Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog 22 mei 2024

CEO: groeispurt Envipco houdt aan
Beeld: ABM Financial News
  1. CEO: groeispurt Envipco houdt aan

    ABM Financial News
    15:39

    (ABM FN-Dow Jones) Envipco heeft dinsdagochtend opnieuw sterke groeicijfers overlegd en handhaafde de ambitieuze doelstellingen voor 2025. CEO Simon Bolton zei in gesprek met ABM Financial News dat de vraag flink groeit en dat terwijl nog heel veel landen slechts aan het begin staan van het invoeren van statiegeld op flessen en blikjes.

    Bolton was zeer te spreken over de progressie van Envipco, waarbij de omzet sterk groeide. Over de toegenomen kosten zei Bolton dat deze minder snel stijgen dan de omzet groeit, waardoor de EBITDA-marge kon stijgen naar 10,0 procent. 

    Gezien de ontwikkelingen in Europa voorziet de CEO voor de korte termijn hier de beste groeikansen. Zeker nu in de EU statiegeld op flessen en blikjes steeds meer een verplichting wordt. Bolton verwacht veel van landen zoals Spanje en Frankrijk, indien deze inhaken op het tempo van bijvoorbeeld Nederland, het VK en Scandinavië.

    Het bedrijf werd geselecteerd als één van de twee aanbieders, samen met Tomra, in Hongarije. Envipco is een toonaangevende leverancier in Griekenland, waarschijnlijk met een marktaandeel van meer dan 90 procent en heeft een leidende positie verworven op Malta. Dit bouwt voort op de beoogde doelstelling van een marktaandeel van meer dan 30 procent.

    Duitsland is wat ingewikkelder, omdat Envipco nog niet aanwezig was in Europa toen Duitsland statiegeld introduceerde, wat het aanzienlijke marktaandeel van concurrent Tomra op die markt verklaard. Echter, Bolten zegt zeker ook hier een kans te maken, aangezien de kleinere statiegeldmachines van Envipco een kleinere impact op het milieu hebben dan de machines van concurrenten. 

    Ook met de grotere bulk machines genaamd Quantum verwacht Bolton te kunnen scoren. Envipco wilde aan ABM Financial News niet aangeven hoe de omzetmix er uitziet, maar de Quantum  is een belangrijke verkoopdriver geworden voor Envipco, verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de omzet vergeleken met de kleinere reguliere statiegeldmachines.

    In de VS verwacht Bolton dat op de middellange termijn terrein winst valt te behalen, waarbij inmiddels al 10 staten zich actief bezig houden met de circulaire economie en statiegeld vragen.

    Voor Azië en de rest van de wereld ziet Bolton de groeikansen op langere termijn. De topman verwacht dat ook deze regio uiteindelijk het voorbeeld van Europa zal volgen.

    Het aandeel Envipco steeg dinsdag na de cijfers en kon ook woensdag ruim 3 procent bijschrijven. Het aandeel is dit jaar al bijna in waarde verdubbeld en is de laatste 5 jaar zelfs met ruim 450 procent in waarde toegenomen.

    Bron: ABM Financial News
  2. Stuur uw vraag in voor de IEX BeleggersPodcast!

    Redactie IEX
    14:10

    Heeft u een vraag voor onze experts in de IEX BeleggersPodcast van aanstaande vrijdag? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar redactie@iexgroup.nl met uw vraag of reageer onder de slotcall van vandaag.

    Deze week zitten aan tafel: gastheer Pieter Kort, analist Martin Crum én Erik Mauritz van Trade Republic. Ook schuift analist Ivo Breukink - die zich deze week over Nvidia buigt - kort aan voor aanvullende informatie.

  3. TA video-update: AEX-index, ABN AMRO, Nvidia en bitcoin

    Wouter Slot
    13:15

    We naderen het einde van het cijferseizoen, maar vanavond publiceert Nvidia nog cijfers. Dit zou de markt na een rustige periode weer in beweging kunnen zetten. Ik bespreek het technische plaatje van Nvidia, dat zijn all-time high nadert. Verder komen de AEX index, ABN AMRO en bitcoin aan bod.

