Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Short Amazon II

Twee weken terug heb ik Amazon aangekaart. Daarin stelde ik dat door boekhoudkundige trucjes, de kasstromen geflatteerd zijn. Veel analisten vallen voor dit trucje waardoor hun waardering voor Amazon veel te hoog uitvalt.

Zouden zij corrigeren voor het trucje, dan zouden de huidige koersdoelen ongeveer 40% onder de huidige koers moeten liggen. De problemen die ik in ieder geval had met het sec shortgaan in Amazon, was dat de analisten tot dusver zich niet druk maken om het boekhoudtrucje.

En, deels overlappend, dat het aandeel nu in een goede vibe zit omdat het eindelijk winst begint te genereren. Dit gezegd hebbende, is de koerswinst verhouding 952 (Morningstar), tikkeltje hoog dus.

Andere prijs

Het is dus afwachten totdat meer analisten, dan wel beleggers het trucje doorkrijgen en een andere prijs op het aandeel gaan plakken.

Tot die tijd kan de short nogal pijnlijk worden, gezien de koerssprongen die het aandeel kan maken. Een mogelijke oplossing hiervoor is de short op Amazon te combineren met een long met soortgelijke techimago en koerssprongen.

Dan komen twee namen in beeld: Apple en Google.

Apple volwassen?

Apple is gewoonweg de koning in techland. De vierde kwartaal cijfers (gebroken boekjaar) van het bedrijf waren goed. Kwartaalomzet van 51,5 miljard dollar en een winst van 11,1 miljard dollar.

Dit was een groei van 3,3% vergeleken met het vorige kwartaal en 22% in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar. Over het hele jaar bekeken heeft het bedrijf de omzet met 58 miljard dollar opgeschroefd.

Daar kan je een aardig gedeelte van de AEX mee opkopen. Het probleem met Apple is dat het steeds meer in de categorie wordt gezet van een volwassen techbedrijf in plaats van de spannende opkomende knallers zoals Amazon en Google.

Eigenlijk een koopje

Sinds Steve Jobs is overleden, lijkt het wel of de innovatiekracht bij Apple is afgenomen. De cijfers laten dat nog niet zien, maar de pijplijn aan nieuwe producten gaat erg belangrijk worden om dit tamme imago te ontkrachten.

Gelukkig ziet het kerstseizoen er goed uit voor het bedrijf, waardoor de koers zeker steun zou moeten vinden. Verder is het voordeel van het tamme imago, dat het bedrijf eigenlijk heel goedkoop is.

Met een koers-winstverhouding van nog geen 13 keer (gecorrigeerd voor nettokaspositie zou de K/W ergens in de 12 moeten liggen) en een dividendrendement van 1,7%, is het eigenlijk een koopje.

Long-short-constructie

Enige wat tegenzit is dus de vrees dat de innovatiekracht weg is. Koerssprongtechnisch, is Apple dus geen perfecte match met Amazon (zie grafiek hieronder), dus een long-short-constructie kan nog steeds een tijdje scheeflopen.

Met een lange adem en goede stop loss-niveaus, echter, kan dit toch een leuke set-up zijn voor de juiste belegger.

Google, eigenlijk Alphabet

Maar het is ook mogelijk om wild tegenover wild te zetten. Dan moet de short op Amazon gepaard worden met een long op Google (eigenlijk Alphabet) in plaats van Apple.

Google kwam ook met goede cijfers en het aandeel heeft een mooie sprong laten zien (zie grafiek hieronder). Kwartaal op kwartaal, ging de omzet met 5% omhoog. De kwartaalomzet kwam uit op 18,7 miljard dollar.

De huidige waardering van 33,6 keer de winst is een stuk hoger dan Apple, maar een schijntje vergeleken met Amazon. Hoewel dit bedrijf geen dividend uitkeert, heeft het wel een aandeleninkoopprogramma lopen van 5 miljard dollar in dit kwartaal.

Wat lucht

Het blijft een aandeel waar ontzettend veel van de toekomst wordt ingeprijsd, net als met Amazon, dus er zit wat lucht in. Door deze long-short-constructie, heb je een long wat lucht tegenover een short veel lucht.

Niet slecht, maar ook hier, alhoewel in mindere mate, geldt dat beide posities niet precies in de pas zullen lopen waardoor er tijdelijke (als de aannames kloppen) verliezen zich kunnen voordoen. Ook hier zijn de te hanteren stop loss-niveaus belangrijk.

Hedgefundtechniek

De long-short-hedgefundtechniek laat in ieder geval zien dat je ook een aandeel dat, onterecht (boekhoudtrucje) in een sterke opgaande trend zit, kunt shorten, zolang je er maar een juiste long tegenover zet.

Meer over long-short kunt u hier vinden. Waar vroeger alleen de professionele beleger long-short kon gaan, is door een veelheid aan producten (turbo’s, CFDs, et cetera) nu ook de particuliere belegger in staat om gelijksoortige constructies op te zetten.

Met de juiste tactiek, product en inzicht, is dit een ware verrijking.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 november 2015 00:35
    De sprongen gaan in principe van turbo uitoefenprijs naar uitoefenprijs. Vaak wordt de turbo uitoefenprijs wel na sluiting AEX weggetikt. Zo doen grote jongens dat. Dus de eerstvolgende is altijd tricky. En er is nog invloed van algemeen sentiment.
    Na een forse rit omhoog en tegen de volgende uitoefenprijs. Pak de daarbovenliggende turbo short. Bij goed beurssentiment; goede kans op een Fibonacci niveau lager, dus een kort ritje. Algemeen sentiment draaiend (zoals nu) , lekker laten lopen voor een forse downhill. Kan dan snel gaan.
    Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.