Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Olie-illusie

De oliemarkt zit tjokvol met leugens. Dit moet geen verbazing wekken want hoe belangrijker iets is, hoe meer er over gelogen wordt. Maar de meeste van dit soort leugens worden redelijk goed verbloemd. Dit is niet het geval in de oliesector.

Sommige capriolen die daar worden uitgehaald zijn bijna komisch:

  • In 1988 verdrievoudigde Abu Dhabi en Dubai hun olievoorraden zonder gegronde redenen. In datzelfde jaar verdubbelde Iran, Irak, en Venezuela hun olievoorraden ook. De grootste jongen van de klas, Saudi-Arabië, verhoogde in 1990 de eigen voorraden met 50%.
  • Verder blijven deze voorraden sinds deze onverklaarbare verhogingen nagenoeg constant, ondanks recordniveaus in olieproductie. Kon iedere winkelier maar goederen blijven verkopen zonder dat de voorraden ook maar iets afnemen! En niet alleen OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) maakt zich hieraan schuldig; in totaal zijn er zeventig olieproducerende landen die hun olievoorraden niet corrigeren voor gerealiseerde olieproductie.

Een aantal redenen voor deze leugens zijn zo erg simpel. OPEC werkt volgens een quotasysteem: iedere producent mag een bepaald percentage van haar voorraden produceren. Ofwel, het voorraadniveau bepaalt hoeveel olie er door een OPEC-lid mag worden verkocht. Dus de mysterieuze verhogingen in olievoorraden moeten in dat licht worden bekeken.

Internationale status
Een andere simpele verklaring is dat hogere olievoorraden meer internationale status verschaffen op het politieke toneel. Een meer cynische (en misschien wel juiste) interpretatie is dat landen hun eigen publiek van de domme willen houden om paniek te voorkomen.

Ook is het verstandig voor een land om haar olievoorraadpositie te overschatten; met deze misinformatie houdt een land haar kaarten dicht bij de borst. We leven immers in een geopolitiek pokerspel (Fatima for President?).

In ieder geval kan de oliebelegger niet afgaan op dit soort cijfers. Wat wel bekend is dat olievondsten een piek hebben bereikt in 1965 en dat de olieproductie per capita een piek heeft laten zien in de jaren zeventig. De vraag is dan: raakt de olie op in deze eeuw?

Het antwoord daarop is nee maar dit is geen reden tot feest. Peak oil staat niet gelijk aan dat er geen olie meer is. Peak oil is dat punt waar de maximum olieproductie plaatsvindt. Daarna zal de olieproductie een permanente daling laten zien. Dus er zal over tweehonderd jaar nog steeds olie worden gewonnen.

Steeds duurder
Het probleem is alleen dat de productie van die olie steeds duurder wordt. Nu alle makkelijke olie is gevonden en grotendeels verbruikt wringen alle oliemaatschappijen zich in allerlei bochten om nieuwe olie te winnen. Diepzeeolie, teerzanden en andere moeilijke olie nemen een steeds groter deel in van de totale olieproductie.

Per definitie betekent dit dus dat de kostprijs van een vat olie omhoog gaat en zal blijven gaan. Maar zoals wij zo vaak schrijven: niks gaat in een rechte lijn. Daarom volgt hier het technische beeld van olie op de korte- en middellange termijn (volgende week volgt het langetermijnbeeld).

Klik op de grafiek voor een grote versie

Psychologisch niveau
Op de kortetermijngrafiek hebben de prijzen zich netjes aan de hand van een trendmatige beweging ontworsteld aan de weerstand vlak onder de 100 dollar. Dit psycholgisch belangrijke niveau van drie getallen is een mijlpaal en het slechten van dit niveau zal niet in een keer plaatsvinden.

Hier ligt namelijk een opeenhoping van stoplosses van partijen die er vanuit gaan dat die 100 dollar niet doorbroken zal worden. Als dit wel gebeurt, volgt er veelal een versnelde beweging die in feite op een uitputting van koopkracht in een korte periode duidt.

De stoplosses gaan en de partijen die de rit missen kopen sneller dan ze gepland hadden hun positie aan de hausse-zijde. De koopknop wordt als het ware steeds aantrekkelijker naarmate de koersen door stijgen.

Velen gaan toch nog over tot een koop die zij liever een paar dagen geleden op lagere niveaus hadden willen effectueren. Achteraf dus. De koersontwikkeling op korte termijn die daar dan vaak op volgt is omgekeerde van aard: een pullback.

Verder omhoog
Deze test (van de 100 dollar) is noodzakelijk voor meer overtuiging voor een verdere stijging. De stijging in de blow off-fase op korte termijn heeft in de maanden maart tot en met mei geresulteerd in een rising wedge aan het einde van een stijging, hier aangegeven met de groene lijnen.

Vaak breekt een dergelijk correctiepatroon op 2/3 à 3/4 van de uiteindelijke apex en in dat geval kan het dus hard gaan zoals we gezien hebben. Deze daling heeft geduurd tot aan het 61,8% retracementniveau van de stijging die de koersen door de weerstand heeft getild. Deze fibo-grid is met rood aangegeven.