     

     

    Indien de video hierboven niet afspeelt, klik dan op deze link

     

     

  4. Een huis is inmiddels onbetaalbaar, maar een aandeel Heijmans niet

    Youri van Heumen
    11:00

    Als er één bedrijf profiteert van de huidige woningmarktcrisis, is het Heijmans wel. Het nieuws uit de bouwsector is uitzonderlijk positief de laatste tijd. De woningmarkt loopt vast en het ziet er niet naar uit dat dit probleem snel kan worden opgelost, want er moeten jaarlijks 100.000 woningen worden bijgebouwd (naar uiteindelijk 1 miljoen huizen in 2030).

    Bovendien is een gemiddeld huis inmiddels onbetaalbaar geworden voor een starter met een modaal jaarinkomen. Vanochtend bleek namelijk dat een huis in april 2024 zo’n €435.000 moet kosten.

    Koers YTD +70%

    Het nieuws is simpelweg dramatisch voor wie voor het eerst een huis wil kopen, maar dat geldt niet voor de koersontwikkeling van Heijmans, want year-to-date (ytd) is Heijmans het hardst gestegen aandeel van het hele Damrak. Sinds begin dit jaar is een aandeel Heijmans namelijk zo’n 70% meer waard geworden.

    Branchegenoot BAM volgt met een ook meer dan prima rendement van 57%. Dan hebben we het nog niet eens over het royale dividendrendement van BAM (5,3%) en Heijmans (7,1%). 

    Vandaag stijgt de koers van Heijmans ruim 10% op een goed gelande strategie-update. Heijmans ziet een duidelijk groeiende vraag naar woningen, evenals vervanging en het onderhoud van gebouwen en bedrijfspanden. Ook wil Heijmans een belangrijke rol gaan vervullen bij het onderhouden van (snel)wegen en viaducten. Dit alles is te herleiden naar drie kernpunten van Heijmans: wonen, werken en verbinden.

    Voor 2027 moet de omzet naar €3 miljard en moet de onderliggende ebitda-marge uitkomen tussen de 7 en 9%. Over 2023 lag de omzet van Heijmans op €2,1 miljard en de marge op 6,9%. Daarnaast wil de bouwer de helft van het nettoresultaat uitkeren als dividend in contanten.

    Beleggers reageren enthousiast en niet geheel onlogisch stijgt BAM gezellig mee op dit nieuwtje. Heijmans CEO Ton Hillen gaf eerder al aan dat het aandeel Heijmans nog veel hoger zou moeten staan. Waarom Hillen dat vindt, kunt u teruglezen in dit interview.

  5. AEX maakt pas op de plaats, koersverlies voor Aalberts

    ABM Financial News
    10:54

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs bleef woensdag dicht bij huis. Rond de klok van elf uur steeg de AEX fractioneel tot 911,91 punten.

    De beurzen ogen rustig, zo zag beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx, in afwachting van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, die vanavond verschijnen.

    "Uit de notulen zal vermoedelijk blijken dat de deur naar een mogelijke renteverlaging blijft openstaan, maar dat er meer vertrouwen nodig is dat de inflatie echt afkoelt", aldus analisten van IG. Dit waren ook de woorden van Fed-bestuurder Christopher Waller eerder deze week.

    De aandacht is ook gericht op de kwartaalcijfers van Nvidia, na het slot op Wall Street. "De verwachtingen voor Nvidia’s resultaten zijn hooggespannen en zullen ongetwijfeld een significante impact hebben op de beurskoersen na sluitingstijd", aldus Verstraete van Lynx.

    Verder wees de expert van Lynx nog op uitspraken van ECB-voorzitter Christine Lagarde op dinsdag. Zij liet weten dat een renteverlaging volgende maand waarschijnlijk is en dat zij redelijk zeker is dat de inflatie in Europa onder controle is. "Ze benadrukte echter dat een enkele renteverlaging niet automatisch leidt tot verdere verlagingen zonder dat deze door data worden ondersteund", aldus Verstraete.

