Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Valutawereldoorlog

De markten blijven in topvorm. Weken, zo niet maanden, koersen aandelen almaar hoger. We waren zopas getuige van de zesde winstweek voor de Amerikaanse S&P 500. Nog 50 punten en we handelen op een nieuwe all-time high in de Verenigde Staten.

Ook elders in de wereld zijn aandelen gestegen. Neem bijvoorbeeld Japan, waar de Nikkei 225 in amper drie maanden tijd van 8700 tot 11.150 punten zoefde, een rally van bijna 30%, of omgerekend 10% op maandbasis!

Waar ik ook in de wereld kijk, de meeste aandelenindices zijn of aan een indrukwekkende inhaalrace bezig, of handelen dichtbij hun historische records. Je zou het toch niet verwachten als je er de economische realiteit bijneemt:

  • torenhoge werkloosheid
  • magere economische groei
  • ongeziene schulden
  • et cetera

Positief effect
Het valt niet meer te ontkennen, de ingrepen van de centrale banken hebben hun effect op de aandelenmarkten. Het soepele monetaire beleid zorgt voor excessieve liquiditeiten die de nominale waarderingen van vaste activa doen stijgen.

Of om het cru te stellen, zonder de QE’s van de Fed stond de S&P 500 wellicht 20 tot 30% lager! Het is dan ook de bedoeling van de centrale banken om de waarde van vaste activa te laten stijgen. Hierdoor daalt de nominale waarde van de schuldenberg.

Ze zijn druk in de weer om hun munten te devalueren. Maar we handelen in een vrij vlottend globaal valutasysteem. Dit impliceert dat de winst van de ene, het verlies van de andere is. Anders gezegd, een devaluatie van een munt leidt automatisch tot de revaluatie van de overige munten.

Lagere yen
Dit resulteert in goedkopere en duurdere valutas, wat grote gevolgen heeft voor de economische krachten op onze planeet. Even terug naar de Nikkei 225. De stijging van de Japanse beursindex is dus voor een belangrijk deel het gevolg van de forse daling van de yen.

Sinds midden november 2012 zit de Japanse munt in een vrije val ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De yen leverde inmiddels 15% van z’n koopkracht in.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Drie keer meer
De wereldwijde reactie liet niet lang op zich wachten. In Venezuela kondigden de beleidsmakers afgelopen vrijdag opnieuw een indrukwekkende devaluatie van de bolívar aan.

De lokale munt wordt met een pennentrek met 46% gedevalueerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar.In Venezuela zijn ze overigens niet aan hun devaluatieproefstuk toe. In 2010 werd de bolívar al eens gehalveerd in waarde.

Venezolaanse beleggers zagen de bui al geruime tijd hangen en sloegen al eerder aan het kopen. De lokale aandelenmarkt staat al maanden in vuur en vlam. De Caracas index verdrievoudigde in het afgelopen jaar!


Klik op de grafiek voor een grote versie

Inflatievrees
Ook in Venezuela heeft het beursgeweld weinig te maken met de economische realiteit. De inflatievrees was de primaire drijfveer. Ik heb een sterk vermoeden dat we nog meer devaluaties gaan zien. We begeven ons op de rand van een wereldoorlog onder de valuta.

Want ook in Europa gaan er steeds meer stemmen op om de sterkte van de euro aan te pakken. Een devaluatie van de euro lijkt onvermijdelijk als de stijging doorzet ten opzichte van de dollar. En zo zijn we aanbeland bij de basis van de valutawereldoorlog: de Amerikaanse dollar.

Amerika bezit vooralsnog de wereldreservemunt, alles verloopt in functie van de dollar. Het feit dat steeds meer landen de kracht van hun eigen munt willen ondergraven komt door de Fed. De centrale bank in de Verenigde Staten is aan een ongeziene devaluatie van de Amerikaanse dollar bezig.

Vredesproces
De balans van de Amerikaanse centrale bank stond nooit eerder zo hoog. Bovendien denk ik dat de Verenigde Staten niet snel afstand neemt van hun huidige beleid, want de schuldenberg was nooit eerder zo hoog. Toch is er ook uitzicht op een vredesproces in valutaland.

Enkele weken terug schetste ik al een potentieel scenario met goud. Tot die tijd is het zaak voor beleggers om hun voorzorgen te nemen tegen de valutawereldoorlog. De praktijk leert dat vaste activa een goede hedge vormen tegen de globale devaluatiegolf.

