Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Big Macintosh!

Big Macintosh!

 

Excuses dat ik nu pas met een verhaal kom. Ik had een afspraak en was weer eens uitgebreid lunchen...

Macintosh dus. Liever had ik me niet met dit lokaaltje bemoeid, maar het moet. Koers in brand. We bespreken hier op IEX liever geen lokale aandelen of kleinere AScX-aandelen. Daar is vaak zo weinig omzet in, dat alleen het noemen - zónder hard advies - soms al voldoende is om er beweging in te krijgen.

Joost van Kuppeveld van Das Kapital doet het hele verhaal van vandaag van Macintosh al uit de doeken. Geert Schaaij van Beursgenoten verstuurt vandaag een nieuwsbrief met daarin Macintosh als pareltje naar zijn klanten. Check. Verder ziet u aan de koers wat er gebeurde en leest u in Joost zijn verhaal wat er aan de hand is.

Dat vandaag zet ik niet voor niks cursief. Want het verhaal begint al gisteren.

Toen liep de koers van dit voor lokale begrippen grote beursfonds (nu 195 miljoen euro waard) met een bèta van maar 0,4 (de beweeglijkheidsrelatie tot de AEX) waar altijd maar weinig handel in is al zonder nieuws +3,28% op dubbele omzet op. Out of the blue, geen nieuws of wat dan ook.

Klik voor leesbaar, want toen was er vanochtend voorbeurs ING:

 

 

Dat kwam met een advieswijziging voor Macintosh. Aaaah, vandaar die stijging! Dat zal wel een dikke koop zijn, leer ons de beurs kennen... Niets van dat alles, ING verlaagt het koersdoel van 9 naar 8 euro bij een ongewijzigd houden advies. Grote bank, klein fonds, dan zal de koers wel fors dalen op opening. Nee dus...

Er gebeurde helemaal niks... Geen omzet, geen koersreactie, nada. Tot aan het eind van de ochtend dus. Vraag mij niet meer hoe het zit, maar als de AFM haar eigen persbericht van gisteren - waar collega Pieter Kort al uitgebreid over schrijft - serieus neemt, mag ze met groot materieel uitrukken om dit uit te zoeken.

Ho wacht, het verhaal wordt nog langer!

 

 

Betaalde content, dus ik kan Menno's (lange) column niet helemaal copypasten. Ik ben er wel van onder de indruk en het kan heel goed zijn, dat dit die koersstijging van gisteren verklaart. Oordeel zelf. Ik leen deze alinea's van hem:

Macintosh oogt al een tijdje rijp voor een overname, door een avontuurlijke private-equityfinancier bijvoorbeeld. Het moment is ook geschikt omdat bestuursvoorzitter Frank de Moor (aan het roer sinds 1 februari 2003) over enkele maanden vertrekt.

Zijn laatste opgave is met de banken nieuwe afspraken over de financiering maken. Een nieuwe eigenaar die een ervaren topman meebrengt kan die onderhandelingen versnellen. Een overnamepoging is des te gemakkelijker omdat twee vermogensbeheerders samen bijna 40 procent van de aandelen bezitten.

Zij zijn verzekeraar Delta Lloyd en gelieerde beleggingsfondsen en een investeringsmaatschappij van de familie Blokker (van de gelijknamige winkels en nog veel meer). Het toeval wil dat juist nu topbelegger Alex Otto van Delta Lloyd overstapt naar de investeringsclub van de familie Blokker.

Het slotstuk van Macintosh regisseren is een aanlokkelijke start voor deze ondernemende belegger.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.