    Op macro-economisch vlak zijn er vanmiddag ook nog cijfers over de Amerikaanse woningbouw.

    Het groeitempo van de Britse consumentenprijzen is in april afgenomen tot dichtbij de twee procent, zo bleek vanochtend al. Dit kan een belangrijke indicatie zijn voor een renteverlaging door de Bank of England in juni of augustus.

    Voorzitter Andrew Bailey van de Britse centrale bank zei dinsdag nog dat de volgende stap van de Bank of England inderdaad een renteverlaging zal zijn, maar dat het onduidelijk blijft wanneer de daadwerkelijke beslissing wordt genomen.

    De Britse beleidsmakers komen eind juni bij elkaar en nog eens aan het begin van augustus.

    Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0852. De olieprijzen daalden met meer dan een procent.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen steeg DSM-Firmenich 2,7 procent en Adyen 1,4 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group schreef de koerswinst van DSM toe aan een koopadvies van Morgan Stanley.

    AkzoNobel leverde 1,3 procent in en Philips 1,1 procent.

    FlowTraders won 1,9 procent in de AMX en Alfen 4,9 procent. Alfen leverde dinsdag 15,5 procent in na een slecht ontvangen kwartaalupdate. Jefferies verlaagde woensdag het koersdoel voor Alfen van 52,00 naar 40,00 euro met een onveranderd Houden advies.

    Aalberts verloor 3,8 procent na een kwartaalupdate. Daaruit bleek dat de omzet in de eerste maanden van dit jaar onder druk stond. De zwakke jaarstart kwam voor Degroof Petercam niet als een verrassing.

    Heijmans schoot onder de kleinere fondsen na een strategie-update 10,9 procent omhoog. Heijmans presenteerde voor 2027 drie doelen. Zo moet de omzet naar 3 miljard euro en moet de onderliggende EBITDA-marge uitkomen tussen de 7 en 9 procent. Daarnaast wil de bouwer de helft van het nettoresultaat uitkeren als dividend in contanten. In 2023 lag de omzet van het bedrijf op 2,1 miljard euro en de marge op 6,9 procent. De doelstellingen overtroffen de verwachtingen van ING.

    Avantium steeg 4,1 procent.

    Bron: ABM Financial News

  6. Heijmans schiet omhoog op vlakke beurs

    ABM Financial News
    09:09

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag vlak geopend. Kort na opening van de beurzen, koerste de AEX 0,1 procent lager op 911,08 punten. 

    Onder de hoofdfondsen steeg DSM-Firmenich 2,6 procent en Besi 0,3 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group schreef de koerswinst van DSM toe aan een koopadvies van Morgan Stanley.

    AkzoNobel leverde 1,1 procent in en Philips 1,0 procent. 

    JDE Peet's won 0,4 procent in de AMX, net als Signify. Aalberts verloor 4,1 procent na een kwartaalupdate. Daaruit bleek dat de omzet in de eerste maanden van dit jaar onder druk stond. 

    Heijmans schoot onder de kleinere fondsen na een strategie-update 12 procent omhoog. Heijmans presenteerde voor 2027 drie doelen. Zo moet de omzet naar 3 miljard euro en moet de onderliggende EBITDA-marge uitkomen tussen de 7 en 9 procent. Daarnaast wil de bouwer de helft van het nettoresultaat uitkeren als dividend in contanten. In 2023 lag de omzet van het bedrijf op 2,1 miljard euro en de marge op 6,9 procent. 

    Avantium steeg 4,1 procent.

    Bron: ABM Financial News

  7. Kleine omzetdaling voor Aalberts

    ABM Financial News
    07:46

    (ABM FN-Dow Jones) Aalberts heeft in de eerste maanden van dit jaar de omzet onder druk zien staan. Dit bleek woensdag uit een update van de onderneming,

    "De eerste vier maanden waren in lijn met onze verwachtingen", zei CEO Stéphane Simonetta in een toelichting. De marktomstandigheden bleven uitdagend, hetgeen werd opgevangen met kostenbesparingen en "robuuste" prijzen.

