Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

De hete Cypriotische aardappel

In de afgelopen jaren werd het vaak juist in maart of april spannend in de eurozone. Onze minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem heeft er afgelopen weekend voor gezorgd dat dit ritme blijft bestaan.

Nu schrikken we tegenwoordig niet snel meer, maar het zijn wel weer spannende tijden in Europa. Terwijl een Griekse profvoetballer een doelpunt viert met de Hitlergroet, een Franse socialistische minister het veld moet ruimen omdat hij fraude pleegde via een Zwitserse bank en Engelse politici Britten waarschuwen geen pond te veel te laten staan op welke bank in de eurolanden dan ook, doet Dijsselbloem zijn best om de kalmte in euroland te bewaren.

Maar Dijsselbloem moet nu vooral zelf kalm blijven, zeker nu zijn voorganger Juncker – “When it becomes serious, you have to lie” – de zaag in de poten van Dijsselbloem’s Europese troon heeft gezet. De geest is uit de fles en wat dan?

Directe heffing
Uit ervaring weten we inmiddels dat de geest uit zichzelf niet meer terug gaat en dat de situatie nu dus uiterst precair is geworden. Wat Dijsselbloem zwaar kan worden aangerekend, is het ontbreken van het besef wat het instellen van een heffing voor spaarders teweeg zou kunnen brengen.

Terwijl Dijsselbloem en consorten de heffing als een belasting zien, denken de Cyprioten en inmiddels ook de rest van Europa daar terecht anders over. Een heffing is zoiets als een blauwe brief die netjes thuis wordt afgeleverd en waarin geschreven staat dat de gelukkige ontvanger tot een bepaald moment de tijd heeft om de heffing te betalen.

Niet in het geval van Cyprus, want daar wordt de heffing in het gedane voorstel direct van het spaartegoed afgetrokken en wordt het door spaarders omschreven als het kwijtraken van een deel van het spaartegoed.

Garantie op sparen
Dat juist ook de kleine spaarders worden geraakt maakt, het nog lastiger om uit te leggen. Na de start van de eurocrisis werd al snel de garantie op spaarrekeningen opgetrokken naar het door Ierland geïntroduceerde bedrag van 100.000 euro.

Alle eurolanden volgden netjes en gaven zo de indruk dat het spaargeld tot 100.000 euro veilig was. Niet Europa, maar de individuele landen zorgen voor het depositogarantiestelsel.

Deze landen slaan een eventueel uit te betalen garantie om door naar evenredigheid van marktaandeel in de lokale spaarmarkt deze bedragen terug te vorderen van andere lokale banken. Deze garantie stopt echter als de rekening te groot wordt voor de andere banken, of in dit geval eigenlijk niet één van de andere lokale banken überhaupt bij machte is om ook maar iets af te dragen.

Vervolgens kan een overheid in de bres springen voor de spaarders door zelf garant te gaan staan. Maar door de enorme omvang van de spaartegoeden op Cyprus kan de Cypriotische overheid een dergelijke rekening nooit betalen.

Te groot voor hulp
Europa springt nu Cyprus te hulp terwijl het land en zijn banken al failliet gingen op het moment dat Griekse staatsobligaties vorig jaar werden afgestempeld. Het heeft dus even geduurd voordat we aan deze hete aardappel begonnen en nu de aardappel eindelijk op ons bordje ligt, verslikt Dijsselbloem zich er direct in.

Dus op de vraag of Dijsselbloem of Cyprus nu de zwarte zwaan is, kan ik helder zijn. Aangezien we het probleem van Cyprus al een jaar kennen moet onze Jeroen dus de zwarte zwaan zijn. De Amerikanen en Chinezen kijken met stijgend ongeloof de hele situatie in Europa aan.

