Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

TA: Krachtige bodem

De zeer smalle consolidatiefase is nog steeds intact waarbij in de afgelopen dagen een krachtige bodem werd gevormd bij de 412,25. De jaartop staat tot op heden bij 415,90 en werd recent gevormd na een forse stijging van bijna 10 punten in enkele dagen.

Tijdens deze stijging nam de AEX definitief afscheid van de zware weerstandszone 408,50 tot 409. De huidige consolidatie is dus slechts 3,5 punt breed en duurt ondertussen een week.

Zoals ik gisteren al aangaf acht ik de kans groot dat de bodem ondertussen is gezet bij de 412,25. Het neerwaarts potentieel blijft naar mijn mening ook beperkt tijdens een terugtest.

Drie omkeerpatronen

Er vallen enkele dingen op bij de gevormde bodem bij 412,25. Er werden hier namelijk drie omkeerpatronen gevormd in slechts twee dagen:

  • Vrijdag werd een hammer gevormd
  • maandag werd een inverted hammer gevormd
  • deze twee dagen maken samen dan weer deel uit van een tweezers bottom

Bij een dergelijk patroon liggen de dieptepunten (intraday) nagenoeg gelijk. Ook bleek de 412,25 van afgelopen maandag een precieze terugtest van de voormalige sinds 22 april stijgende toppenlijn.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

De draai lijkt gezet, maar hiervoor is nog wel meer bevestiging nodig. De kleine terugtest of consolidatie was noodzakelijk voor een volgend aanloopje om de AEX naar hogere niveaus te brengen.

Laatste hordes

In de komende dagen kan de AEX de eerste weerstand (de recente top van 415,90) al verder onder druk zetten en doorbreken. Voor de komende week lijkt de test en eventuele directe doorbraak van de 417,50 op het menu te staan. Dit is een oude uit 2008 komende horizontale lijn.

De sinds februari stijgende toppenlijn is ondertussen opgelopen naar een niveau van 417,60 en loopt dagelijks ongeveer 0,15 punt verder op. Aan het einde van de week staat deze oplopende toppenlijn al nipt boven de 418.

Dit zijn de laatste hordes tot aan mijn koersdoel voor de komende weken. Dit doel is ondertussen nog maar enkele procenten verwijderd van de huidige stand en ligt bij 428. Hier ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de top van begin dit jaar en de dubbele jaarbodem.

Zomercorrectie

De voormalige top en bodem van eerder dit jaar (januari en maart) vielen overigens samen met een test van de buitengrenzen van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal. De bovenkant van dit trendkanaal is nu net onder de 430 te vinden.

Zodra de zone 428 tot 430 in zicht komt, moeten we zeer alert worden op topvormingsignalen die het startpunt van de vierde correctie van dit jaar kunnen beteken. De kans op een zomercorrectie die over een aantal weken kan starten, acht ik namelijk groot.

Deze correctie moet uiteindelijk wel zorgen voor een volgende hogere middellangetermijnbodem die weer de aanzet zal zijn voor hogere jaartoppen in de tweede helft van dit jaar. Zo werkt dat nu eenmaal met een stijgende trend, de hogere bodems bepalen de steilheid van de trend.

Voor de komende dagen lijkt dus een test en doorbraak van de 415,90 top reëel. Mogelijk dat 417,50 aan het einde van de week tot ergens volgende week al in beeld komt. De eerste belangrijke steun ligt nu bij 412,25. Daar net boven ligt de voormalige stijgende toppenlijn bij 412,90.

Ik gaf in de afgelopen week al aan dat het neerwaarts potentieel waarschijnlijk beperkt zou zijn tot een terugtest tot maximaal de zone 408,50 tot 409.

EUR/USD

De bewegingsruimte in de euro-dollar is erg smal en een doorbraak moet binnenkort worden geforceerd. Ik verwacht een opwaartse uitbraak. Na de vorming van een hogere top bij 140 werd een correctie gestart. Tijdens deze correctie naderde de koers in de afgelopen dagen bijna de onderkant van de stijgende langere bodemlijn, momenteel bij 134,40.

Binnen de correctie is een scherp dalende toppenlijn te zien die vandaag bij 135,60 ligt. Zodra deze dalende toppenlijn op slotbasis wordt gebroken, is dat het eindsignaal van deze correctie en mag een snelle stijging naar de horizontale weerstand van 137 worden verwacht.

Uiteindelijk houd ik rekening met een voorzetting van de stijgende langetermijntrend. Een beweging naar de top van 140 en hoger in de komende maanden is reëel. Mijn doel voor dit jaar staat op 145,50.

Euro-dollar

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Bas Heijink

Auteur:

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. TA Arcelor Mittal: Buy the dip
  2. TA: Bedankt!
  3. TA: Van lang naar kort

Gerelateerd

Reacties

214 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juni 2014 09:12
    Morgen,

    Ik lees de berichten van Bas dagelijks en vind het zeer interessant. Eigenlijk heeft hij al het hele jaar gelijk gekregen afgezien van soms de timing door gebeurtenissen als Oekraïne. Zelf kijk ik veel naar fibonacci in up en down trends, maar door angst toch verloren. Het heeft mij geleerd volhardender te zijn en niet in paniek te raken. Nu maar weer op een uptrend mee liften naar koersdoel 420, want de zomercorrectie gaat komen en dan neem ik weer een short positie in op moment de afvlakking begint boven de 420.
214 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.