Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Grote hedgefundmanagers zitten long USD/HKD.

Crashen en cashen

Er zijn van die trades die zo goed kunnen zijn dat ze een belegger voor de rest van zijn leven definiëren. Zo heeft de hedgefundmanager George Soros zijn reputatie te danken aan een speculatieve trade tegen het Britse pond.

De munt moest namelijk in een bandbreedte handelen ten opzichte van andere valuta. Probleem was echter dat de pond overgewaardeerd was (te duur dus). Soros speculeerde erop dat de centrale bank van Engeland (BoE) niet kon blijven interveniëren (de wisselkoers manipuleren door aankopen te doen van Britse ponden).

Soros zette dus geld in op de onontkoombaarheid van de realiteit (de ware waarde van het Britse pond), terwijl de BoE de realiteit niet wilde laten plaatsvinden voor een verscheidenheid aan redenen. Uiteindelijk, zoals zo vaak, won de realiteit en Soros kon een miljard bijschrijven op zijn bankrekening.

Hongkong dollar

Nu zijn er vele valuta die aan elkaar verbonden worden (zogenoemde peg). Zo had Argentinië heel lang haar peso gepegged aan de Amerikaanse dollar. Dit zorgde ook daar voor een enorme overwaardering van de peso, die leidde tot het loslaten van de peg en een enorme duikeling van de Argentijnse peso.

Hongkong is een ander voorbeeld van een land wat haar valuta aan de Amerikaanse dollar heeft gekoppeld. Deze peg loopt nu al 32 jaar en de bandbreedte waarin de Hongkong dollar (HKD) mag bewegen heeft 7,75 als ondergrens en 7,85 als bovengrens.

Yuan-besmetting

Nu is de HKD weer in het vizier gekomen van Soros en andere hedgefundmanagers. De reden is dat zij een valutaoorlog waarnemen in de wereld en dat ook Azië zich er niet aan kan onttrekken.

Zo heeft Vietnam haar peg met de Amerikaanse dollar losgelaten en de dong is sindsdien dan ook flink verzwakt. Ook de Indonesische rupiah en de ringgit zijn door het putje gegaan. De druk op de rest van de Aziatische tijgers neemt dan toe om ook hun valuta te laten verzwakken (depreciëren/devalueren).

Dec grootste jongen in deze klas is natuurlijk China en die zit momenteel in een zeer penibele situatie. In 2015 heeft het voor het eerst in tientallen jaren te maken met kapitaalvlucht.

Dit werd enerzijds ingezet door de aansterkende dollar (de Fed dus), maar ook de Chinese centrale bank (POBC) die een zwakkere yuan nodig acht om zo de haperende Chinese exportmotor draaiende te houden.

De POBC, net als alle andere centrale banken, ontkennen natuurlijk dat ze hun eigen valuta proberen te verzwakken, maar dat is wel wat ze aan het doen zijn met hun onconventionele monetaire beleid.

Chinese aanpak

Probleem voor China is dus dat een zwakkere yuan, investeerders hard raakt, waardoor zij hun geld uit het land terugtrekken (de voornoemde kapitaalvlucht). Dit vangt China op door haar valutareserves aan te wenden om zo de kapitaalvlucht te compenseren.

Dit “kost” China iets van 100 miljard dollar per maand (bruto bedrag is hoger als ook de bijdrage van de lopende rekening worden meegenomen). Echter, deze reserves zijn niet onbeperkt beschikbaar en het moment dat China de handdoek in de ring moet gooien en dat kan in 2016 plaatsvinden.

Dan wordt de druk voor een forse devaluatie wel erg groot.

Enter the sick dragon

Hongkong heeft dan echt een probleem, of beter gezegd, een groter probleem. Het land kent nu al een zwakke bankensector, een vastgoedbubbel die op zijn laatste beentjes loopt en de economische en financiële inter-connectie met China die de laatste decennia enorm is toegenomen.

Als China niest, dan wordt Hongkong verkouden. Dus Soros en cum suis denken dat de overgewaardeerde HKD-peg met de Amerikaanse dollar zal moeten opgeven en zitten dus long USD/HKD.