Beide landen zijn ook niet zonder zorgen, maar hebben een resolutere aanpak via de politiek en hun centrale banken staan ook hun mannetje als het er op aankomt. Duidelijk moge het zijn dat Amerikaanse beleggers zich nu voorlopig weer vooral bemoeien met hun eigen beurs al was het maar om de schade die de euro hoogstwaarschijnlijk op zal gaan lopen door het geharrewar in Europa.

Amerikaanse aandelen
Recent schreef ik al wat over de Amerikaanse beurs en stelde toen, tot grote ontevredenheid van enkele trouwe lezers, dat de Amerikaanse aandelen nog niet te duur waren. Deze week verhoogde een grote Amerikaanse zakenbank zijn koersdoel voor de S&P 500 van 1575 naar 1625.

Met een huidige stand van ongeveer 1550 ziet deze bank dus nog ruimte om te verdienen aan Amerikaanse aandelen in 2013. Dat zo’n effectenbank nog ruimte ziet, komt omdat de waardering van Amerikaanse aandelen momenteel echt niet hoog is.

De actuele waardering van Amerikaanse aandelen is momenteel hooguit licht hoger in vergelijking met de waardering zoals die gemiddeld in de afgelopen tien jaar was. Maar naast die gemiddelde waardering staat wel een veel hogere economische groei in de Verenigde Staten dan bijvoorbeeld in Europa.

Kansen in Nederland
Ook heeft de Amerikaanse economie profijt van de directe ondersteuning van de Fed en daarnaast speelt op niet al te lange termijn ook nog eens het voordeel dat het land kan krijgen door het winnen van schaliegas waardoor de industrie veel voordeliger aan zijn energie kan komen.

Kortom op de beurs van New York lijkt het voorlopig nog goed toeven ondanks de problemen met het Amerikaanse begrotingstekort. In Nederland blijven er overigens ook nog steeds kansen liggen.

U weet inmiddels dat ik al langer gecharmeerd ben van bouwer BAM. Zeker nu Dijsselbloem een blauwe toeter heeft opgelopen bij zijn eerste grote optreden zal hij snel in Nederland wel werkende oplossingen gaan uitproberen.

Dijsselbloem zal ruimte moeten gaan geven aan stimuleren en moeten inzien dat verkeerde ideeën dramatisch uitwerken. Ik ga nog steeds uit van een groot woonakkoord later dit jaar waarbij ik wil stellen dat de voorzet al gegeven is en met een goed vervolg kan een belegger later dit jaar het balletje in de kruising koppen.


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ype Schaap

Auteur:

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. Niets aan de hand, ahum
  2. Failliet Frankrijk
  3. Bazel, Bazel, we hebben een oplossing

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 maart 2013 14:40
    Spaargeld is toch ook gevaarlijk? Direct uitgeven houdt de economie op gang, liefst nog meer uitgeven dan je hebt, de regering doet u wel voor hoe dat moet. Als we nu maar zorgen dat die domme sparende Nederlanders snel hun geld uitgeven komen we er misschien weer bovenop, en anders dondert de hele boel netjes in elkaar. Hoog spel van Dijsselbloem, maar daar wordt ie vorstelijk voor betaald.
  2. Moneyball 20 maart 2013 15:13
    "U weet inmiddels dat ik al langer gecharmeerd ben van bouwer BAM. Zeker nu Dijsselbloem een blauwe toeter heeft opgelopen bij zijn eerste grote optreden zal hij snel in Nederland wel werkende oplossingen gaan uitproberen."

