Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Rabobank Vast naar Variabele Coupon Obligatie 1

Aanbieder: Rabobank
Uitgever: Rabobank (S&P rating: AAA)
Looptijd: 10 jaar
Onderliggend: 3-maands euribor
Hoofdsomgarantie: ja, 100% van de nominale waarde
Inschrijving: 100%, tot en met 7 mei
ISIN Code: XS0502907602

Doelstelling
Profiteren van een mogelijk sterke stijging van het 3-maands euribortarief.

Werking
De note heeft een looptijd van 10 jaar. Het eerste jaar geldt een vaste coupon van 3,5% op jaarbasis (uitkering van deze vaste coupon per kwartaal, dus 0,875% per keer). Vervolgens wordt elke drie maanden opnieuw de coupon vastgesteld.

Deze coupon is gelijk aan het 3-maands euribortarief. Dit is de rente die banken elkaar onderling in rekening brengen. Daarbij geldt wel een maximum van 9% op jaarbasis. Na 10 jaar is de aflossing op 100%. Voorbeelden vaststelling coupon in een willekeurig jaar en een willekeurig kwartaal (na de vaste coupon in jaar 1):

3-maands
euribor
Rente op
jaarbasis
Kwartaal-
vergoeding
0,5%
0,5%
0,125%
3,0%
3,0%
0,750%
7,0%
7,0%
1,750%
12,0%
9,0% (maximum)
2,250%

Sterke punten
Eerste jaar (relatief) hoge rente van 3,5%. Profiteren van mogelijke rentestijging.

Zwakke punten
Plafond van 9% rente. Bij gelijkblijvend of licht stijgend euribortarief is langdurig een relatief laag rendement mogelijk ten opzichte van een obligatielening met vaste rente.

Rendementvergelijking met onderliggende waarde(n)
De rentevergoeding op een gelijkwaardige 10-jarige obligatie bedraagt circa 3,75%. Om datzelfde rendement op deze obligatie te behalen moet het gemiddelde euribortarief over de gehele looptijd op circa 3,7% uitkomen, rekening houdend met het iets hogere effectieve rendement vanwege kwartaaluitkeringen.

Stel dat in het tweede jaar, bij aanvang van de variabele coupon, het euribortarief op 1,5% ligt (huidig tarief 0,65%). Bij een jaarlijkse gelijkmatige stijging van het euribortarief 0,6% tot iets meer dan 6% in het laatste jaar, wordt hetzelfde rendement behaald als een gelijkwaardige obligatie met vaste rente.

Voor wie
Obligatiebeleggers die een flinke stijging van het 3-maands euribor tarief verwachten.

Brochure en overige informatie
De informatie in de brochure is uitstekend. De brochure is zeer uitgebreid voor dit relatief eenvoudige product. Alle relevante aspecten worden duidelijk benoemd. Rabobank heeft ervoor gekozen ook te melden hoe deze obligatie is opgebouwd (door middel van renteopties).

Op zichzelf natuurlijk prima, maar niet relevant voor hen die de werking van deze note wil begrijpen. Ik zou er eerder voor kiezen deze extra informatie in een apart gedeelte van de brochure te vermelden. Dat doet niets af aan het feit dat deze brochure het hoogste cijfer in mijn beoordeling verdient.

Verhandelbaarheid en vervolginformatie
De obligatie krijgt een Euronextnotering. In de brochure staat uitgebreid aandacht aan de vervolginformatie op de diverse sites. Prima! Rabobank onderhoudt onder normale omstandigheden een markt met een bied-laatspread van 1%. Het zou mooi zijn als voor een dergelijke obligaties de spreads wat omlaag gaan.

Opmerkingen en conclusie
Na zes Variabele Coupon Obligaties komt Rabobank nu met een variant waarbij een (klein) gedeelte een vaste rente kent, namelijk het eerste jaar. Een tweede verschil is dat deze obligatie een langere looptijd (10 jaar) heeft vergeleken met zijn voorgangers.

Daarnaast wordt de coupon per kwartaal vastgesteld en uitbetaald, wat bij de volledig variabele versies per jaar geschiedde. Tot slot kent deze obligatie een hoger maximale coupon van 9% (de meest recente voorgangers gingen slechts tot 6%). Voordeel van de recente voorgangers was de (hoge) minimumcoupon van 3%, wat deze vast/variabele obligatie niet kent.

Al met al kan de belegger met deze langlopende goed inspelen op een mogelijk flinke stijging van de korte rente. Door het hoge plafond wordt meer dan bij zijn voorgangers geprofiteerd als de euribortarieven de komende jaren “door het dak” gaan. Maar door het ontbreken van de minimumcoupon loopt u wel het risico langdurig een laag rendement te behalen als uw visie onjuist is en het 3-maands euribortarief op een laag niveau blijft hangen.

Cijfer
Benchmark
Weging
A. Rendementsperspectief
6
6,8
60%
B. Transparantie
10
6,7
20%
C. Originaliteit
7
7,1
5%
D. Vervolginformatie en nazorg
10
6,4
15%
Totaal
7,5
6,4
100%

Mijn eindcijfer zegt niets over het uiteindelijke rendement dat u met dit product behaalt, want dat bepaalt de markt. De beoordeling zegt wel alles over hoe het product kwalitatief in elkaar steekt en of de marketing en nazorg zorgvuldig zijn.

A. Rendementsperspectief
Het te behalen rendement moet in relatie staan tot de risico's. Het product moet een zo duidelijk mogelijk rendementsdoel hebben. Het rendementsperspectief moet passen bij de markt waarin wordt belegd.

B. Transparantie
De kansen, maar ook de risico's moeten duidelijk zijn. De informatie (website, brochure of servicenummer) moeten duidelijk maken hoe en hoeveel rendement te behalen is en welke risico's er zijn onder welke omstandigheden. De kosten van het product moeten vermeld zijn.

C. Originaliteit
Wat is de toegevoegde waarde? Is de financiële constructie zelf na te bootsen? Bovendien speelt een rol of er al soortgelijke, alternatieve producten op de markt zijn.

D. Vervolginformatie en nazorg
Hoe is de vervolginformatie na uitgifte? Wordt regelmatig een overzicht gegeven van de prestaties van het product en is er informatie over het verloop van de onderliggende waarde. Zegt de brochure hier iets over?


10 van Tak
Klik hier voor 10 van Tak met een beoordeling van álle financiële producten
Klik hier voor de IEX.nl Handelende Takportefeuile
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom: klik hier.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.