Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Plezier met Delight

De meeste uitgevende instellingen houden zich stil, maar ABN Amro gaat rustig door met de uitgifte van nieuwe financiële producten. En ik moet zeggen, de meeste zijn interessant en spelen goed in op de huidige marktomstandigheden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat rendement gegarandeerd is. Dat geldt ook voor de onlangs uitgegeven Coupon Opportunity Note. Met dit product is een jaarrendement van meer dan 7% mogelijk als de Eurostoxx 50 index op de peildata boven de 1932,79 punten staat.

Voor beleggers die menen dat de aandelen zo langzamerhand het dieptepunt hebben bereikt, maar geen sterke rally in de komende jaren verwachten, een aardige mogelijkheid om met hoofdsomgarantie een bovengemiddeld rendement te behalen.

Delight-notes
Beleggers die de afgelopen jaren in garantieproducten belegden, hebben meestal verlies op die positie geleden. Maar vaak is het negatieve resultaat minder dramatisch dan een rechtstreekse belegging in de onderliggende waarde zou zijn geweest. Ik kijk met u terug op de twee emissies van ABN Amro in 2007: Dutch Delight en Lady Delight.

Dutch Delight participeert in drie beleggingsfondsen, ABN Amro High Income Equity Fund, Delta Deelnemingen Fonds en Fortis Obam. De prestaties van deze fondsen zijn niet om over naar huis te schrijven. De crème de la crème van de Nederlandse beleggingsfondsen, zoals de brochure de fondsen destijds beschreef, behaalden sinds de introductie van Dutch Delight gemiddeld een negatief rendement van 55%. De garantiestructuur deed zijn werk goed, want Dutch Delight hield de koersdaling beperkt en noteert nu rond de 91%.

In hetzelfde jaar verblijdde ABN Amro de belegger met Lady Delight. Dat was een soortgelijk product maar dan met onderliggende beleggingsfondsen die beheerd worden door vrouwen (Odin Europa Fund, MS Latin America Fund en JP Morgan Smaller Companies Fund). Deze fondsen presteerden nauwelijks beter dan die van de mannelijke collega’s, maar ook hier is het verlies op Delight beperkt tot 10% door de hoofdsombescherming.

Staatseigendom
Is het interessant om nu in deze notes te stappen, of deze aan te houden als belegger van het eerste uur? Immers, zo schreef een lezer mij, er is een 100% kapitaalgarantie van ABN Amro, dus de heer Bos. Over de garantie van ABN Amro zijn veel misverstanden. Ten eerste is ABN Amro eigendom van de Staat, wat mijns inziens toch nog iets anders is dan dat alle activiteiten van ABN Amro staatsgegarandeerd zouden zijn.

Maar belangrijker, de gestructureerde producten behoren tot de activiteiten die zijn overgenomen door Royal Bank of Scotland. Van verreweg de meeste door ABN Amro uitgegeven notes wordt de debiteur derhalve Royal Bank of Scotland. De Britse bank is overigens ook grotendeels in overheidshanden en heeft nagenoeg dezelfde credit rating.

De Delight-constructies werken volgens een CPPI-structuur. Dat betekent dat de participatie in het onderliggende mandje beleggingsfondsen variabel is. Bij stijgende koersen neemt de participatie toe tot maximaal 150%, maar bij dalende koersen worden de posities afgebouwd. Op dit moment participeren de beide Delights voor ongeveer 10% in het onderliggende mandje.

Dat betekent dat als de fondsen flink herstellen, bijvoorbeeld met 50%, de belegger maar voor 5% profiteert. In de praktijk kan dit hoger uitvallen omdat een dergelijke stijging tot een hogere participatie kan leiden. Maar er is onzekerheid, want bij een grillig koersherstel kan door een variërende participatie het resultaat nog verder achterblijven.

Aardiger rendement
Mijn conclusie is dat deze fondsen hun nut bewezen hebben door veel minder in koers te dalen dan de onderliggende fondsen. De lage participatie en de onzekerheid hoe er eventueel geprofiteerd zal worden van een herstel, maken de beide producten op dit moment minder aantrekkelijk.

Ik denk dat een positie in de eerder genoemde Coupon Opportunity Note, met volledige hoofdsombescherming door dezelfde debiteur, een aardiger mogelijk is op rendement, dan via de Delight-posities behaald kan worden.

Ultieme bescherming
Als u helemaal niet meer gelooft in aandelen, en op zoek bent naar de ultieme bescherming, zoals ING dat uitdrukt, dan heeft de bank-verzekeraar een alternatief: de Goud Garant Note, waarmee u participeert in de GSCI goudindex. Bijna vanzelfsprekend komt ook ABN Amro weer met een nieuw product. Dit keer niet met een aandelenindex als onderliggende waarde, maar het aandeel Royal Dutch Shell.

De voormalige hoeksteen van elke beleggingsportefeuille is niet ongeschonden door de kredietcrisis en zijn eigen crisis (onjuist inzicht in de eigen oliereserves) gekomen. Met de nieuwe ABN Amro Klik & Klaar Note op de oliereus kan bovengemiddeld rendement worden behaald, met daarnaast een voorwaardelijke bescherming.

Daarnaast heeft ABN Amro voor de risicomijdende belegger de inschrijving open staan op een nieuwe Wereld Garantie Note, met afloopdatum in april 2016. Over al deze producten leest u deze week mijn opinie.

Deze week besproken product:

  • Coupon Opportunity Note
  • Detailinformatie Structured Products:

  • ABN Amro Dutch Delight
  • ABN Amro Lady Delight
  • Detailinformatie Beleggingsfondsen:

  • ABN Amro High Income Equity Fund
  • Delta Deelnemingen Fonds
  • Fortis Obam
  • Odin Europa Fund
  • MS Latin America Fund
  • JP Morgan Smaller Companies Fund

  • Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom: klik hier.


    Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Marcel Tak

    Auteur:

    Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

    Recente artikelen van Marcel Tak

    1. Van pindakaas tot bitcoin
    2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
    3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.