Daarmee is de pullback een feit en moeten koersen weer opwaarts focussen. In feite is er niets meer gebeurd dan het terugzetten van de versnelling naar tempo’s van voor de aanval op de weerstand. Dit wordt duidelijk aan de hand van de blauwe lijnen in de grafiek.

De hellingshoek van de eerdere beweging opwaarts is weer bereikt en daarmee behoort het versnelde tempo van stijgen tot het verleden. Voor de korte termijn geldt dus dat er op basis van de oversold op korte termijn en de succesvolle test van de 61,8% retracement een speculatieve opwaartse focus moet bestaan.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Koersdoel op 120
Op de middellangetermijngrafiek is een behoorlijk massiefe weerstand geslecht. Dit komt door de vele prijsnoteringen rond dat niveau en de lange periode dat het heeft geduurd om deze horde te nemen. De weerstandzone die tot steun omgevormd moet worden ligt tussen de 92 en 86 dollar en wordt gevormd door de toppen van voor de stijging naar meer dan 100 dollar.

Bij een succesvolle test en dus bij het houden van de horizontale blauwe lijnen en de stijgende blauwe lijnen geldt dat een eerste koersdoel afgegeven kan worden van 120 dollar en een beetje.

Het hoe en waarom bespreken we volgende week, net als het belang van het behouden van de oude weerstandzone als nieuwe steunzone in de rit naar hogere olieprijzen.


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen en oorzakelijke verbanden, met hun eigen specialismen. Voor meer info over Sassen van Elsloo: klik hier.Voor meer info over Ere...

Recente artikelen van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

  1. Uit het goede hout gesneden
  2. Het begin van het einde
  3. Beleggen in bling

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 juni 2011 16:08
    Bij mijn weten wordt inmiddels driekwart van de olie verhandeld met de koers van Brent als referentie (inmiddels bijna op $120 en dat is nog maar $6 onder de hoogste koers van de afgelopen maanden) en niet met WTI (die nog $17 onder de hoogste koers zit van de afgelopen maanden). Maakt dat in jullie visie nog iets uit voor het technische plaatje?
  2. Humans R underrated 14 juni 2011 16:54
    "Per definitie betekent dit dus dat de kostprijs van een vat olie omhoog gaat en zal blijven gaan."

    Dit is zeker niet per definitie zo. Innovatie zorgt voor dalende kosten, schaarste voor stijgende. Neemt de schaarste sneller toe dan de innovatie, zal de kostprijs omhoog gaan. Trends in het verleden wijzen daar iig niet op, kosten zijn ruwweg gelijk gebleven.

    www.manhattan-institute.org/html/_wsj...
  3. _/bart\_ 14 juni 2011 17:34
    Hoi Erem,

    Vraagje, ik vind het eigenlijk lastig beleggen in olie. Ik zie wel in dat de olieprijs gaat stijgen, maar als europeaan wordt dit vaak weer teniet gedaan door de stijgende euro tov de dollar.. Hoe kijk jij hier tegenaan ?

    gr,
    Bart

    p.s.

    zoals altijd bedankt voor je informatieve stukjes
  4. [verwijderd] 14 juni 2011 17:56
    @Victor 123: wat in het artikel wordt genoemd laat bepaalde dingen weg, zoals de scalability van tar sand. Die berekeningen die zij laten zien zijn ouderwets en van 2005. arbeidskosten en matriaalkosten liggen nu wel anders. doordat er meer maar kleinere bronnen zijn wordt alles duurder. zie ook Matthew Simmons twilight in the desert en zijn presentaties. cheers, Alex
  5. [verwijderd] 14 juni 2011 19:26
    Heren, Lucas had het ook al over die olie ik heb daar deze reactie gegeven. Lucas is blijkbaar op vakantie, want een reactie is niet gegeven. Eerst zet ik mijn gehele reactie neer en dan kom ik met 2 vragen.

    "Lucas, het geheel laat zich moeilijk vatten binnen de standaardtheorie in de economie. Hoewel?

    Er is daar een uitzondering voor uitputtelijke hulpbronnen. Ergens geldt dat ook weer niet voor olie, want het is er wel alleen het naar bovenhalen wordt wat duur.

    Kern is dat de politiek een grote rol speelt in die oliemarkt. Op zich onderschijf ik met jou dit deel:

    "Bij Econbrowser daarentegen halen ze er hun schouders bij op, met de constatering dat die quota sowieso nooit veel hebben voorgesteld. Overigens is het wel opmerkelijk dat de prijs van een vat olie stijgt, op het moment dat er tekenen zijn dat de spanningen binnen het kartel oplopen: het uiteenvallen van deze club zal eerder tot een verhoging van de productie leiden, dan tot een verlaging lijkt me.

    Dat is gelijk ook de reden waarom ik vermoed dat het niet het einde van de OPEC betekent: de OPEC is wel vaker doodverklaard, maar de praktijk leert dat er wel degelijk voordelen te behalen zijn bij het bijeenhouden van de groep."

    Toch zoals je ook stelt: er zijn vast te stellen produktieplafonds, maar ook de vraag of ze zich eraan houden. Komt bij her en der heb ik gelezen dat de Saudi's een te rooskleurige voorstelling zouden geven van de echt aanwezige reserves.

