Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggingskansen in Trumptijden

Beleggingstips voor als Donald Trump de presidentsverkiezingen VS lijkt te gaan winnen

Beleggers hebben over het algemeen een broertje dood aan onzekerheid. Nogal wiedes: onzekerheid betekent onvoorspelbaarheid. Veel onzekerheid komt nu voort uit de politieke hoek: de kandidatuur van Donald Trump voor het Amerikaanse presidentschap zag bijna niemand aankomen en de peilingbureaus zaten er weer eens flink naast met het Brexitreferendum.

Om nog maar te zwijgen over helaas niet meer uit de lucht komen vallende aanslagen in het Westen en de voor velen wel zeer verrassende couppoging in Turkije. De periode van politieke onzekerheid zien wij de komende maanden niet afnemen. De Amerikaanse presidents- en Congresverkiezingen in november kunnen voor de verandering wel eens een stempel drukken op de financiële markten.

De aanzet voor de campagne is deze week gegeven tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland, waar Trump definitief werd uitgeroepen tot de Republikeinse kandidaat en waar Hillary bashen de hoofdmoot vormde van de speeches van een bijzonder gezelschap: veel Trump-familie, halve celebrities en de B-garnituur van de GOP met uitzondering van de Republikeinse zwaargewichten, die uit hoofde van hun functie moesten aantreden.

Bookies miskleunen wel eens

Deze week hebben de Democraten hun meerdaagse feestje en kronen ze Clinton officieel tot hun kandidaat. Dat het in de maanden daarna een soms beschamende kermis en een spectaculaire show wordt, staat vast. Dat Clinton uiteindelijk met voorsprong uit deze politieke achtbaan stapt is eveneens zeker volgens de meeste wedkantoren en analisten.

Echter, vergeet niet dat bookies en experts ook miskleunden met de Brexit en met de kansen dat Trump het überhaupt zou schoppen tot de Republikeinse kandidaat voor het Witte Huis. Onze economen blijven relatief optimistisch over Amerikaanse aandelen. De economische cijfers laten veelal een positief beeld zien en vanuit politiek oogpunt valt ook weinig af te dingen op de stelling dat Amerikaanse aandelen het beter zullen dan doen die in de meeste andere regio’s.

De kans blijft het grootst op een Democratisch Witte Huis en een verdeeld Congres met het Huis in handen van de GOP en het Senaat gedomineerd door de Democraten. Dit zou het wel weer moeilijk maken om besluiten door te drukken, maar de Amerikaanse economie loopt al redelijk en de markten zullen niet ontevreden zijn met Clinton als president en een verdeeld Congres.

Beleggers worden zenuwachtig

Er is dus weinig reden om aan te nemen dat de Amerikaanse aandelen het de komende maanden veel minder doen. Behalve als de kansen van Trump op het Witte Huis aanzienlijk groter worden, want zijn protectionistische, isolationistische en impulsieve inborst zijn geen kenmerken die verwelkomd worden door beleggers.

Zijn ideeën over vrijhandel en immigratie, gecombineerd met twijfels over hoe hij omspringt met de Fed en zijn ondermijning van de NAVO kunnen beleggers zenuwachtig maken als Trump verder stijgt in de peilingen. Zeker als dat gepaard gaat met groeiende kansen voor een volledig Republikeins Congres.

Het is niet geruststellend dat Trump recentelijk weer aan een flinke opmars bezig is in de peilingen. Hoe kunnen beleggers zich indekken tegen een Trump-presidentschap? De makkelijkste weg is het kopen van putopties op aandelen, want de kans is groot dat Amerikaanse beursindexen negatief reageren op winst voor Trump.

Isolationisme?

Als Trump Amerika inderdaad de wereld meer de rug toe laat keren, zou een short-positie op de Mexicaanse peso uitkomst kunnen bieden gezien Trumps aversie tegen het vrijhandelsverdrag tussen Canada, Mexico en de VS (NAFTA) en zijn plannen om een muur op de Mexicaanse-Amerikaanse grens te bouwen. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de peso sinds 2013 al aanzienlijk verzwakt is ten opzichte van de dollar.

Het is dus de vraag hoeveel dalingspotentie de Mexicaanse munt nog heeft. Bovendien zou de Fed de rente kunnen verlagen na een Trump-overwinning, wat de dollar niet ten goede zou komen. Mochten beleggers niet willen inspelen op een Trump-presidentschap via de valutamarkt, dan liggen de olie- en defensiesector voor de hand.

Trumps scepsis over klimaatverandering en zijn harde opstellingen tegenover het Midden-Oosten maken deze twee sectoren aantrekkelijk als Trump Tower ingeruild wordt voor het Witte Huis door The Donald. Zo zei Trump in juni:

“I say that you can defeat ISIS by taking back their wealth. Take back the oil. Once you go over and take back that oil, they have nothing. You bomb the hell out of them, and then you encircle it, and then you go in. And you let [ExxonMobil] go in.”

Trumpoverwinning mogelijk

De handwapenindustrie zal trouwens ook profiteren van Trump aan het roer, omdat hij veel enthousiaster over het recht op wapenbezit is dan Hillary Clinton. Zoals gezegd, ik geef Clinton nog altijd de meeste kans, maar het huidige mondiale politieke klimaat zorgt duidelijk voor een vruchtbare voedingsbodem voor demagogen die ageren tegen het establishment, globalisering en immigratie.

