Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shiller k/w is de beste!

Shiller k/w is de beste!

Wat is de beste manier om gegarandeerd een tegenreactie uit te lokken op Twitter? Door te vertellen dat je aanhanger bent van de koerswinstverhouding (k/w)van Nobelprijs-winnaar Robert Shiller. De Shiller k/w neemt het gemiddelde over de afgelopen tien jaar om te corrigeren voor economische cyli.

Dit is zo vreemd. De reden dat ik altijd weer verbaasd ben als er kritiek is op de Shiller-k/w is doodeenvoudig. De Shiller k/w heeft in het verleden namelijk met zijn voorspellingen altijd in de roos geschoten. Het controleren van deze opmerking is niet lastig.

Zet al de koers-winstverhoudingen sinds 1923 (start S&P 500) onder elkaar. Rangschik deze van laag naar hoog. Kijk daarna welke rendementen bij een bepaalde koers-winstverhouding horen. Wat blijkt:

  • De gemiddelde rendementen die volgden uit een groep met zelfde koers-winstverhoudingen zijn precies omgekeerd evenredig met de koerswinstverhouding
  • De laagste rendementen die volgden uit een groep met zelfde koers-winstverhoudingen zijn precies omgekeerd evenredig met de koerswinstverhouding
  • De hoogste rendementen die volgden uit een groep met zelfde koers-winstverhoudingen zijn precies omgekeerd evenredig met de koerswinstverhouding

Dit komt overeen met dat de hoogste rendement te behalen zijn wanneer u laag koopt. Klinkt logisch toch?

Dit is de tabel:

De kritiek
De reacties van beleggers die een andere mening hebben over aandelen vallen meestal in de volgende drie categorieën.

Dat hangt geheel af van welke winstmaatstaf je hanteert!
Dat klopt helemaal, maar ik denk dan: waarom duwt niet iemand mij een tabel onder ogen waaruit blijkt dat andere winstmaatstaven een betrouwbaarder resultaat geven? Daarnaast: als iets werkt, waarom zou je dan wat anders gebruiken?

Het is alleen de VS!
Dat klopt ook, maar als de Verenigde Staten in een financiële crisis zitten, dan zit Europa er automatisch ook in. Dat de Amerikaanse beurs leidend is nu nog steeds relevant. De drie belangrijkste Amerikaanse beurzen bereikten eind november de hoogste stand van het jaar en gingen daarna na beneden. De AEX volgde.

De Europese Shiller-k/w is een stuk lager!
Dat klopt ook, maar ik vind dat niet eerlijk want deze data is meestal vanaf 1979. Er valt nu alleen een perioden van schuldenopbouw te analyseren. Is dat eerlijk?! Ik vind een langere periode veel betrouwbaarder.

Don't fight the Fed?
Don't fight the Shiller P/E!


Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. . De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Karel Mercx

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij Lynx gewerkt. Hij is regelmatig gastspreker op verschillende beleggingsevenementen. In 2012...

Meer over Karel Mercx

Recente artikelen van Karel Mercx

  1. jul '15 Jammer dat dalingen voorbij zijn 3
  2. mei '15 Blijf van goud af 31
  3. mei '15 Gouden tijdperk op komst 13

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Ron Kerstens 12 december 2013 18:06
    Het is alleen de vraag waar je de grens moet leggen, 25 lijkt me vrij arbitrair. Je zou ook de grens bij het gemiddelde kunnen leggen, 16,5 maar dan heb je wel de geweldige bullmarkt in de jaren 90 gemist. De gehele jaren 70 noteert de Shiller index bijzonder laag, echter in aandelen viel er toen niks te verdienen tot aan 1983.
    Als waarschuwingsindicator is de indicator wel bijzonder nuttig en lijkt het me verstandig om hem zeer serieus te nemen. Amerikaanse aandelen zijn in elk geval niet meer goedkoop te noemen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links