    Bekijk je het louter als een normale economische hulpbron dan is er nog steeds licht afzwakkende maar nog toenemende vraag. Neem je de politiek mee dan zou ik wat meer kijken naar de concrete situatie in de landen waar de meeste olie vandaan komt. Loopt het gierend uit de hand in Libië dan valt het daar even weg etc etc

    Al met al redelijk onvoorspelbaar. Over dat overschatten van de olievoorraden in de OPEC had ik ergens wel wat gelezen. De motivatie en de mechaniek daarachter kende ik eigenlijk onvoldoende en die hebben jullie prima uitgelegd. Hier mijn vragen.

    1.Wat ik me ook afvraag is in hoeverre gas wat kan opvangen bij een problematische markt. Heb jij daar nog informatie over?"

    2.Is het niet verstandig met die Midden Oostenonrust dit ook mee te nemen?

    "Neem je de politiek mee dan zou ik wat meer kijken naar de concrete situatie in de landen waar de meeste olie vandaan komt. Loopt het gierend uit de hand in Libië dan valt het daar even weg etc etc".

    Groet, Jonas

  6. [verwijderd] 14 juni 2011 20:15
    @ Jonas: goede punten Jonas. Politiek is zeker iets om mee te nemen. Daar heb ik ook over geschreven zie ( www.iex.nl/Column/61648/Bom-onder-de-... ).
    Op je eerste punt: gas is met name goed voor electriciteit. De toename in de vraag naar olie is 75% gerelateerd aan transport. Nu kunnen we op LPG gaan rijden, maar de infrastructuur daarvoor is niet aanwezig wereldwijd (pompstations, tranport leidingen Liquification fabrieken, etc. Dus op dit moment nog geen optie, in de toekomst allicht wel, maar dat zal tegen hoge kosten gaan.
  7. [verwijderd] 14 juni 2011 20:24
    @Jan de Gokker, de kosten van oliewinning hebben wel degelijk effect op de prijs van olie. Als de olieprijs te lang onder de productiekosten handelt dan zal niemand meer willen verkopen. En ja natuurlijk, hoe hoger de olieprijs hoe beter de alternatieve energiebronnen en moeilijke oliebronnen eruit gaan zien. Marktwerking heeft zijn effect. Probleem is alleen dat die marktwerking vaak niet goed kan plaats vinden door subsidies, het niet meneemen van externe kosten ( zie www.youtube.com/watch?v=LaF5NfCjWHs ), verschillen in regulering etc.
  8. Jan de gokker 14 juni 2011 20:32
    En als niemand weer verkoopt gaat de prijs weer omhoog toch? Zolang iedereen dat spul nodig heeft....
    Je kan zo'n oliebron ook niet zomaar uitzetten natuurlijk en opslagcapaciteit is ook eindig.

    Eerlijk gezegd ben ik van mening dat hoge grondstof prijzen een zegen zijn voor de maatschappij. Dat zorgt er tenminste voor dat mensen weer zuinig gaan zijn op hun spullen
  9. [verwijderd] 14 juni 2011 23:51

    Alexander, bedankt voor jouw reactie. Het is inderdaad Lukas. Die link die je gaf, heb ik inclusief reacties gelezen. Ik begrijp nu waarom jullie in dit artikel even de politiek de politiek laten. Immers anders gaat het bijna voorspelbaar alleen maar daar maar over.

    Overigens zit ook wat meer naar dat gas te kijken,omdat de Shell tegenwoordig meer in gas dan olie doet of wilt gaan doen Dat roept weer vragen op over de potentie van gas. Mogelijk iets voor een volgend artikel.

    Interessant zou ook zijn een goede analyse tussen prijsontwikkeling van olie en gas en koersontwikkelingen van de energiebedrijven. Daar lees ik geregeld behoorlijk tegenstrijdige berichten over.

    Groet, Jonas
  10. [verwijderd] 15 juni 2011 08:24
    @bart, in theorie klopt deze stelling maar dan gaan we er dus vanuit dat de bewegingen procentueel even groot zullen zijn. Nu is het zo dat in de periode vanaf maart 2009 tot nu de EUR/USD van max 1,20 naar d 1,50 is gelopen en de Olieprijs van pask weg 40 USD naar 100USD, u ziet de EUR stijgt minder snel. Welicht heeft u dat ook aan de pomp gemerkt?
  11. [verwijderd] 15 juni 2011 08:38
    kijk eens aan, ik ben blij verrast dat ik de leugen over de voorraden hier ontmaskerd zie. Is er dan toch nog hoop, dat niet iedereen botweg accepteert wat hun overheden ze voorspiegelen?
    Ook al de leugen ontmaskert dat de Griekse overheid ooit die schulden nog terugbetaald, het kan niet op. Het is natuurlijk ook zo dat ondanks dat 7 van de 10 nederlanders tegen verdere leningen zijn, deze toch gewoon doorgaan. Omdat de relatie tussen de leugenaars en ons onderdanen er 1 is van:gehoorzaam, anders sluiten we je op in een kooi.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.