Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom doet Aperam 't zo goed?

Aperam stijgt hard na KW1-cijfers

We zitten elkaar hier aan te kijken voor Aperam, want met die +12% op het bord moeten we er toch iets mee. Zelf zijn we niet heel erg in het fonds thuis, maar we denken dat deze reactie op het forum van Dicall69 de spijker op z'n kop slaat.

Goede vooruitzichten/ outlook, beter dan verwachte resultaten, stijgende nikkel- en aluminiumprijs sinds april, antidumping-heffing gunstig voor Aperam, kostenbesparingsprogramma dat met 100 miljoen wordt uigebreid, inkoop eigen aandelen, schuldenreductie en noem maar op !!!

Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat partijen die short zitten in Aperam, de aandelen terugkopen? Op Shortsell.nl zien we dat van het Damrak alleen SBM Offshore een groter percentage shortende partijen aan zich bind. Dus niet iedereen is het eens met de conclusie hierboven.

In vergelijkig met peers is Aperam niet goedkoop, maar ook niet heel duur. We zien ook dat Aperam harder groeit en betere marges hanteert dan de Europese concurrentie. Een screenshot uit Reuters Eikon waarin Aperam wordt vergeleken met ArcelorMittal, Acerinox, SSAB, Outokumpu, Salzgitter, Voestalpine en ThyssenKrupp. Dan kunt u zelf uw conclusie trekken. Klikken voor groot:

 

 

Dan kijken we ook nog naar het oude moederbedrijf, ArcelorMittal. Tot 2014 hadden Aperam en ArcelorMittal een correlatie met elkaar, maar dat is verleden tijd. We hebben een grafiek gemaakt en de koersen geïndexeerd vanaf de afsplitsing van Aperam.

 

 

Kan ArcelorMittal/Aperam een Philips/ASML-verhaal worden? Philips is namelijk ook een bedrijf waarbij haar afsplitsing het beter doet, dan het moederbedrijf zelf. Natuurlijk zijn de bedrijven niet met elkaar te vergelijken, maar u begrijpt misschien wel waar we naartoe willen.

Wil Aperam echter net als ASML ook de marketcap van haar moederbedrijf inhalen, dan heeft het nog een lange weg te gaan. ArcelorMittal is namelijk 16 miljard euro waard en Aperam pas 2,65 miljard euro. Het is alleen wel te hopen dat Aperam niet net zoveel schulden aangaat als het oude moederbedrijf.


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links