Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Gouden driehoek

1,34 staat zo ongeveer op de borden en daarmee is het koersdoel van EUR/USD wel ongeveer gehaald. Natuurlijk moet de grens van 1,34 helemaal gehaald worden om officieel de vlag pontificaal uit te kunnen hangen, maar dan moeten we wachten met de column tot het zover is en daar is geen tijd voor vandaag. Dus met de vlag in de hand en de verwachting dat het wel goed komt met de EUR/USD heb ik een bijzondere driehoeksanalyse in petto voor vandaag.

Voor het eerste gedeelte van de driehoek nemen we als basis diezelfde EUR/USD. Daarin zien we dat de correctie een nieuwe hoogtepunt heeft bereikt, hetgeen bevestiging vindt in de RSI, die de overboughtstand weer heeft bereikt. Helemaal volgens het boekje, maar u ziet, het is nog steeds een correctie, met de weerstand vlak boven de huidige koersen.

Deze weerstand komt met de dag dichterbij omdat hij een dalend verloop kent over tijd. De korte termijn beweging opwaarts, de correctie, is lekker bezig om deze weerstand op te zoeken maar de vraag of we weer in een bullmarkt terecht gaan komen kunnen we nog niet beantwoorden. Daartoe ontbreekt de trendmatigheid van de opwaartse beweging op dit timeframe.

Lekker opgeschoten
Op de uursgrafiek waar wel een trend te ontdekken valt ligt deze weerstand te ver weg om daar nu een uitspraak over te kunnen doen. Ondanks het feit dat het lekker is opgeschoten de afgelopen weken is de verdere opwaartse potentie nog beperkt in mijn visie.

Hoezo? Het vertrouwen in de euro is toch toegenomen? Nou, ik denk eerder dat het wántrouwen iets is afgenomen en de overdrijving is gecorrigeerd, meer niet. Nóg niet, in ieder geval. Aan de andere kant heeft het ook te maken met een iets zwakkere dollar, hetgeen erop neerkomt dat een licht euforische kortetermijnstemming genormaliseerd is geworden. Dat blijkt uit de volgende grafiek.

De toegenomen zwakte van de dollar blijkt uit de koers van het goud. De bovenstaande grafiek toont ons dat in de periode dat de EUR/USD een correctie heeft beleefd, de goudprijs op zijn beurt een hervatting van de uptrend heeft laten zien. Deze stijging houdt direct in dat USD verzwakt. De goudprijs is volgens mij op weg naar de 2.000 dollargrens, want dit is geen kortetermijn-opleving. Zodra de 1.800 dollar overschreden wordt kan de versnelling beginnen.

En wat doet goud in euro's?
Als de euro dan zo sterk is als deze correctie opwaarts doet vermoeden, dan dient bevestiging daarvan gevonden te worden in de goudprijs uitgedrukt in euro’s. De condities van het driehoeksanalysemodel dicteren dat als EUR/USD stijgt en Goud/USD ook, dat dan Goud/EUR gelijk zou moeten blijven als het een beweging betreft die puur uit zwakte van USD is geboren.

Als de euro de sterkste van de drie zou zijn dan zou de Goud/EUR-prijsgrafiek een dalend verloop moeten laten zien. De volgende grafiek biedt uitkomst.

De goudkoers in euro’s loopt bijna net zo hard omhoog, zeker op lange termijn, als die van het goud in dollars. Dat is dus slecht nieuws. De enige conclusie die ik hieraan kan verbinden is dat goud in waarde stijgt  tegen deze twee munten, die al jaren met elkaar in een neerwaartse spiraal zijn verwikkeld.

Goud is de winnaar
Ik heb het al eerder gezegd in relatie tot de Japanse yen. De bewegingen in EUR/USD lijken heel wat en betekenen veel voor ons omdat we er veel mee te maken hebben, maar per saldo is de winnaar van deze driehoeksanalyse het goud. Interessante invalshoek, vond ik zelf. U ook?

Er is 29 februari een seminar van Gold Republic, u bent natuurlijk van harte welkom. Schrijf u nu in: er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor nu prettig weekend.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem

Auteur:

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Rab...

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. TA: Europa op de Brexit-drempel
  2. TA: FTSE en de Brexit
  3. TA: Het GBP-plan en de Brexit

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 februari 2012 23:56
    Nou ik heb het een 2 weken aangekeken en moet zeggen dat ik toch pech had door die stoploss op 1,30 .. verdomd precies na dat punt startte de opgang. Toch een foutje. Was zo geschrokken dat ik ook niets heb durven kopen. Dat is dan wel weer goed zo te zien.
    Fijn weekend en dank voor de prachtige analyse.
    grt
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.