Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Is Nenner een winner?

Ruim een week geleden ontving ik bij IEX ene Charles Nenner, een beursanalist die in Nederland weinig bekendheid geniet, maar in de afgelopen jaren wel regelmatig te gast was op CNBC en in de kolommen van – om maar eens wat te noemen – de Wall Street Journal.

Toch is Nenner gewoon een Nederlander, al woont hij bij voorkeur in Amerika of Israël. Nenner kwam binnen met een bijzondere boodschap: moesten we niet eens wat doen aan al die goeroes, die aantoonbaar foute voorspellingen doen en toch overal maar paginaruimte en zendtijd krijgen.

Om zijn argument kracht bij te zetten liet hij een grafiekje zien met recente adviezen van DFT.nl, waar precies op de AEX-top een koopadvies werd gegeven en op de bodem een verkoopadvies.

Nadat ik hem het model van onze eigen site Guruwatch.nl had uitgelegd, waar we precies dat doen wat hij graag zou willen, goeroes bijhouden en meten, meende ik de nuance te moeten maken dat iedere analist er regelmatig naast zit.

Goldman Sachs
Hoezo, zei Nenner, oprecht verbaasd. Wat heb je er dan aan? Ga mij maar volgen. Ik heb het in 99% van de gevallen goed. Nu hoor ik wel vaker licht arrogante claims van zelfverzekerde goeroes, maar zo recht voor zijn raap maakte ik het nog nooit mee. Mijn ervaring met beursvoorspellers heeft me geleerd dat dit soort buitenissige claims zelden – of beter: nooit – kloppen.

Aan de andere kant: Nenner was wel lange tijd managing director bij Goldman Sachs en die bank zet doorgaans geen brokkenpiloten achter de knoppen. Hij is zelfs, naar eigen zeggen, de architect van het model waar de Goldman Sachs-propdesk al jaren geld als water mee verdient. Ook heeft hij in het verleden aantoonbaar goede calls gemaakt over – bijvoorbeeld – de Amerikaanse huizenmarkt en de aandelenbeurs.

De methode waar Nenner zich van bedient heet ‘cyclusanalyse’. Hij houdt zowel lange als korte termijncycli bij in een zelfgemaakt model. Daaruit destilleert hij duidelijk aangegeven toppen en bodems. Niet zoals standaard technische analyse alleen met koersdoelen, maar op datum. Op basis van de cycli, zegt Nenner, kan hij zowel op korte als lange termijn nauwkeurig aangeven wanneer de markt zal toppen en bodemen.

Koersen zijn voorbestemd
Charles Nenner is een intelligente man, met zeer uitgesproken meningen en al snel draaide de discussie om de fundamentele kwestie of hij hiermee dus eigenlijk beweert dat koersbewegingen min of meer zijn voorbestemd – en dat nieuwsflow en economisch per definitie dus geen effect kunnen hebben. Het ligt tenslotte al ruim van tevoren vast.

Precies, zegt Nenner, en hij gaat zelfs nog verder. Zijn cycli kunnen meer dan beurskoersen voorspellen, maar kunnen ook worden ingezet om terroristische aanslagen en gewapende conflicten te voorspellen. Want ook dat ligt al vast in de loop der dingen. Nenner verwacht een groot internationaal conflict in 2013, zoals de Wall Street Journal onlangs optekende.

Ik ben een overtuigd niet-gelover in astrologie, energiebanen, Hindenburg-omens, Char-het-medium en Uri Geller, maar ik laat me graag uitdagen. Hoe vaak moet ik goed zitten om te zorgen dat je het gelooft, vroeg Nenner. Vijf keer achter elkaar?

Staaltje bluf
Om mijn geloof in het toeval aan het wankelen te brengen is heel wat meer nodig, zei ik. Wil je niet gewoon een modelportefeuille gaan bijhouden op IEX.nl, zodat we alle trades precies kunnen volgen? Ik heb een beter idee, zei Nenner: “ken je niet iemand die rijk wil worden? Ik stuur je mijn research wel en dan laat je hem of haar met 1000 euro de adviezen volgen.”