Derhalve is een Trumpoverwinning zeker mogelijk. Gelukkig bieden de markten ook voldoende kansen om ook van een dergelijk negatief scenario te profiteren.


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Eventus docebit 26 juli 2016 11:06
    Huh? Trump's isolationisme aan de ene kant en de strijd aangaan met IS over hun oliebronnen aan de andere kant? Dat bijt elkaar. Oorlog over olie in het Midden-Oosten is de fout die de Bushen ook gemaakt hebben en daar is IS het gevolg van. Als Trump gaat proberen IS met grondtroepen eruit te gooien (niks isolationisme dan dus), dan zou ik investeren in de defensie-industrie (want dan zit de US daar wel tenminste een jaar of vier), in bedrijven die olie-installaties produceren, installeren en repareren (want geheid dat er niks meer werkt als Trump er uitgebombardeerd is) en in fabrikanten van bodybags. Oliemaatschappijen zou ik niet doen, want die mogen opdraaien voor de kosten.
  2. forum rang 5 theo1 26 juli 2016 11:22
    Ik ben er ook niet zo zeker van dat Hilary wel even president gaat worden. Het is nu duidelijk geworden dat de partij behoorlijk heeft lopen rotzooien om Sanders te lozen (om maar te zwijgen van die supergedelegeerden die zo handig zijn om de "juiste" kandidaat gekozen te krijgen). De aanhang van Sanders is ongeveer 40% van de partij en die voelt zich genaaid. En niet ten onrechte ook. Bovendien is Sanders een anti-establishment kandidaat en Clinton is juist het toppunt van establishment. Als nu de Sanders-aanhang besluit om maar thuis te blijven, stijgen de kansen van Trump enorm.

    En je moet niet alles wat Trump roept helemaal serieus nemen. Die muur bij Mexico die gaat er natuurlijk niet echt komen. Dat is gemakkelijk roepen maar heel wat lastiger te realiseren. Verder is Trump niet echt consistent. Gaat hij doen wat hij vandaag beweert, of wat hij morgen beweert? Daar zit bij hem meestal nogal wat ruimte tussen. We moeten er maar vanuit gaan dat hij in het echt wat realistischer is dan voor de camera's. Als je met iedereen ruzie loopt te zoeken krijg je immers ook geen Trump tower gebouwd.
  3. De sjaak 26 juli 2016 13:05
    Ik ben ook van mening dat Clinton zomaar ff gekozen gaat worden, waarom, "het volk", overal in het westen, krijgt genoeg van de gevestigde orde, al dat pappen en nathouden, het stinkt aan alle kanten. Is Trump dan (zoveel) beter (of slechter). Daar gaat het allang niet meer om. Steeds meer mensen stemmen TEGEN de gevestigde orde, in dit geval dus tegen Clinton, en dus niet zozeer VOOR Trump, daarom kan die man het zich ook veroorloven om van alles en nog wat uit te kramen. Het maakt niet uit zolang hij maar geen Clinton is....Om dezelfde reden doet Wilders het zo goed, ook hier stemmen de meeste mensen niet op Wilders maar tegen Rutte....Op zich kan dit een gevaarlijke ontwikkeling zijn want op deze manier zijn in het verleden al de nodige gevaarlijke lieden aan de macht gekomen (oa Hitler). Blijkbaar heeft de huidige generatie politici niet zo goed op zitten letten tijdens de geschiedenislesjes op school....
  4. forum rang 5 theo1 26 juli 2016 16:24
    Tja, iedere democraat is eigenlijk ook een beetje een populist, want democratie is uiteindelijk regering door het volk. Een politicus die zich niks aantrekt van het volk blijft niet lang politicus.

    Natuurlijk zet je daarmee de deur open voor minder prettige figuren, vooral als er een anti-stemming gaat heersen waarbij mensen eerder tegen dan voor iets stemmen. Aan de andere kant, er is geen systeem waarmee je dat kan voorkomen. Bij erfelijke monarchie moet je ook maar afwachten wat voor soort figuur je op de troon krijgt. Militaire dictators zijn voor het overgrote deel erg onaangenaam. Communistische partijleiders hebben ook geen al te best trackrecord. Zoals Churchill zei: democratie is de slechtste regeringsvorm die er is, afgezien van alle andere.
  5. Eventus docebit 27 juli 2016 13:51
    quote:

    theo1 schreef op 26 juli 2016 11:22:

    We moeten er maar vanuit gaan dat hij in het echt wat realistischer is dan voor de camera's. Als je met iedereen ruzie loopt te zoeken krijg je immers ook geen Trump tower gebouwd.
    Mwagh, ik heb dit in de praktijk wel anders gezien hoor. Mensen die met steeds nieuwe partners dingen voor elkaar kregen omdat elke nieuwe partner dacht dat het in het echt toch niet zo erg kon zijn als iedereen zei. Nieuwe dingen doen met vertrouwde partners was een ander verhaal, de meesten hadden na een rondje de buik wel vol.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links