Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Helaas geen 1 april

Wat een slechte 1 april-grap in Kenia waar Moslim-extremisten 147 mensen vermoordden op een universiteit. Er was eerder wel voor gewaarschuwd maar niemand nam dit serieus. Het geeft aan hoe extremistisch de wereld aan het worden is.

Snel naar echt luchtige zaken. Ik had voor 1 april een paar columns bedacht als grap. Zo had ik een column gemaakt in de trend van de populaire Vijftig tinten grijs en dat ik het eigenlijk lekker vind om door anonieme gefrustreerde mensen ongefundeerd bekritiseerd te worden.

Maar omdat cynische niet bij iedereen binnen komt en de column ook na 1 april er nog staat is dat hem niet geworden.

Ook mijn column over een Duitse investeerder die een bod heeft gedaan van 1 miljard op Taxi Centrale Amsterdam en Schiphol Taxi en het naar de beurs ging brengen onder de naam Uber Alles of onder de naam Überhaupt. Ook deze column haalde door tijdsgebrek bij mij en de redactie niet de eindstreep.

Gelukkig hield Marcel wel de zaak in ere met een column over de beursgang van ABN Amro dat op zich al een grap aan het worden is.

Schulden blijven toenemen

Ik heb het over luchtige onderwerpen en dus kan ik het best even over de kredietcrisis hebben. Volgens zeggen is de schuldencrisis opgelost, door nog meer schulden te maken. Dus de overheidschulden zijn weer toegenomen en ook bij het publiek nemen schulden toe.

Een mooi voorbeeld uit het nieuws van vorige week: één op de zes MBO’ers, had in 2011 een schuld van 1265 euro. Nu in 2015 is het één op de vijf, met een schuld van 3681 euro. Als ik de koop-op-afbetaling en de roodstanden er bij op tel (en dat zou zeker moeten), dan kom ik zelfs uit op 4854 euro.

Deze schulden wordne vooral gemaakt door mobiele telefoons en uitgaan.

De eurodollar doet wat ik verwacht

Grafiek eurodollar

 

Dus net nu de kranten ineens beginnen te schrijven over dat de import veel duurder wordt door de hoge dollar en dus de lage euro, begint de valuta te draaien. We zien de euro ondanks alle Griekse problemen oplopen en we hebben een koopsignaal in de Twindicator.

Ook de rente draait langzaam maar zeker. Als ik bijvoorbeeld naar de German Bund future (tienjarige rente) kijk, dan zie ik ook hier een signaal van een toppatroon en mogelijk een grotere draai.

Grafiek Duitse bundfuture

 

Aandelenbeurzen?

Zijn de recente stijging niet gewoon kwartaaleffecten? De indices worden als je het mij vraagt gewoon gedreven door kwartaaleffecten (lees het einde van het kwartaal en de eerste paar dagen van een nieuw kwartaal).

Maar nog leuker is te zien en horen dat iedereen van mening is dat Draghi de komende jaren de boel omhoog kan houden. Ook denkt iedereen dat er geen ander alternatief is dan geld in de beurs te stoppen. Als iedereen dit denkt wordt het waarschijnlijk tijd om iets anders te denken dan de kudde.

Immers kuddes staan juist bekend om het feit dat ze niet nadenken. Kijk eens wat er gebeurt met Griekenland. Ik denk dat deze week van groot belang is voor de Grieken. Als ze geen geld krijgen dan worden ze in de handen dan de Russen of de Chinezen gedreven.

Ook begint het default-scenario steeds meer een reëel scenario te worden. Maar ondanks de Griekse problemen geeft de Duitse DAX EB-indicator nog geen verkoopsignaal.

EB-indicator DAX

 

Ook in Twindicator hebben we voor de DAX nog geen verkoopsignaal. Pas op een slot onder de 11.704 krijgen we officieel een verkoop.

Twindicator DAX

 

Toch lijkt de EB-indicator voor de AEX wel heel dicht bij een verkoop te zijn.

EB-inidcator AEX

 

Ook de Twindicator voor de AEX ligt dichter bij en geeft op ruwweg 486 een verkoop. Maar ook hier dus nog geen verkoopsignaal.

Twindicator AEX

 

Waar we wel verkoopsignalen hebben is in de Amerikaanse indices. Neem bijvoorbeeld de S&P 500, die heeft in de Twindicator een verkoop gegeven en kan naar mijn idee best flink corrigeren.

Grafiek S&P 500

 

Ook de Dow Jones Industrial Index heeft een verkoopsignaal.

Grafiek Dow Jones

 

En zelfs de populaire Nasdaq Index heeft een verkoopsignaal. Als de opgaande trend ook breekt wordt het pas echt spannend.