Zo'n staaltje zelfverzekerde bluf vraagt om een antwoord, dus toen ik op de redactie in geuren en kleuren verslag deed van deze ontmoeting, besloten we om iets te doen wat we nog nooit eerder hebben gedaan: we gaan het zelf volgen, met eigen geld. Na een rondgang bij redactie en directie verzamelden we een bescheiden beginkapitaal – zelfs onze eigen goeroe-scepticus Frank van Dongen doet mee - en vanaf nu gaan we op basis van de Nenner-research beleggen.*

Slaafs zullen we tot het eind van het jaar – of zover het vermogen reikt – de adviezen van Nenner opvolgen. Als hij echt de hit rate heeft die hij zegt te hebben, lopen we met de inzet van wat goed gekozen hefbomen in no time binnen en is de beleggerswereld een nieuwe legende rijker. Als het allemaal toch iets minder mooi uitpakt beschouwen we zijn claim als effectief ge-debunked, zij het ten koste van ons eigen kapitaaltje.

Trade 1: short olie, koersdoel $60
Kortom, we put our money where his mouth is. En u mag meegenieten, want we gaan hier natuurlijk uitgebreid verslag van doen. Tot we onomstotelijk hebben vastgesteld dat Nenners adviezen wel of niet kloppen is ons advies don’t try this at home. Laat ons maar even fungeren als labaratoriummuizen in dit real life experiment.

Vandaag deden we onze eerste Nenner-trade. We volgen hem nu ruim een week. Tot dusver lijkt de goeroe op langere temijn negatief op de AEX en andere beurzen, maar echt heldere instapmomenten komen we nog niet tegen. Toch durven we een short op olie wel aan. Nenner gaf een verkoopsignaal op 81 dollar en ziet de koers in de komende drie maanden naar de 60 dollar gaan.

Dat is een ritje - we staan nu op ruim 74 dollar - dat we wel willen maken, en we kiezen daarvoor een Turbo op Light Sweet Crude met een stoploss op $84,00, want Nenner maakt het voorbehoud dat we nog iets naar boven kunnen gaan voordat de olieprijs richting de 60 kruipt. Met deze stoploss hebben we een buffer van 13% aan de bovenkant – dat zou genoeg moeten zijn, want als de opwaartse beweging nog groter zou uitvallen, dan had Nenner daar ons inziens wel een apart koersdoel voor mogen afgeven.

En nu? Nu wachten we. Er volgen nog meer trades – onze vingers jeuken - maar we wachten keurig op eenduidige uitspraken van onze goeroe. We houden u op de hoogte.

* = Full disclosure: de deelnemers aan het IEX Nenner Followersfonds zijn Arend-Jan Kamp, Peter van Kleef, Pieter Kort, Cees Smit (alias Frank van Dongen), Peter van Sommeren en Hans-Poul Veldhuizen van Zanten.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX/Debeurs.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  2. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  3. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1

Gerelateerd

Reacties

80 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 augustus 2010 16:58
    Deze mijnheer Nenner voorspelde ook een 'goudkrach' begin dit jaar van een paar honderd dollar omlaag tot het niveau van pakwe 600-800 usdollar, nou het was ongeveer 200 dollar en ketste vervolgens naar 1260. Hij 'ziet' deflatie eraan komen en 'die oorlog met Iran' ook. M.b.t. USA is 'het soldaatje spelen' voorspellen geen kunst noch kunde want dat is waar het omdraait in de VS de afgelopen decennia. Werd er ook over goud gesproken? Want dat is dan zeker die 1% mis. O ja, hij is zo overtuigd dat zelfs een nobelprijs aan hem besteed is, of was dat slechts een als zelfspot bedoeld?
  2. [verwijderd] 23 augustus 2010 17:13
    Heb hem eens op de radio gehoord (of ik heb met een persoonsverwisseling te maken (betekent wel dat GS er rare kostgangers op nahoud)),. Hij is er toch uitgewerkt bij GS? Zou wel eens willen horen van GS wat zijn bijdrage was.
    Maar ook hier geldt als je alles zo zeker weet, ga je dat toch niet delen. steek 1000 euro eigen geld in je advies en nooit meer vervelende telefoontjes van krabbelaars die je resultaten in twijfel trekken. Echt onafhankelijk geeneens klanten wie is dat nou?

    de bos
  3. [verwijderd] 23 augustus 2010 17:36
    Ja, en ik denk zelf dat Nenner er nu naast zit. Hij vergeet de grote lijn: de wereldeconomie zal gaan groeien. En dus ook groei in de EU en de VS. Het is een kwestie van tijd. We letten deze week op de huizenmarkt en de werkgelegenheid. Daar hangt alles van af op de korte termijn!

    Leuk allemaal!
  4. [verwijderd] 23 augustus 2010 17:45
    Nu ja, nog een laatste opmerking.

    Het sentiment is domweg slecht nu. Maar dat betekent ook kansen voor de toekomst!

