Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tak in een dip

Ik kan wel janken. Nou goed, dat is misschien overdreven. Maar balen doe ik wel. Mijn Handelende Tak heeft een mooi jaar achter de rug met een rendement van zo’n 28%. En kijk eens hoe het dit jaar liep. Dagelijks kwam er een procentje bij. Ik ben geen lijntjestrekker, maar deze keer kon ik de verleiding niet weerstaan.

Ongeveer 200 handelsdagen verder en mijn portefeuille zou uit zijn voegen barsten. Maar ziedaar, zoals het hoort als het om beleggen ga, ik sta weer met beide voeten stevig op de grond. Halverwege januari is de Handelende Tak alle winst kwijt en staat zelfs in de min. Wat is er aan de hand?

Sinds juni vorig jaar heb ik Rendementcertificaten op PostNL in portefeuille. De aflossing is op 4,40 euro als aan één belangrijke voorwaarde wordt voldaan. De koers van het geplaagde postbedrijf mag tot het einde van de looptijd (21 juni 2013) niet onder de 2,25 euro komen. Enkele maanden geleden leek het helemaal mis te gaan, en kwam de koers angstig in de buurt van deze fatale ondergrens. Gelukkig keerde het tij en tot voor kort leek er geen vuiltje aan de lucht. Afgelopen vrijdag noteerde “mijn” certificaat meer dan 3,60 euro. Ik dacht aan winstnemen.

Maar toen werd het maandag. Amerikaanse pakjesbezorger UPS zag af van de overname van TNT Express. Niet leuk voor aandeelhouders TNT maar ook niet voor beleggers die een (indirecte) positie in PostNL hebben. Want de brievenbesteller heeft voor bijna 30% een belang in TNT. Dat pakket aandelen is zo langzamerhand onbestelbaar geworden. PostNL wil er graag vanaf maar op deze koers heeft het bedrijf nauwelijks nog eigen vermogen. De aandelen TNT zijn voor PostNL meer een explosief dan een asset waar ze plezier aan beleven.

Opgeblazen
Hoe dan ook, de enorme koersval van PostNL heeft mijn certificaten opgeblazen. De koers halveerde maandag. Het certificaat volgt nu de koers van het aandeel PostNL (tot en maximum van 4,40 euro), en bij (enig) herstel zal ook de waarde weer wat toenemen. Maar dat is niet het wezen van de Handelende Tak. Ik wil rendement maken, mede op basis van producten met een aantrekkelijke structuur. Ik verkoop dus mijn positie in certificaten PostNL.

Niet langer getreurd, ik heb al weer een paar nieuwe producten op het oog. Om van de schrik te bekomen, zoek ik nu mijn heil in een constructie met een brede index als onderliggende waarde. Dat betekent weliswaar een minder hoog rendementsperspectief, maar een enkel slecht presterend bedrijf heeft niet direct negatieve gevolgen. Daarom kies ik voor de Eurostoxx50 7% Memory Coupon Note januari 2013-2018 van RBS.

De note geeft een coupon van 7% als op de peildatum de Eurostoxx50 Index niet lager dan 1975 punten noteert. Ook als op eerdere data de coupon van 7% niet is uitgekeerd, worden die bij een Eurostoxx50 waarde boven deze grens, alsnog uitgekeerd. De actuele stand van de onderliggende index is circa 2700 punten. Dat betekent dat de index met bijna 30% mag dalen, om nog het rendement binnen te halen. Mede omdat de koers van de note gelijk is aan 101,5%, is het effectieve jaarrendement iets lager dan 7%. Ik koop voor 10.000 euro nominaal aan deze note.

Lenen aan SNS
Een tweede product dat ik in mijn Handelende Tak portefeuille opneem is de 9% obligatielening 2011-2041 van Reaal/Zwitserleven (koers circa 93%). Ja, dat is een onderdeel van de SNS Groep. De verleiding is in eerste instantie groot om een perpetual in portefeuille te nemen van SNS Groep zelf. Een mogelijkheid is de 11,5% 2009 eeuwigdurende lening, op een koers van ongeveer 61%. Dat betekent een couponrendement van 19%.

Maar of dat rendement gerealiseerd gaat worden is zeer de vraag. Natuurlijk zal de staat SNS niet failliet laten gaan, maar obligatiehouders, zeker die van achtergestelde hybride perpetuals, zullen mogelijk moeten meedoen in een herstructureringsactie. Het is niet zeker of en hoeveel de houders van deze obligaties moeten bijdragen, maar voor deze portefeuille vind ik het risico te groot. De Reaal/Zwitserleven obligaties is ook riskant want achtergesteld (hoewel iets minder dan de perpetuals), maar ik durf het aan een kleine positie te nemen.

De achterliggende gedachte is dat Reaal/Zwitserleven, inclusief deze obligatie, bij een overnemende partij terecht komt. In dat geval kan een koersstijging van de obligatie worden verwacht, en is de hoge coupon van 9% vooralsnog veiliggesteld. Maar ook in dit geval geldt dat het risico groot is, vandaar de kleine positie van 5.000 euro nominaal.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 zeurpietje 17 januari 2013 13:49
    heb genoemde 9% sns/leven ooit gekocht op rond de 80% en later verkocht op rond de 70% om daarna met lede ogen heb moeten aanzien dat hij weer steeg tot boven de 90%. beleggen betekent ook regelmatig fouten maken. deze lening is lower tier2 wat inhoud dat de coupon altijd moet worden betaald tenzij het bedrijf failliet is. Over een mogelijke haircut heb ik geen gegevens(voer voor een legertje advocaten) maar met deze onzekerheid boven de markt zou ik deze lening op dit niveau zeker niet kopen. we gaan het meemaken. Dhr Tak is een van de weinige die ik op internet serieus neem dus ik hoop dat ik ongelijk heb.
  2. [verwijderd] 17 januari 2013 16:00
    Slechts ter duurzaam bij de enige mogelijke conclusie in de duurzaam wèl scorende oneliner "Marcel Tak for president" latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten verder een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving: geheel eens met zeurpietje t.a.v. het gedeelte "Dhr Tak is een van de weinige die ik op internet serieus neem" en Voorschoten123 voor het gedeelte "Helemaal eens met zeurpietje. Ik heb hr Tak ook hoog zitten", in welke reacties ongetwijfeld gedoeld wordt op het feit dat risicoloos beleggen gelukkig of helaas nog niet is uitgevonden en naar alle waarschijnlijkheid in de geschiedenis van de mensheid ook niet zal worden uitgevonden.
  3. aandeeltje! 17 januari 2013 22:42
    quote:

    shutterspeed schreef:

    Ik zou zeggen, stap in Heijmans. Trein is de eerste stations voorbij, maar heeft nog altijd een bizar uppotentieel. Meeste van de hele beurs.
    Risico afdekken met een putje of stoploss.
    Gewoon timen, lekker meteen beginnen met afdekken. Kost allemaal geld.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links