Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verdienen ongeacht beursrichting

Ik heb de eer gehad om met goede collega’s en klanten te hebben gewerkt. Ondanks dat ik mijn focus heb verlegd van institutionele naar particuliere beleggers, werk ik nog steeds met veel van hen samen.

De ervaringen met deze analisten (onder andere de beste op financials, uitzenders en oil services), traders (onder meer rooie Niels, Jetzers en Mark “laat zien dat je de beste bent”, Dennis the Menace), sales traders (Lord of the skies Erem), de handelaren op de derivatendesk (waaronder Hissink & Joost) hedgefundmanagers, pensioenfondsen en natuurlijk de bedrijven (AEX, AMX, Bel20), hebben niet alleen voor leuke anekdotes gezorgd, maar ook tot aardig wat kennis en inzicht.

Sinds 2011 is één van mijn doelstellingen deze professionele knowhow te delen met de particuliere belegger. Vandaag een column over vier verschillende long-shortstrategieën.

Short gaan klinkt exotisch

Voor veel particuliere beleggers is short gaan net zoiets als een “lauwe geitenbrie met een organische notenmix gedrapeerd op een bedje van waterkers op een glutenvrij bruin toastje” en voor een stockbroker: te hoog flipflap gehalte.

Maar waar de stockbroker het, naar mijn mening, hier bij het juiste eind heeft, wil ik de particuliere belegger toch op het hart drukken dat het niet gebruiken van de mogelijkheid om short te gaan, hem gehandicapt maakt.

Nu kan een particuliere belegger niet direct short gaan; het verkopen van ingeleende aandelen is voorbehouden aan de professionele beleggers. Echter, met behulp van opties en (of) turbo’s kan de particuliere belegger nu wel, via omweg, short gaan en dus profiteren van koersdalingen.

Verlies mijden, maar geen winst maken

Stel u verwacht dat de beurzen gaan dalen, dan is het verkopen van de gehele aandelenportefeuille het enige wat gedaan kan worden door de belegger die geen short wenst te gebruiken. Zo wordt het verlies gemeden, maar winst wordt er niet gemaakt. Met een short kan de belegger dat dus wel.

Een positie innemen die alleen long (verwachting: stijgende koers) of short (verwachting: dalende koers) is, heeft een te hoog casino-gehalte. Als ik enorm overtuigd ben, dan wellicht wil ik wel alleen op rood of zwart inzetten, maar meestal prefereer ik om mijzelf in te dekken; tegenover iedere short zet ik een long en vice versa.

Nu is het wel zaak wat voor tegengestelde positie te kiezen natuurlijk. Hier zijn vier voorbeelden.

1. Technische long-short

Een long-short kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op technische analyse. Een dergelijke analyse kan bijvoorbeeld opleveren dat ING, na oversold te zijn geweest, een mooie herstelbeweging heeft laten zien, maar sectorgenoot Aegon niet, terwijl de technische analyse wel aangeeft dat Aegon rijp is voor een dergelijke beweging omhoog.

Dan kan u dus bijvoorbeeld een turbo long op Aegon nemen en een turbo short op ING (beide hefboom 1 voor het gemak). Mocht Aegon dan uiteindelijk de verwachte herstelbeweging ook maken, dan loopt Aegon het verschil ten opzichte van ING.

Dus stel dat na het innemen van deze positie ING nog 2% is gestegen en Aegon met 12%, dan heeft u 2% verlies op ING en 12% winst op Aegon, ofwel 10% winst.

Mocht de herstelbeweging van ING vals zijn geweest, dan zou ING weer gedaald zijn naar het niveau voor de herstelbeweging en weer in lijn handelen met Aegon. Ook in deze situatie pakt de beleggeru dus uw winst (maar nu op de short in plaats van de long).

2. Fundamentele long-short

U kan ook de mening zijn toegedaan dat bij het aankomende cijferseizoen, Aegon prachtige cijfers zal laten zien die de markt niet verwacht, waar ING juist zal teleurstellen. In dit geval zou u dus een Tturbo Llong op Aegon kunnen kopen en een turbo short op ING.

Komt uw verwachting uit, dan pakt u winst aan twee kanten, want zowel de short alsmede de long leveren geld op.

3. Fusie-en-overname long-short

Normaal gezien, moet een bedrijf dat een ander bedrijf overneemt een premie betalen bovenop de geldende aandelenprijs. De overnemende partij krijgt dan te maken met een dalende aandelenprijs. Deze situaties zijn dus geknipt voor en long-short.

Stel u denkt dat Reed Elsevier Wolters wil overnemen (vergeet even de kartel-problematiek), dan is een turbo long op Wolters en een turbo short op Reed Elsevier de positie om te hebben. Pas echter wel op voor de uitzonderingen.

Zo gaat Altice na iedere overname omhoog (totaal nuts in mijn boekje). Maar soms is er wel degelijk een goede reden voor, omdat de prijs die betaald wordt veel lager is dan de waardering van de overnemende partij.

Stel een bedrijf doet 20 keer de winst, maar koopt een bedrijf tegen 10 keer de winst (met goedkope financiering), dan zullen beide aandelen stijgen. 

4. Long-short als verzekering

Long-short als verzekering is de vierde categorie, maar daar heb ik al eens een column over geschreven.

Kortom, er is meer gereedschap beschikbaar voor de belegger en het is zonde om die niet te gebruiken.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. gam gam 22 oktober 2015 15:25
    Particuliere beleggers shorts aanraden vind ik misselijk. De kosten van die hefboomproducten zijn veel te hoog, ook met hefboom=1.
    Als particulier kun je je long-only positie beschermen door middel van dollar-cost-averaging, dat is voldoende op de lange termijn en je zit niet de turbo-verkopers te sponsoren.
  2. Alexander Sassen van Elsloo 22 oktober 2015 18:12
    Onzin. Door shorts kan je juist een betere Sharpe ratio voor elkaar boksen. De hefboom maakt het mogelijk om gericht te werk te gaan. dollar-cost averaging bescherm je de long positie helemaal niet. Het is een strategie van continue middelen. tevens ga je er vanuit dat er genoeg cash on hands is om maar door te blijven kopen. Absoluut niet praktisch voor particuliere belegger.
  3. [verwijderd] 23 oktober 2015 10:31
    Een fatsoenlijke broker faciliteert short gaan gewoon. Ook kun je opties gebruiken om risico's af te dekken waarbij je veel flexibeler bent om te bepalen waar je winst wilt halen en verlies wilt accepteren. Met opties kun risico's afdekken en ervoor betaald worden middels je theta exposure. Een stuk aantrekkelijker en flexibeler dan dure turbo's.

  4. [verwijderd] 13 november 2015 10:22
    Ik zit al geruime tijd bij Interactive Brokers en kan daar gewoon short gaan.

    En blij toe: het shorten van TVIX en TVIZ is al jaren een zeer lucratieve cornerstone van mijn portefeuille.

    Overigens, als je niet direct short kan gaan, is het veeeeel goedkoper om een synthetische short uit twee opties te creeren dan een dure speeder/turbo/whatever te nemen.

    www.theoptionsguide.com/synthetic-sho...
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links