Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verbod op negativisme

Als je het over Big Brother hebt, kun je meteen een schifting maken tussen twee groepen mensen: de ene groep denkt dat je het hebt over een gezellig programma van John de Mol en een andere groep mensen denkt aan het boek 1984 en ernstige zaken als verlies van privacy en verregaande contoles op het doen en laten van mensen.

Waarom begin ik hierover? Recent ging ik met een oude schoolvriend een avond de stad in en na de nodige drankjes vertelde hij bij de ECISO (European Commission Internet Security Office)  te werken.

Ik had daar vaag wel eens iets van gehoord. Het is de nieuwe Europese veiligheidsdienst, die is opgericht om het internetgebruik zo veel mogelijk in goede banen te leiden.

Vorige maand was er in Brussel nog een grote demonstratie tegen deze organisatie, vanwege vermeende privacyschending. Zo schijnt de ECISO de activiteiten van alle IP-adressen over de afgelopen vijf jaar tot in detail te kunnen herleiden. Mijn oude schoolvriend vertelde dat deze ophef overdreven is.

IEX gecontroleerd....
Zoveel kunnen ze nu ook weer niet, en conform de interne richtlijnen stellen zij zich heel terughoudend op. Maar toen gebeurde er iets verontrustends: ik wilde iets over mijn werk vertellen, met name natuurlijk over mijn activiteiten voor IEX. Hij was me echter voor, want Henk gaf mij aan dat ik wel erg negatieve columns op internet schrijf.

Ik was verbaasd, maar het werd allemaal duidelijk toen hij vertelde dat hij op de afdeling financiële websites werkt. Hij meldde me dat IEX, maar natuurlijk ook nagenoeg alle andere financiële websites al tijden nauwgezet worden gecontroleerd.

Heel recent gebruiken ze nu, in opdracht van de Europese Commissie, een nieuwe techniek die gebruikt wordt om pedofielen van het internet te weren. Deze techniek (Forward Online Protection heet het) wordt inmiddels al ingezet om financiële websites te scannen. De software herkent negatieve commentaren en negatieve uitlatingen over de economische omstandigheden.

De Kort en Middelkoop
Uitonderzoek is namelijk gebleken dat negativisme niet alleen slecht is voor de gezondheid van de columnist, maar ook voor de koersen. Die worden gedrukt en dat is weer slecht voor het economische herstel.  Het rapport Criticism on Economic Policies and Economic Recovery toont aan dat negatief commentaar op internet op de economische ontwikkelingen over de periode 1990-2008 (helaas zijn er geen cijfers over 2009) tot een gemiddeld 0,3% lagere economische groei leidt.

Dat lijkt niet veel, maar over dezelfde periode scheelt dat alleen in Europa al circa 675 miljard euro. Volgens datzelfde onderzoek zouden de beurskoersen circa 25% hoger kunenn staan zonder negatief commentaar. Over de relatie tussen pessimistische artikelen en de rente kon jammer genoeg geen verband worden gevonden.   

Ik vertelde gisteren Kees de Kort  en Willem Middelkoop over de activiteiten van ECISO. Zij zijn bezorgd, maar niet verrast. Marc Faber reageerde dat hij ineens begreep waarom hij de laatste tijd meer storingen had en ook zijn kapper problemen had met zijn draadloze internet. Ikzelf merk bijvoorbeeld dat ik ook steeds meer problemen op internet kreeg in de vorm van onverkklaarbare storingen en mailblokkades.

Geen zin in problemen
Deze column had ik al vier dagen geleden willen sturen aan IEX, maar nu pas lukte het deze daadwerkelijk te mailen. Wat ik grappig vind is dat Amerika, het land dat toch altijd voorop loopt als het gaat om controles, zich koest houdt en een dergelijke dienst nog niet heeft. Dat heeft te maken, aldus mijn schoolvriend,  met de gespannen relatie tussen Google en China.

Als China ook maar enige lucht van dergelijke controleactiviteiten zou krijgen, zullen ze niet nalaten dat wereldkundig te maken. Dan staat de VS natuurlijk in zijn hemd. Ik trek in ieder geval wel mijn conclusies uit een en ander. Natuurlijk zal ik nog wel mijn kritische geluid laten horen. Maar ik zal mijn toon matigen. Ik wil natuurlijk niet medeverantwoordelijk zijn voor de lagere economische groei en de lage beurskoersen.

Bovendien heb ik absoluut geen zin in problemen met ECISO. Dit soort instellingen zijn behoorlijk machtig en kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. Bovendien, moet ik toegeven, is er echt wel reden voor optimisme over de economie. Ik heb in het verleden de negatieve ontwikkelingen misschien ook wel iets te veel benadrukt.

Goedzo, Griekenland
Zo begin ik nu wel te geloven dat de Griekse problemen op een heel degelijke wijze zijn opgelost. Voorlopig ga ik in mijn voorzichtig optimisme er van uit dat de aandelenkoersen de komende maanden flink doorstijgen. Morgen zal ik dat in mijn column verder toelichten.
  


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, die bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Reacties

63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 april 2010 10:52
    Ik kan me voorstellen dat u met uw functie niet uw carriere op het spel wil zetten en zich voortaan minder negatief zal uitlaten als u werkelijk zou willen, maar laat het ook duidelijk zijn dat Europa niets maar dan ook niets mag aanmerken op China en haar internetcensuur. het is toch ziek en feitelijk ook eng dat iemand zich niet eens meer negatief over iets mag uitlaten zonder zich zorgen hoeven te maken !
  2. [verwijderd] 1 april 2010 11:21
    Al is het wellicht een 1 april grap van Cees gelijk heeft hij natuurlijk wel. Zelfs personen die negatief commentaar geven worden bijna met de grond gelijk gemaakt. Kom niet aanzetten met een hoge werkloosheid, stijgende tekorten sommige landen, omvallende banken, etc....want je zal het bezuren....
    Cees wel doorgaan met je negatieve verhalen, kan geen kwaad om wat tegengas te geven.
    En een ieder met een ander geluid dan de gemiddelde wereldburger wordt toch wel in de gaten gehouden.
  3. [verwijderd] 1 april 2010 12:08

    Sorry voor mijn taalgebruik , maar wat een bullshit-verhaal is dit zeg.

    Frank of Willem wordt wel heel erg paranoia hoor.
    Een onderzoek dat aangeeft dat er een min van 0,3% invloed is op de economie van negatieve uitlatingen, ik ben heel benieuwd hoe dat wordt gemeten, wat een flauwekul zeg.
    Is er ook gemeten wat de invloed van positieve en neutrale commentaren is geweest. En zou het niet zomaar kunnen dat dit allemaal zichzelf in de tijd opheft omdat uiteindelijk de werkelijkheid de comentaren toch wel achterhaald.

    En Frank, je hebt de afgelopen jaren 1 a 2 negatieve artikelen per dag kunnen posten zonder problemen en volgens mij overtref je daar alle positivo's mee, die kunnen jouw tempo niet bijhouden dus met die zogenaamde 'censuur' zal het allemaal wel meevallen.

    En ons aller Kees de Kort mag ook elke dag weer negatief doen. Ik ken verder geen enkele analist die altijd positief is en elke dag zijn verhaal mag houde. Dus stop nu met dit paranoide gedrag.
    Als je zelfs de kapper van Marc Faber erbij moet halen om je gelijk te halen dan maak je jezelf wel erg belachelijk.

63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links