!

Let's go Dutch!

Wow, een 42 pagina's tellend rapport van zakenbank Morgan Stanley over ons land zit zomaar in mijn mail. Dank inzender! Dit is meteen de enige wow die u in dit blogje tegenkomt, want de titel luidt:

Netherlands Economics: A Muted Recovery is Delayed Further

Met als toelichting:

Despite factoring in stronger growth in the coming quarters, our forecasts underscore that the Dutch economy is lagging its peers in the euro area in terms of cyclical dynamics. The economic underperformance is driven by domestic demand, notably consumer and investment spending, as the private sector still digests the fallout from the financial crisis.

Nou, dat begint lekker. Not. Klikken voor groot en dat geldt voor alle tien plaatjes in dit blog. Het liefst zou ik u het hele rapport geven, maar dan krijg ik advocatenbrieven van Morgan Stanley van ook minimaal 42 pagina's. Ik heb een uur zitten weken en wegen, maar ik heb deze tien plaatjes gekozen.

Hierboven al een hele beknopte samenvatting, hier leest u om te beginnen wat Morgan Stanley van ons land vindt. Tussen iedere twee regels in lees ik middelmaat. U ook? Nee, de bank verwacht geen wonderen van ons. Beetje doormodderen.

 

 

De belangrijkste grafiek en cijfertjes dan maar:

 

 

Dit verhaal kent u, een bekend heet hangijzer in dit land. Niemand ter wereld heeft zoveel schuld (hypotheken!) als Nederlanders... maar ook zoveel bezit. Vooral pensioengeld, want dat is die insurance technical reserve toch? Kinkt beter dan body yield of zoiets :-)

 

 

De pensioenpremies stijgen wel en ja, dat geld kunnen we dan weer niet aan leuke dingen uitgeven:

 

 

Vandaag is er weer een bemoedigend huizencijfer in Nederland, maar Morgan Stanley blijft deze markt duur vinden:

 

OP héle lange termijn denkt Morgan Stanley anders. Toch, of lees ik dit nou verkeerd?

 

 

Deze ook nog maar even. Zucht. Ik zou bij wijze van spreken geen technisch analist weten die vrolijk wordt van deze grafieken:

 

 

Ga eens hervormen Nederland als je nieuw elan wilt, zegt Morgan Stanley met zoveel woorden en grafieken:

 

 

Hoewel we daar ook weer geen wonderen van moeten verwachten:

 

Van deze grafiek schrik ik zelf nog het meest. We investeren helemaal niet meer! Blijkbaar zijn we echt een renteniers- en dienstverleningslandje geworden. Of al die ZZP'ende coaches, adviseurs, interim-managers, beleidsmedewerkers, beursbloggers en andere prietpraters echter zoveel waarde scheppen...?

Misschien dat hierin ook wel weer een kleine verklaring schuilt waarom die AEX van ons zo achterblijft.

 

Vooruit, nog eentje dan:

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 juli 2014 15:21
    Als je de huizenprijs afsteekt tegen het inkomen is het logisch dat Nederland duur is in vergelijking met andere landen. We zijn ook een stuk dichtbevolkter. Ik vergelijk de huizenprijzen liever met de prijs van huren en dan begint kopen toch echt aantrekkelijk te worden op de huidige waarderingen, want de huren zijn hoog.
  2. Moneyball 21 juli 2014 15:47
    quote:

    RemcoW1984 schreef op 21 juli 2014 15:21:

    Als je de huizenprijs afsteekt tegen het inkomen is het logisch dat Nederland duur is in vergelijking met andere landen. We zijn ook een stuk dichtbevolkter. Ik vergelijk de huizenprijzen liever met de prijs van huren en dan begint kopen toch echt aantrekkelijk te worden op de huidige waarderingen, want de huren zijn hoog.
    Leuke informatie AJK!

    Overigens ben ik het met bovenstaande schrijver eens. Price-income is een gangbare ratio om te bepalen of huizen 'duur' zijn, maar gaat bijvoorbeeld voorbij aan de lage langjarige rente.

    Huurprijzen rijzen verder de pan uit in vergelijking met koop. Ik huur (particulier) momenteel een woning a 903 euro/maand. Deze woning heeft een waarde van +/- 220.000 euro. Als ik voor dat bedrag een hypotheek neem a 3,6% (NHG 10 jaar) kom ik - rekening houdende met fiscale aftrekbaarheid en eigenwoningforfait - op netto iets meer dan 400 euro/maand. een verschil van een kleine 500 euro... Daar kan ik wel wat onderhoud etc. van betalen.
  3. gerrit 69 22 juli 2014 01:05

    Ik kan Morgen Stanley alleen maar gelijk geven, dat we afgezakt zijn naar de middelmaat.
    Onze beurs is een Micky Mouse beurs geworden, waar bedrijven voortdurend ondermaats presteren.
    Onze AEX had eigenlijk al boven de 500 moeten noteren, maar dat feestje kunnen we voorlopig op onze buik schrijven.
    Ook de belastingdruk in Nederland heeft de koopkracht al bijna 10 jaar lang onder druk gezet en dan hebben we het nog niet gehad over onze stijgende huren en zorgkosten.
    Nederland, of te wel het Lage Land zoals de Fransen ons benoemen, is inderdaad afgezakt naar een middelmatig niveau en daar hebben verschillende kabinetten aan bijgedragen.

    Gerrit
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.