Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Analyse Biofrontera

Biotechparels: Waar was ik gebleven?

Vorig jaar november schreef Marcel Wijma zijn laatste column voor IEX over de Duitse biotechparel Biofrontera (B8F.DE). Hij gaat vandaag verder waar hij destijds is geëindigd. Welkom terug Marcel.


Biofrontera is gespecialiseerd in huidaandoeningen met een erg effectieve therapie, Ameluz geheten. Ameluz is een gel dat in combinatie met een speciale lamp (BF-Rhodoled) goed werkt tegen huidaandoeningen in het gezicht en op de scalp.

Het gebruik van licht als onderdeel van de behandeling heet ook wel photodynamic therapy of PDT. PDT is vooral in de Verenigde Staten sterk in opkomst. Dit jaar heeft het bedrijf een aantal van te voren aangekondigde meetpunten met vlag en wimpel gehaald.

Dat vertaalde zich ook in een goede performance van de koers die dit jaar al met meer dan 75% is gestegen. Daarmee steekt het met kop en schouders boven de sector uit als een van de best presterende aandelen.

Grafiek aandeel Biofrontera

 

Gehaalde doelstellingen

Het laat daarmee ook aandelen als Genmab en Galapagos ver achter zich, om maar niet te zwijgen van de Nasdaq Biotech Index die in dezelfde periode met 16% daalde. En ik denk dat er meer in het vat zit.

De belangrijkste doelstellingen die Biofrontera haalde waren achtereenvolgens:

  • de goedkeuring van haar therapie Ameluz tegen actinische keratose (AK)
  • sterke fase-drie-resulaten met Ameluz basaalcelcarcinoom (BCC) in Europa
  • de start van een fase-drie-onderzoek met Ameluz in combinatie met fotodynamische daglichttherapie (daylight PDT).

AK is een huidaandoening als gevolg van overmatig zonnen die kan leiden tot huidkanker. Alleen al in Nederland hebben meer dan 140.000 mensen last van AK. En BCC is de meest voorkomende huidkankersoort (80% van alle huidkankers).

Grote markt

Waarom is het zo belangrijk dat Biofrontera deze mijlpalen heeft gehaald?

Ten eerste, met de goedkeuring van Ameluz in de Verenigde Staten betreedt Biofrontera de grootste potentiële markt voor huidaandoeningen zoals AK en kan het de concurrentie aangaan met haar enige concurrent op het gebied van PDT, namelijk het middel Levolan van het farmabedrijf SUN Pharma.

In een vergelijkend onderzoek bleek dat Ameluz superieur was ten opzichte van Levulan (effectiviteit van 90% in vergelijking tot 65% met Levulan). Levolan bereikte een omzet van circa 150 miljoen dollar vorig jaar.

Biofrontera heeft een belangrijke slag geslagen tegen Sun Pharma door een aantal topverkopers van Levolan binnen te halen. Hiermee kan Biofrontera vanaf de eerste dag een flinke inhaalslag maken ten koste van Levolan. De verkopen zijn deze maand begonnen.

Wachten op goedkeuring

Met de goede fase-drie-resultaten van Ameluz in huidkanker (BCC) heeft Biofrontera de goedkeuring aangevraagd in Europa om Ameluz ook te mogen verkopen tegen huidkanker. Deze goedkeuring wordt in het eerste kwartaal van 2017 verwacht.

Goedkeuring betekent een flinke boost voor de verkopen van Ameluz in Europa. Omdat Ameluz nu alleen goedgekeurd is tegen AK als gel, heeft het bedrijf moeite om het middel verkocht te krijgen in ziekenhuizen.

Met de uitbreiding van het label zou deze drempel verdwijnen en daarmee kunnen ook veel meer potentiële patiënten behandeld worden.

Directe concurrentie

Zeker als Ameluz ook in combinatie met daylight PDT kan worden gebruikt, kunnen de sluizen helemaal open gezet worden omdat Ameluz dan de directe concurrentie aangaat met topicals (middelen die op de huid worden gesmeerd tegen huidaandoeningen).

Topicals zijn in Europa nu goed voor meer dan 80% van de totale markt tegen AK. Biofrontera verwacht de resultaten van de fase-drie met daylight PDT voor het einde van het jaar bekendgemaakt kunnen worden en dat de toepassing begin 2017 ter goedkeuring kan worden voorgedragen bij de Europese EMA.

Kortom, hoewel het aandeel al een flinke stijging heeft laten zien, denk ik dat het beste nog moet komen. Vooral met de uitbreiding het aantal toepassingen en de start van de verkopen in de Verenigde Staten is een rerating van het aandeel gerechtvaardigd. Biofrontera is klaar voor het Oktoberfest.


Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Wijma

Auteur:

Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

Recente artikelen van Marcel Wijma

  1. Pharming: Noblesse Oblige
  2. ProQR: Het vizier op oogaandoeningen
  3. Liever Nasdaq dan Euronext

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.