Track record

Hongkong heeft echter vaker met dit bijltje moeten hakken. Zo was er in 1997-1998 de Azië-crisis en toen schoot de driemaand Hibor zo naar de 16% (deze rentestand geeft de stress aan binnen Hongkongse bankensector). Nu staat die nog 0,67% dus er is nog geen sprake van echte stress.

De Hongkongse “centrale bank”, de HKMA, heeft dan ook vrij beschikbare valutareserves van 180 miljard dollar. Dat is veel vuurkracht om het een tijdje uit te zingen.

Banken zijn de sleutel

Maar als in China de slechte schuldenbom afgaat, dan vallen de banken in Hongkong gelijk om; iets wat de HKMA (overheid) zoveel gaat kosten, dat de valutareservepot leeg achter zal blijven. Als dat gebeurt, dan kan het land de peg niet meer in stand houden en dan zal de Hongkong dollar enorm verzwakken.

Het mooiste van deze trade is dat, gezien de bandbreedte, de downside (kans op verlies) beperkt is, maar dat de upside enorm is. Dit soort asymmetrie in een trade is waar een hedgefundmanager van droomt.

Zit hij fout dan verliest hij 10%, zit hij juist, dan kan hij zo meer dan 30% winst maken. En met een hefboompje wordt het nog leuker!


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 !@#$!@! 18 februari 2016 11:02
    Dat werkt alleen bij vrij kapitaal verkeer. Van China weet ik dat dat er niet is, er zijn regels over hoeveel kapitaal weg mag en die regels kunnen morgen weer veranderen.
    Als dit voor Hong Kong ook geld is die peg eeuwig vol te houden door gewoon simpel restricties in het kapitaalverkeer toe te passen.
  2. geobeo 19 februari 2016 15:12
    quote:

    sjeetje schreef op 19 februari 2016 09:18:

    Via Lynx (IB) kun je via de forex trader USD kopen en volgens mij ook HKD verkopen. Als twee losse transacties kan dat sowieso, maar misschien ook wel als één transactie. Moet je wel 2,5% per jaar debetrente over de shortpositie in HKD betalen.
    Je kunt ook simpelweg long of short USD.HKD gaan in TWS (Lynx/IB). Verder zijn er opties, optie combos (en futures? dat weet ik even niet).

    Je kunt ook doen wat jij zegt en simpelweg per valuta short of long gaan.

    Nog een alternatief is de basisvaluta van je account veranderen van bijvoorbeeld EUR naar USD (je ruilt dan in feite je EUR cash om voor USD) en dan short HKD gaan ;)

  3. [verwijderd] 19 februari 2016 15:15
    bijna alles in hongkong wordt op dit moment geprivatiseerd (vooral het laatste beetje van de britse overheids (nuts) bezittingen) en de plannen zijn dat rond 2020 hongkong een vast onderdeel van china gaat worden en de munt komt dan te vervallen, dus het is een race tegen de klok als men voor die datum nog een crash verwacht, maar als het gebeurd, kan china HK wel lekker goedkoop inlijven, dus waar soros op hoopt is dat china dus HK express laat crashen?! ;)
  4. Maan Arkenbosch 22 februari 2016 17:23
    De vraag is bij welk negatief rente %, investeerders de handdoek in de ring werpen. Dat de Rutte politiek de bui ziet hangen bewijst de herziening van de vermogens rendement heffing. Bij te grote schulden volgt ook faillissement en sanering van grondstoffen producenten. Daardoor komt een natuurlijke productie rem en dus stijging van prijzen.Dat veroorzaakt inflatie en dan is het negatieve rente verhaal voorbij. Junk bonds zijn de temperatuur meters. Bij stijgende kapitaalmarkt rente vallen er flinke klappen in de obligaties,hypotheken en aandelen portefeuilles en niet te vergeten de financiering van de overheid schulden. Als bijverschijnsel van oplopende inflatie probeert de bevolking haar koopkracht verlies te compenseren. Als dat lukt, zal de inflatie verder stijgen tot het volgende kruispunt, zo niet, dan krijg je sociale onrust. De tijd voor valuta manipulatie begint op te raken en wordt steeds korter.Afschrijving op de €urocraten schuldenberg wordt de lont in het E.U. Kruidvat.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.