Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wilde rit Galapagos

Wilde rit Galapagos

Galapagos, soms valt er geen peil op te trekken waar het heen gaat. Vandaag opende het aandeel op -1,41%, zakte naar -2,2% en inmiddels staat er alweer een plus van +5,8% op het bord.

Breek ik even in. Onder het stuk reageert techshares omdat hij de stijging voor vandaag mogelijk kan verklaren. Het bull case-koersdoel van Morgan Stanley is naar 107 dollar verhoogd. Hier is een linkje. Het is niet de officiële pagina van de zakenbank, maar het lijkt alsof iemand het rapport heeft gekopiëerd en daar geplakt.

Kijk even mee naar deze grafiek van Galapagos en de Nasdaq Biotech Index. Moet u eens zien hoe snel Galapagos de index heeft ingehaald. Van dikke underperformance naar een mooie outperformance in iets meer dan een jaar tijd. Ook de S&P 500 hebben we er in gezet en die heeft het de laatste jaren toch ook niet onverdienstelijk gedaan.

 

 

Speculeren met biotechaandelen, u moet er sterke zenuwen voor hebben. Speculeren ja, want de biotechsector drijft niet op fundamentals als winsten, omzetten en dividenden. Voornamelijk is hoop het toverwoord.

Hoe dichterbij het op de markt brengen van een medicijn, hoe duurder een biotechaandeel wordt. Ook wordt in de sector gespeculeerd op overnames, want er worden soms miljarden neergeteld voor een biotechbedrijf.

KW3's

Oh ja, er waren ook nog KW3-cijfers van het fonds vorige week. Maar eigenlijk draait het om de ontwikkelingen rondom Filgotnib. Wordt er bijvoorbeeld een nieuwe partner gevonden en zo ja wie wordt dat? Wat worden de voorwaarden van een nieuwe partnership? Dit zijn vragen waarop nog geen duidelijkheid is.

Aandere biotechs

Hebben we eigenlijk nog meer biotechaandelen in Nederland. Iedereen kijkt wel naar Galapagos, maar misschien dat er nog meer mooie fondsjes tussen zitten. Vroegâh hadden we Cruccell, maar dat fonds is in 2010 door Johnson & Johnson voor 24,75 euro per aandeel gekocht, ofwel 2,2 miljard euro. Zo'n pareltje wil iedereen wel.

Nu bekendste is Pharming. Ooit zat het fonds in de AEX, maar tegenwoordig is het een lokaaltje van 26 cent. We zetten bij iedere onderneming er bij hoeveel cash er op de balans staat, omdat iedere biotech daarvan moet overleven tot er een product op de markt is gebracht wat geld oplevert.

Tot die tijd zien we biotechs de cash alleen maar opburnen. Cash bij Pharming op de balans: 24,78 miljoen euro.

Minder bekend zijn Esperite, oude Cryo Save, en Kiadis Pharma. Bij Esperite staat er 2,5 miljoen euro cash op de balans. Niet veel, zeker als je bedenkt dat het bedrijf vorig kwartaal een nettoverlies van bijna 3 miljoen euro leed.

Kiadis Pharma is in juli naar de beurs gegaan. Daarmee heeft het bedrijf 32,7 miljoen euro opgehaald. De laatste cijfers uit Reuters dateren van maart 2015, dus dat is niet relevant omdat het van voor de beursgang is.

Dan hebben we nog MDxHealth met 25,11 miljoen euro aan cash op de balans. Van de Duitse, maar in Amsterdam genoteerde biotechaandelen Probiodrug en Curetis hebben we helaas geen data. Probiodurg haalde in oktober 2014 22,5 miljoen euro op en Curetis 40 miljoen euro.

Maar goed, dit alles valt in het niet bij de goed gevulde kas van Galapagos met 397.5 miljoen euro. Het bedrijf heeft het geld opgehaald in New York op de Nasdaq eerder dit jaar.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Gala-diner 18 november 2015 06:25
    278,7 miljoen werd opgehaald op de Nasdaq door Galapagos.
    Er zit nu iets meer in kas bij Galapagos, bijna 400 miljoen.
    Je mag er vanuit gaan dat de aankomende deal, voor het eind van dit jaar, veel beter zal zijn als de deal die ze hadden met Abbvie met Filgotinib(dat was allen in RA).
    De nieuwe partner wil de resultaten van Filgotinib in Crohn afwachten en als die resultaten ook zo goed zijn als in RA zal de deal beide ziekte gebieden betreffen.
    De aankomende deal zal indrukwekkend zijn, nog even geduld aub..
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links