Grafiek Ageas

 

China heeft een bizar grote beweging achter de rug. Als dit geen stimulatiepolitiek is dan weet ik het niet meer. Immers de economische cijfers waren allemaal niet zo briljant.

Grafiek Chinese Shanghai Index

 

Ook Japan heeft lekker meegedaan in de rit omhoog. Ik zou er persoonlijk even vanaf blijven.

Grafiek Japanse Nikkei Index

 

Nog lagere olie?

De olieprijs ging en kan nog veel lager op de atoomdeal met Iran, als het goed is vervallen de sancties en mag dit land weer exporteren. Dit betekent nog meer productie en dus een nog lagere olieprijs.

Overigens, ik kan nog steeds niet geloven dat iedereen echt denkt dat Iran de nucleaire technologie gaat gebruiken voor vreedzame doeleinden, zoals energie opweken? En terwijl de olie uit de grond bubbelt?

Als Iran ook atoomwapens kan maken dan denk ik dat de geopolitieke situatie alleen maar complexer wordt. En een lagere olieprijs hoeft wat mij betreft niet positief te zijn voor de beurs.

Grafiek olies

 

Een lagere olieprijs zal mogelijk ook de zonnecelbedrijven weer laten dalen. Ik denk dat de relatie tussen de olieprijs en de zonnecellen niet zo direct is, maar heb wel weer calls op mijn First Solar-aandelen geschreven.

Grafiek First Solar

 

Ook voor eclectische rijden is een lage olieprijs niet speciaal positief. Maar naast de olieprijs kwam Tesla met veel positief nieuws naar buiten. Maar ondanks al het nieuws was Tesla nog negatief.

Grafiek Tesla

 

Pas boven de 201,12 krijgen we weer een koopsignaal. We moeten zelf goed nadenken over de directe en indirecte gevolgen van de lage olieprijs. Een ervan is dat de geopolitieke spanning alleen maar verder toeneemt.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 april 2015 09:44
    wat betreft 1 april grappen. Wat binnen een context een grap kan zijn is binnen een andere context dat helemaal niet en ABNAMRO\MarcelTak is daar een voorbeeld van. Of denk maar aan de Griekse claim als herstelbetaling van pakweg 250 miljard euro. Is bij een Grexit Griekenland een betrouwbare schuldenaar? Wachten op een daling duurt lang.
  2. forum rang 4 lanciared 7 april 2015 09:48
    RABO Bank gaat Altice volgen met een koop advies :

    Altice dat in amper 4 maanden al van 60 naar ruim 100 euro is gestegen en men gaat nu nog een koopadvies geven?
    Waarom vertrouw ik deze bank niet?

    Dit is pas een echte grap.
    Kun jij er ook zo'n niet bedenken Cees ? En dan bedoel ik "echte" grappen.
    Niet een AEX boven de 500 , want één ieder zag dat he ging komen.

  3. [verwijderd] 7 april 2015 13:21
    ""Ook mijn column over een Duitse investeerder die een bod heeft gedaan van 1 miljard op Taxi Centrale Amsterdam en Schiphol Taxi en het naar de beurs ging brengen onder de naam Uber Alles of onder de naam Überhaupt. Ook deze column haalde door tijdsgebrek bij mij en de redactie niet de eindstreep.""

    Sterk gevonden!
  4. Geldw0lf 7 april 2015 16:42
    Ook voor eclectische rijden is een lage olieprijs niet speciaal positief. Maar naast de olieprijs kwam Tesla met veel positief nieuws naar buiten. Maar ondanks al het nieuws was Tesla nog negatief.

    Gezien de prijs van die Tesla's denk ik dat de relatie tussen de prijs van olie en de omzet van Tesla's nog minder direct is dan die bij zonnepanelen. een Tesla koop je toch vooral voor de status en het milieu.

    Ook valt het mij op dat veel van de kwalitatieve argumenten die je noemt toch vooral ontwikkelingen op de hele lange termijn zijn. Toenemende schulden en sociale ongelijkheid is een ontwikkeling die al een trend zijn gedurende enkele economische cycli. Het lijkt mij daarom lastig om deze ontwikkeling te correleren met een mogelijke beurscrash.
  5. forum rang 4 lanciared 10 april 2015 22:26
    In plaats van altijd zo negatief te zijn , kon je nu niet bemerkt hebben dat TomTom op een koers van 7 en een beetje heel zwaar ondergewaardeerd was ?
    Zag je dit niet , terwijl je toch eigenlijk de ganse dag voor het PC scherm zit te gluren ?

    Tom tom te laag gewaardeerd. Zeker .
    Maar er zijn er nog een heel aantal. Zie jij ze ? Ik wel .
    Prettig weekend verder nog.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.