    Hoewel ik bang ben dat het ijdele hoop is, zou het mooi zijn als er een keer een deugdelijke motiveringen van uitspraken over wat moet/dient te gebeuren in de columns zou staan...
  3. warboel 20 maart 2013 15:58
    Dijsselbloem weet niet beter wij betalen al jaren 1,2% belasting over ons spaargeld en gaan wij met z'n allen de straat op om te protesteren?
    En dan te bedenken dat wij ca. 2,5% rente krijgen en in Cyprus 5%
    Wat is het toch on eerlijk verdeeld in Europa.
    Zij 5% netto en wij 1,3% netto en als dank voor het aangenaam verpozen mogen wij bijpassen.
  4. [verwijderd] 20 maart 2013 16:12
    Nu de eurocrisis in een serieuze fase is aangeland, is enig besef van de historische achtergrond rondom het ontstaan van de euro interessant. Zoals vaker in de Europese geschiedenis staat Frankrijk aan de wieg van alle ellende. Meer weten? Ga naar

    [Modbreak IEX]: Gelieve hier geen reclame te maken voor uw eigen site.]
  5. Marty.mcFly 20 maart 2013 16:28
    Wij zijn veel slechter af dan Cyprus.

    De rente is veel lager.
    Elk jaar wordt er 1,2% afgepakt middels de vermogensbelasting boven de 20k.
    In maart is het nog steeds winterweer hier.

    Maar zie jij mensen protesteren op straat? Er is alleen wat geklaag op internet. Nou boehoe daar worden politici bang van.
    Volgende stemronde heb je weer keuze uit:

    - Pvda (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - GroenLinks (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - SP (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - VVD (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - D66 (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - CDA (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - Libertarische Partij (vrije markten, kleine overheid, lage belastingen, geen herverdelingen, geen media-aandacht)

    Goh, welke partij zou nou het beste zijn voor de burger?
  6. [verwijderd] 20 maart 2013 21:01
    quote:

    Marty.mcFly schreef op 20 maart 2013 16:28:

    Wij zijn veel slechter af dan Cyprus.

    De rente is veel lager.
    Elk jaar wordt er 1,2% afgepakt middels de vermogensbelasting boven de 20k.
    In maart is het nog steeds winterweer hier.

    Maar zie jij mensen protesteren op straat? Er is alleen wat geklaag op internet. Nou boehoe daar worden politici bang van.
    Volgende stemronde heb je weer keuze uit:

    - Pvda (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - GroenLinks (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - SP (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - VVD (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - D66 (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - CDA (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - Libertarische Partij (vrije markten, kleine overheid, lage belastingen, geen herverdelingen, geen media-aandacht)

    Goh, welke partij zou nou het beste zijn voor de burger?

    |Waar geheel vrije markten en ook verregaande privatisering, toe leiden, heeft afgelopen decennium wel bewezen. Tot een nietsontziende graaicultuur die in alle geledingen en sectoren van de maatschappij is doorgedrongen. Iedere 'leider' (en ook de thans megalomaan geworden en voormalig de publieke zaak diendende topambtenaar - lees de nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Staal van deze wereld -), gaat voor korte termijn winst. Haasje over politiek in het quadraat everywhere. Altruïsme schijnt overigens een zeer effectieve eigenschap te zijn om een company goed te kunnen runnen.
  7. [verwijderd] 21 maart 2013 00:39
    quote:

    Marty.mcFly schreef op 20 maart 2013 16:28:

    Wij zijn veel slechter af dan Cyprus.

    De rente is veel lager.
    Elk jaar wordt er 1,2% afgepakt middels de vermogensbelasting boven de 20k.
    In maart is het nog steeds winterweer hier.

    Maar zie jij mensen protesteren op straat? Er is alleen wat geklaag op internet. Nou boehoe daar worden politici bang van.
    Volgende stemronde heb je weer keuze uit:

    - Pvda (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - GroenLinks (groen socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - SP (meer socialisme, grote overheid,nog hogere belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - VVD (wat minder socialisme, iets minder grote overheid, iets minder hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - D66 ( een heel klein beetje minder socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - CDA (socialisme, grote overheid, hoge belastingen, veel afgedwongen herverdelingen, veel media-aandacht)
    - Libertarische Partij (vrije markten, kleine overheid, lage belastingen, geen herverdelingen, geen media-aandacht)

    Goh, welke partij zou nou het beste zijn voor de burger?

11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.