Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Crash in commodities

Afgelopen week vroeg ik een scholier die bij me op bezoek kwam, welke crashes hij kende. Hij noemde met enige twijfel in zijn stem 1929 en 1987 als belangrijke crashes en terecht. Dit waren crashes volgens het boekje.

Natuurlijk had hij ook 1998 de Azië-crisis, 1999 de Rusland-crisis, 2000 tot 2003 de IT-bubbel en 2008 de banken- en CDO-bubbel kunnen noemen. Maar eigenlijk was ik opzoek naar een meer recente crash: de flashcrash van 2010. Die crash kende hij niet.

Zoals president Clinton van mening was dat hij geen sex had gehad met zijn stagiair Monica L. zo zijn veel mensen van  van mening - door de aard van de beweging  - dat er vorig jaar op 6 mei 2010 geen crash plaatsvond.  Het ging zo snel dat het met recht een flashcrash wordt genoemd. Maar er was wel degelijk enorme paniek en een scherpe daling, die zeer ernstige gevolgen had kunnen hebben.

Een heel mooie documentaire over de flashcrash is die van Tegenlicht daarin wordt op detail ingegaan op de crash. Op België was er op zondag ook een documentaire over. Die van Tegenlicht is zelfs te downloaden in de Apple-store. Ik raad u aan deze documentaire te gaan kijken.

Deze week is er een discussie over het verhogen van het kredietplafond voor de Amerikaanse overheid en ineens is er een commoditiecorrectie die bijna een crash lijkt. Ik noemde vorige week zilver al dat veel te hard omhoog was gegaan en dus rijp was voor een correctie en mede door marginverhogingen ging dit product bijna 30% in de min in een week.

Zoals Zilver correleert met goud zou goud ook moeten correleren met zilver. Goud zou zeker mee omlaag moeten als Portugal zijn voorraad van 12 miljard euro gaat verkopen. Er komt daarbij ook een verkoopsignaal uit de Twindicator.

Gezonde correctie?
Zoals boeren af en toe een regenbui nodig hebben, zo hebben handelaren af en toe een correctie nodig. Maar is het niet een beetje te veel van het goede? En ik vind het raar dat het voortkomt uit een marginverhoging. Dit zou inhouden dat iedereen op krediet zilver aan het kopen was?

Waar de correctie ook uit voort zou kunnen komen is de dollar-yen. Ik heb er wel eerder op gewezen maar alle grote bewegingen op de beurs komen uit deze koers. Zelfs de flashcrash werd vooruit gegaan door een beweging in deze valuta.

De correctie in de commodities hebben grote effecten op aandelen, het zijn juist de aan goederen gerelateerde waarde die zwaar in de diverse aandelenindices zitten. Denkt u maar aan de oliewaarden en bijvoorbeeld in het AEX-aandeel Arcelor Mittal.

Als ik naar de Dow Jones Commodities-index kijk, dan wordt duidelijk hoe heftig de correctie nu is. Er komen verkoopsignalen uit de Twindicator, maar ook een trendbreuk van enige betekenis.

De oliespread Crude - Brent blijft nog steeds groot, maar het wordt wel duidelijk hoe hard beide olie-soorten in waarde zijn gedaald.

Brent geeft een keihard verkoopsignaal en dus begint het op meer dan een gezonde correctie te lijken. De koers is door een belangrijk retracementniveau gebroken.

De correctie in de olieprijs heeft niet alleen effecten op de prijs aan de pomp. Een leuk weetje in dit licht is dat rijden drinken en roken voor de overheid per jaar 11,1 miljard euro aan accijns oplevert. Voor de overheid is het dus te hopen dat we onze slechte gewoontes houden. Maar los van de prijs aan de pomp moet het ook effect hebben op de koersen van de diverse olie aandelen:

  • BP is nog niet echt gecorrigeerd en staat rond de 50%-retracement. Als BP nu zakt zal het een verdere beweging omlaag laten zien. U kunt dus short met een korte stoploss.

  • Exxon laat een dubbele top zien met een verkoop in de Twindicator. Wellicht is dit nog wel een mooiere short omdat dit aandeel het veel beter gedaan heeft dan veel van zijn concurrenten.

  • RD heeft ook een verkoopsignaal gegeven. Ik had hier lange tijd calls short maar elke keer wilde het aandeel maar niet naar beneden. Maar RD heeft wel meer dan goede kansen op een verdere correctie en dus een beetje bescherming zou geen kwaad kunnen.

  • Ik heb nog een putje Fugro dat ook last zou moeten hebben van de correctie in de olieprijs. Technisch is er nog steeds een toppatroon.

 

  • Alcoa is ook aan commodities gerelateerd. Ook hier een verkoopsignaal in de Twindicator.

  • Wat is nog meer leuk om te shorten?
    Als ik het over short heb… Apple en de eeuwig levende Steve. Packet Bell, Dell en alle andere concurrenten van Apple hebben nu ook volop tablet PC’s op de markt die beter en goedkoper zijn dan de Ipad. Mijn effectenbroer Ronald van Dongen heeft in China een tablet besteld en betaalt slecht 100 dollar.

    Afgelopen week werd bekend dat Android opnieuw werelds grootste besturingssysteem was. Ook werd er laatst een hackerswedstrijd georganiseerd door Tippingpoint (Pwn2Own) waarbij er opnieuw ernstige lekken in de webbrowser van de Iphone 4 werden ontdekt. Bij hackers staat Appel bekend om het traag repareren van de lekken terwijl bij de consument Apple bekend staat als veilig?

