Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Strafwerk semiconductors

Sandisk geeft een winstwaarschuwing en de semiconductors doen het slecht

De volgende chipmaker met een winstwaarschuwing is gearriveerd. Sandisk heeft zojuist een winstwaarschuwing afgegeven en Intel ging het bedrijf al voor op 12 maart. Beleggers straffen in ieder geval de sector af. Bij ons zien we ASML, ASMI en Besi fors dalen.

De chipmakers en chipmachinemakers zijn erg cyclisch en volatiel. De winsten kunnen zomaar fors hoger of lager uitpakken kwartaal op kwartaal.

Een paar jaar geleden, tijdens de crisis, zat het personeel van ASML nog in de deeltijd-WW. Het bedrijf kreeg nauwelijks opdrachten en had voor haar personeel geen werk meer. De Volkskrant vroeg zich nog af of ASML dat nog gaat terugbetalen. Even dat u weet hoe snel het kan gaan in deze sector.

In een interview met het FD bevestigt de topman van Besi dat:

Als veteraan in de chipindustrie weet Blickman ook dat het hollen of stilstaan is in zijn bedrijfstak. Besi kan daarom razendsnel productie bijschalen. 'Als het nodig is, kunnen we 60% groeien, kwartaal op kwartaal', aldus Blickman, die aangeeft dat het bedrijf ook weer snel kan inkrimpen als de markt tegenzit. 'Maar dat er steeds meer halfgeleiders komen in het leven, is evident.'

Ook de SOX, de PHLX semiconductor index, daalt fors en hier is een grafiek en een overzichtje met de aandelen die daarin noteren van Yahoo Finance:

 

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 maart 2015 17:58
    Met al het digitalisering om ons heen (zelfrijdende elektrische auto's tot wearable technologie) zal deze sector de komende tijd alleen maar groter worden.

    Intel wordt afgestraft omdat ze weer wakker geschud moeten worden. Jaren terug lagen ze ook te slapen, totdat AMD met de Athlon 64 kwam.
    Nu doen ze het zelfde in de mobile business, weer een segment die ze compleet gemist hebben.
    Wie gebruikt er nog een laptop (laat staan een desktop)als je een tablet en een smartphone hebt die 90% van het werk kan doen. Voor een keertje brief schrijven ga je geen nieuwe pc voor kopen. Ik geloof in ieder geval niet meer in Intel. Het is dat ze zoveel geld hebben om in R&D te stoppen en te kopiëren van hun concurrenten, anders waren ze allang ondergegaan door de Athlon.

    Sandisk.. tjah, wie gebruikt er nu nog flashdisks? Ik zou liever investeren in cloud opslag of een telecom provider. Er gaat nog veel meer data stromen over die 4g/WiMax verbindingen in de nabije toekomst.
  2. [verwijderd] 26 maart 2015 19:41
    "Sandisk.. tjah, wie gebruikt er nu nog flashdisks? Ik zou liever investeren in cloud opslag of een telecom provider. Er gaat nog veel meer data stromen over die 4g/WiMax verbindingen in de nabije toekomst."

    Scandisk leverd technologie for cloud opslag, en mischien ook wel de hard en software voor het geheugen van je laptop, tablet of telefoon.
  3. [verwijderd] 26 maart 2015 20:40
    De markt voor geheugen wordt volgens mij gedomineerd door Samsung.

    En ik denk dat de trend om steeds maar meer geheugen te hebben ook steeds minder wordt naarmate we meer in de Cloud kunnen opslaan en de datalimieten steeds hoger worden. Bij mij tenminste wel, aangezien ik bv al mijn muziek stream (spotify). Dat is al 5 GB extra vrij op mijn telefoon.

    Maar goed, met de huidige euforie is natuurlijk elk bedrijf overgewaardeerd op de beurs.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links