Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lenen, lenen, beleggen, beleggen

“Aflossen moet de norm worden”. Gerrit Zalm zegt het, Alexander Pechtold ook. The Age of Deleveraging is begonnen en het mantra dat daarbij hoort luidt: schulden zijn slecht, aflossen is goed. Maar ja, zolang het dankzij de hypotheekrenteaftrek nog altijd voordeliger is om tegelijk te lenen èn te sparen dan om af te lossen word je als consument niet echt verleid om die schulden af te bouwen.

Ongewenst gedrag – althans, ongewenst in de ogen van Zalm, Pechtold en andere vertegenwoordigers van het politieke en financiële midden – wordt nog altijd beloond. En dat is niet alleen in de Nederlandse hypothekenmarkt, maar eigenlijk op de hele financiële markt een hardnekkig probleem. 

GE leende gisteren 7 miljard dollar op de markt. Niet omdat het dat geld niet heeft; GE verwacht de komende vier jaar 100 miljard dollar aan cash te genereren. Maar bij de huidige duizelingwekkend lage rente zou GE een dief van eigen portemonnee zijn als het die 7 miljard niet op de markt zou lenen. Het bedrijf maakt vier keer zoveel rendement op haar cashpositie dan het aan obligatierente betaalt. 

Fed: stijg, beurs, stijg!
Lenen loont. Sterker: hoe meer, hoe beter. Ben Bernanke heeft aangekondigd de rente nog lange tijd superlaag te houden en net zo lang door te gaan met het pompen van liquiditeit tot de economie aantrekt en de werkloosheid voldoende is afgenomen. Hij heeft gisteren ook min of meer gezegd dat de aandelenmarkt een belangrijk instrument is om de koopkracht van Amerikaanse consumenten te verhogen.

Oftewel: als het aan de Fed ligt, is het rendement op aandelen de komende tijd stukken hoger dan de rente, die strak aan de ketting blijft op 0%. Een recept dat een oude strategie ineens weer heel interessant maakt: beleggen met geleend geld. Was dat niet die gevaarlijke bezigheid waar AFM en andere waakhonden ons al jaren voor waarschuwen?

Met het volle gewicht van de Fed erachter lijkt het op z’n minst ineens een stuk minder gevaarlijk. De beurswijsheid luidt niet voor niets: don't fight the Fed. De ECB doet in Europa iets soortgelijks, door de rente laag (zij het wel boven 0%) te houden en flinke liquiditeit naar de markt te sluizen; de steun betreft echter vooral de obligatiemarkt en het is nog maar de vraag of het voldoende is. 

Zonder zijwieltjes
Maar goed, aflossen mag dan op termijn goed voor u zijn, afgaand op het beleid van onze centrale banken is beleggen met geleend geld in ieder geval voor cashgenererende bedrijven en kapitaaltankende banken voorlopig the only game in town. Wanneer houdt dat op?

Net als de Nederlandse politiek er ooit voor zal moeten zorgen dat huizeneigenaren geen dief van eigen portemonnee meer zijn als ze hun hypotheek aflossen, zo zal de Fed op zeker moment “de zijwieltjes eraf moeten halen”, zoals een Amerikaanse fondsmanager het zegt en de markt zelf een evenwicht laten zoeken.

Wanneer durft Bernanke dat? Als het aan hem ligt komt dat moment pas als de trappers van de Amerikaanse economie weer snel ronddraaien en beleggers beide handen stevig aan het stuur hebben. Met eerst verkiezingen en daarna een fiscale afgrond in het zicht, is dat moment voorlopig nog even niet aangebroken. 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 1
  2. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2
  3. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 3 oktober 2012 11:51
    Het probleem is dat zodra de Fed toe zou kunnen komen aan het normaliseren van het renteniveau, dat dan alle economen gaan lopen roepen dat de rente vooral niet te snel en te veel moet worden verhoogd om het prille herstel niet in de knop te breken. Want het herstel ziet er altijd fragiel uit, totdat je alweer bijna op de top zit.

    En dan draait de conjunctuur weer en dan zijn alle economen weer vergeten wat ze een paar weken eerder riepen en gaan ze met zijn allen roepen dat de Fed de rente natuurlijk veel te weinig verhoogd heeft en dat er nu niet voldoende ruimte is voor renteverlagingen.

    Op die manier kun je het natuurlijk nooit goed doen. Economen zijn haast nog opportunistischer dan voetbalcommentatoren.
  2. [verwijderd] 3 oktober 2012 13:09
    quote:

    theo1 schreef op 3 oktober 2012 11:51:

    ...
    Economen zijn haast nog opportunistischer dan voetbalcommentatoren.
    Een groot gedeelte van de economen heeft direct of indirect voordeel bij de geldbonanza van de FED. Economen komen steeds meer in het illustere rijtje advocaten, bankiers, inbrekers, etc. te staan.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links