    Wat ik bv raar vindt is dat de beleggers/handelaren zo negatief zijn op Boskalis. Kijk, dat bedoel ik nu. Nu kopen en als ie lager gaat bijkopen is goed voor de wat langere termijn. Boskalis is een prachtig bedrijf!

    Ach ja, ik kan nog meer voorbeelden noemen.

    Het is maar een tip!

    Geluk allemaal!
  5. forum rang 7 ffff 23 augustus 2010 19:26
    quote:

    Warren schreef:

    Er is weer eens een schizofreen die roept dat ie de toekomst kan voorspellen en er zijn altijd weer mensen die het serieus nemen.
    Warren,

    Wat zeg je het toch kristalhelder in slechts enkele woorden.

    Pieter,
    Ik heb de moeite genomen...echt waar...om je artikel TWEE maal rustig te lezen en was en bleef stomverbaasd. Juist mensen die bij IEX werken en al vele jaren geconfronteerd worden met zelfverklaarde genieën, grootmeesters, toekomstvoorspellers, geniale analisten , etc. etc. , die zouden toch moeten weten, al was het slechts uit ERVARING, dat het allemaal dikke bulshit is.

    Ik sta perplex dat PLOTS een "grote bek" de Redactie van IEX, INCLUSIEF toch zeer ervaren beleggers als een Cees Smit, zo gek krijgen om mee te doen.

    De man beweert o.a.:

    dat koersbewegingen min of meer zijn voorbestemd – en dat nieuwsflow en economisch per definitie dus geen effect kunnen hebben. Het ligt tenslotte al ruim van tevoren vast.

    Het aardige van bovenstaande frase is, dat VIERHONDERD jaar geleden in de Lage Landen een geweldig dispuut uitbrak onder alle gelovigen in deze laage landen , namelijk over het lot, over de voorbeschikking. Volgens de aanhangers was ieders lot op het moment van zijn geboorte al voorbeschikt en een polemiek en discssie ontbrandde die...meer dan 100 jaar heeft geduurd en grote groepen in Nederland en België tegen elkaar opzetten. Zij, die in de voorbeschikking geloofden en zij die er niet aan wilden.

    En een schitterende variant lees ik dus vandaag! Je moet er maar opkomen! Gegarandeerd dat je volgers krijgt, want dat is voor iedere these zo: Altijd wel mensen die iets in die planeten, planten, magneetvelden zien....

    Het doet mij wel enorm deugd dat jouw artikel, tot nu toe in de KK op zo ontzettend veel wantrouwen en scepsis stuit. Gelukkig is het "gezond verstand" nog niet verdwenen.

    En wat die cycli betreft: Er zijn duizenden cycli, wel omschreven en onomstotelijk vastgelegd. Denk aan de menstruele cyclus.

    Maar als Nenner beweert dat:

    Quote:
    dat koersbewegingen min of meer zijn voorbestemd – en dat nieuwsflow en economisch per definitie dus geen effect kunnen hebben. Het ligt tenslotte al ruim van tevoren vast.

    Dan is hij een fantast.

    Peter

  6. [verwijderd] 23 augustus 2010 19:51
    Er is een draadje, geopend door Keinstein, geweest over het al dan niet bestaan van de vrije wil. O.a. ik heb daar de stelling verkondigd dat vrije wil niet bestaat omdat elementaire deeltjes en de interacties daartussen gehoorzamen aan natuurwetten en dus niet willekeurig allerlei waarden kunnen aannemen. En wat wij gedachten, besluiten, emoties etc. noemen wordt volledig bepaald door die deeltjes en daarmee door de wetmatigheden van de deeltjesfysica. M.a.w. de toekomst ligt vast en vrije wil bestaat niet. Dat is heus niet zo'n bizarre stelling, o.a. nobelprijswinnaars natuurkunde zijn die mening toegedaan.
    Maar omdat er zo onnoemelijk veel interacties zijn zullen we die toekomst nooit kunnen voorspellen ook al ligt die vast.
    Ja Peter, nu ligt al vast of jij in september transacties zult doen en zo ja, welke.
  7. [verwijderd] 23 augustus 2010 19:53
    Dit is leuk leesvoer (je las het zelfs 2x :) en daar draait IEX ook op. De kachel rookt bij meer lezers en kliks ook wat meer toch. Dus go IEX, met dit leuke experiment. Stiekum hopen jullie toch allemaal dat het gaat lukken (ik wel althans), maar daarom is het juist zo leuk. Hopes and dreams zijn de beste verkopers op deze wereld. Het beleggersboek met de titel: 'het kan alle kanten uit' zal geen bestseller worden......
80 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links