    Het blijft dan ook bizar te zien dat al het slechte nieuws en zelfs de Nasdaq-rebanlancering van begin mei nog geen enkel effect heeft gehad. Als Apple niet snel zakt geef ik me gewonnen.

    Goldman short?
    Een ander aandeel dat ik wel short zit en dat ook daalt, maar niet echt geld oplevert is "Goldman. Ook daar wil ik snel resultaat zien want ook hier raakt mijn geduld op.

    Nog even over de flashcrash: een snelle daling is gauw vergeten dus een tip voor Obama als hij plannen heeft met stagiairs: doe het dan snel  want een snelle crash is geen crash dus snelle sex is geen sex.

     


    Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Frank van Dongen (Cees Smit)

    Auteur:

    Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

    Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

    1. De Show is over: Iedereen bedankt
    2. Mindf*ck
    3. De beren krijgen lucht

    Gerelateerd

    Reacties

    15 Posts
    | Omlaag ↓
    1. job100 9 mei 2011 10:18
      Cees, hierbij een aanvulling op je analyse over de zilvercrash. Volgens Willem Middelkoop is de daling van de zilverprijs een duidelijk gevolg van bewuste marktmanipulatie (speculanten?). Hij heeft toen zilver onderuit ging op 1 mei de handel realtime gevolgd en twitterde: Vanuit het niets werd de markt overspoeld met (digitale) verkooporders. Vooral de zilvermarkt werd ermee overspoeld. Duizenden en duizenden contracten van elk 5000 ounce werden in enkele minuten gedumpt.
    2. [verwijderd] 9 mei 2011 12:06
      Vrijdag is de iPad2 in China gelanceerd. Nier alleen springen de mensen van de daken als ze het ding in elkaar zetten. Ook vermoorden ze elkaar bijkans om er eentje te bemachtigen!
      www.mailonsunday.co.uk/sciencetech/ar...

      In China is Apple het meest populaire comsumentenmerk geworden. Neppertjes en me2 producten als Android toestellen vinden ze maar niks. En als de Chinezen bereid zijn om massaal Apple te kopen, dan weet ik wel waar de koers heengaat de komende jaren. Ik zou m het maar opgeven Cees en long gaan op dit stukske fruit ;-)
    3. MrGlass 9 mei 2011 12:59
      Ik voel me behoorlijk misplaats om dit te zeggen, maar jeetje, ga eens wat bijlezen over grondstoffenhandel. Future contracten zijn de manier om te verhandelen, dus ja natuurlijk is het hoodzakelijk papieren handel. Waarom futures er zijn staat en ook waarom ze goed zijn laat ik aan je eigen research over.

      En wat Apple betreft: die China tablets voor 100 dollar zijn echt niet te vergelijken met een iPad. Voor 100 dollar heb je ten eerste alleen 7" modellen. Bovendien zijn die allemaal met een resistive touchscreen uitgerust terwijl Apple capacitive screens gebruikt. Je bent nu echt Peren met Appels aan het vergelijken...
    4. [verwijderd] 9 mei 2011 13:33
      Ik las dat er kort voor de zilver crash VEEL puts ingezet waren. Iemand wist van de marge verhogingen, of had een memo om rekening te houden met iets bijzonders.

      Ook schijnen de volume die in papierzilver dagelijks verhandeld worden, in geen verhouding te staan tot de jaarlijkse productie. Nullen teveel.

      Mijn eerste indruk is ook dat de longs minder sterke handen waren dan de shorts, en margin increases (waarom 4 in korte tijd bij gelijke koersen??) hen het hardste raakten.
      In een inflatiescenario wil men natuurlijk niet dat geld geleend wordt voor grote, bijna onvermijdelijke winsten. Margins verhogen, dat werkt gewoon. Acuut.
    5. [verwijderd] 9 mei 2011 14:09
      Als Portugal 12 ton goud wil verkopen staan er genoeg centrale banken klaar om dat op te kopen. Mexico heeft in 2011 al 94 ton goud bijgekocht.

      Lees ook dit: nieuws.goudmarkt.nl/post/2011/05/05/C...

      En Mexico is maar 1 van de vele centrale banken die hun dollars willen inruilen voor goud.
    6. [verwijderd] 10 mei 2011 11:50
      Wederom een zeer inspirerend stukje. Veel verschillende dingen en leuke invalshoeken. Ben het wel eens met het feit dat Apple naar beneden moet. Het hele bedrijf hangt aan Steve Jobs, dus als hij nog eens problemen heeft met zijn gezondheid dan komt er een hele hele hele diepe put aan. :-(

      Die Chinezen kopieren alleen maar het gedrag van de Amerikanen. Het zijn nog geen profound decissions. In Rusland stonden ze volgens mij ook te dringen om de Mac Donalds hamburger toch ? Als de afweging straks echt wordt gemaakt dan maken NVidia, RIM , Samsung, LG en let maar op : Windows+Nokia wat mij betreft meer kans dan Apple. De apple blijft een apparaat wat net als een koffie-apparaat gewoon heel erg goede koffie kan zetten, but that's it. De andere merken hebben geen charismatische vertegenwoordiger (zoals Jobs of Gates dat is) van hun producten. Om die reden geef ik Windows+Nokia een zeer grote kans de hele smartphone markt over te nemen in een totaal offensief. Ik ben geen fan van Apple of van Microsoft maar dit kunststukje heb ik al een keer eerder gezien toen microsoft met Windows 3.0 en Windows 95 parallel met de uitrol van NT etc...

      Ik ben zeer benieuwd, maar ik plaats een PUT op apple.... :-)

    15 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.