    Aalberts zag de omzet in januari tot en met april autonoom met 2,6 procent op jaarbasis dalen. Terwijl het segment industriële technologie een groei boekte van 1,7 procent, daalde deze bij building technologie met 6,1 procent.

    ING had gerekend op een omzetdaling van 2 procent.

    "De toegevoegde waarde marge bleef op een goed niveau", meldde Aalberts verder. Het bedrijf wees daarbij op verbeteringen van de productiviteit, kostenbesparingen en het verlagen van de voorraden, om zo de inflatie en lagere volumes op te vangen.

    Simonetta meent dat Aalberts goed gepositioneerd is voor een herstel. "Onze klanten verwachten dat de vraagt aansterkt richting het einde van het jaar."

    Bron: ABM Financial News

  8. Heijmans wil in 2027 omzet naar 3 miljard euro brengen

    ABM Financial News
    07:41

    (ABM FN-Dow Jones) Heijmans wil in 2027 meer omzet genereren en wil de regie nemen om de complexe uitdagingen waar de bebouwde omgeving van Nederland mee te maken heeft. Dit maakte Heijmans woensdag bekendgemaakt met de publicatie van een strategie-update.

    Voor 2027 heeft de onderneming drie doelstellingen gepresenteerd. Zo moet de omzet naar 3 miljard euro en moet de onderliggende EBITDA-marge uitkomen tussen de 7 en 9 procent. Daarnaast wil de bouwer de helft van het nettoresultaat uitkeren als dividend in contanten. 

    Over 2023 lag de omzet van het bedrijf op 2,1 miljard euro en de marge op 6,9 procent. Het dividend is nu nog een keuzedividend. 

    Heijmans ziet een groeiende vraag naar woningen, vervanging en onderhoud van gebouwen, wegen en viaducten, de energietransitie en watermanagement. De bouwer wil hierin een rol spelen en ziet aantrekkelijke marktkansen. De waardecreatie ligt dan ook langs drie lijnen in de business, namelijk wonen, werken en verbinden, aldus het bedrijf. 

    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Bron: ABM Financial News

  9. Jefferies verlaagt koersdoel Alfen fors

    ABM Financial News
    07:22

    (ABM FN-Dow Jones) Jefferies heeft woensdag het koersdoel voor Alfen verlaagd van 52,00 naar 40,00 euro met een onveranderd Houden advies. Dit bleek uit een rapport van analist David Kerstens. 

    Maandagavond kwam Alfen met cijfers, en die lieten een daling van de EBITDA van 24 procent zien. Dat was liefst 40 procent lager dan de consensus. Kerstens wees vooral op de zwakke omzet bij batterijopslag, waar Alfen kampte met vertragingen in het kunnen toekennen van de omzet. 

    Alfen hield vertrouwen in de rest van het jaar en herhaalde de outlook voor 2024. 

    Kerstens verlaagde op basis van de kwartaalupdate zijn taxaties voor de EBITDA met 7 procent.

    Het aandeel Alfen sloot dinsdag 15,5 procent lager op 35,57 euro.

    Bron: ABM Financial News

  10. Huizenprijzen stijgen verder: woning kost gemiddeld €435.984

    ABM Financial News
    06:56

    (ABM FN-Dow Jones) De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april harder gestegen dan een maand eerder. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    De prijzen stegen gemiddeld met 7,5 procent op jaarbasis. In maart liepen de prijzen nog met 5,4 procent op.

    Het was de vijfde maand op rij dat de prijzen van bestaande koophuizen in Nederland stegen.

    Op maandbasis stegen de prijzen met 1,0 procent.

    De prijzen bereikten in juli 2022 een piek. Daarna sloeg de trend om en daalde de prijsindex enige tijd. Sinds juni 2023 stijgen de prijzen van koopwoningen echter weer. In april 2024 lagen de prijzen voor het eerst hoger dan de vorige piek in juli 2022, namelijk 0,7 procent.

    Er werden afgelopen maand ruim 22 procent meer woningen verkocht dan een jaar geleden en in april was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 435.984 tegen 432.061 euro in maart.

    Bron: ABM Financial News

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links