Zowel grondstoffen als aandelen zorgen voor een degelijke bescherming. Binnen beide segmenten geef ik vandaag de voorkeur aan de achterblijvers (Chinese aandelen, goudmijnaandelen, enzovoort) omdat de inhaalbeweging voor een substantiële hefboom kan zorgen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Pantelis

Auteur:

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. Kanteljaar
  2. Opvallend koopsignaal
  3. Verrassend vertrouwen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 februari 2013 17:35
    Er zijn onder het deskundige, evenmin als de deskundige artikelen op bijvoorbeeld

    www.managementsite.nl/33996/globalisa...

    www.managementsite.nl/24276/globalisa...

    www.managementsite.nl/26771/globalisa...

    niet de crisis inpratende artikel nog geen vanuit de souverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand met de conseqenties van dien, zoals een mogelijke vrije val van de Euro, waardoor de opkomende BRIC-landen alle los en vast zittende spulletjes in de Eurozone voor een bodemprijs op een presenteerblaadje worden aangereikt, zoals de voor Rusland van groot belang zijnde ijsvrije havens in Hamburg en Rotterdam, en de suffering people van de Eurozone in de rij van de gaarkeukens van de BRIC-landen, waar de mensen ook graag op een brommer rijden, en als alles goed gaat, in een auto, kunnen gaan staan, betrokken “souvereine” lidstaat Nederland, helaas het ooit in de wereld om zijn zuinigheid, tolerantie, handelsgeest en godsdienstvrijheid bekend staande land met de hoogste (hypotheek) schulden per inwoner van de wereld, die vroeg of laat aan de voorwaarden van Brussel moet voldoen nog geen reacties geplaatst,

    wat slechts ter verder het bij de duurzaam wèl scorende, niet de crisis inpratende oneliner “Marcel Tak for president” latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises op een doorsnee dag van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een muntunie zonder politieke afspraken, voor welke mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand met de beste wil van de wereld geen schuldige met het vingertje kan worden aangewezen, laat staan een zondebok die in naam van de vrijheid uit de met artikel 1 van de grondwet van de vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen lidstaat Nederland strijdige zondebokkenhemel is gevallen uiteraard niet wil zeggen dat het geen deskundig artikel van een deskundig auteur is.
  2. [verwijderd] 12 februari 2013 21:24
    De grap is dat een valutaoorlog is dat het een nul-som-spel is. Als Japan voor een groot bedrag euro's koopt stijgt de euro en daalt de yen. Als Europa vervolgens voor hetzelfde bedrag yens koopt zijn we weer terug bij af. Althans zo lijkt het. Immers er is een grote wolk geld losgelaten en geld zoekt zijn weg. De geschiedenis lijkt zich te herhalen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was er ook een grote valutaoorlog. De ervaring van de jaren zeventig leert dat dat ingrijpende gevolgen heeft, namelijk prijszeepbellen (oliecrises) en stagflatie. Als de geschiedenis zich herhaalt (maar ja als) is het nu tijd om te speculeren in olie en keert de de inflatie weer terug.
  3. [verwijderd] 13 februari 2013 14:09
    @john55 Wat ik ervan begrijp is dat een gemiddelde inwoner van een land met een grote schuldenberg de grote schuldenberg door een gecontroleerde inflatie, dus niet door het met een hyperinflatie totaal uit de hand te laten lopen, op termijn door een voor een doorsnee ecomomie gezond te noemen inflatie ziet verdampen, wat op termijn voor een doorsnee inwoner van een doorsnee land met een doorsnee grote schuldenberg op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis met de mogelijke consequentie van een vrije val van de Euro van dien, waardoor bijvoorbeeld de opkomende BRIC-landen de mogelijkheid op een presenteerblaadje wordt aangeboden om alle los en vast zittende spulletjes in de Eurozone voor een bodemprijs op te kopen, zoals bovengenoemde ijsvrije havens die voor Rusland van groot belang zijn, omdat Rusland geen ijsvrije havens heeft, op het 1e t/m 7e gezicht niet verkeerd hoeft te zijn, want wie wil als doorsnee inwoner van een doorsnee land met een doorsnee grote schuldenberg graag in een doorsnee rij van een doorsnee gaarkeuken staan.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.