Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vijftien jaar vliegt voorbij

Als de dag van gisteren weet ik nog dat Michael Kraland me belde om te vragen om mee te doen aan een website. Het was in 1999 en Michael gaf aan dat er een paar slimme en enthousiaste jongens langs zouden komen op mijn werk.

Hij was fan van mijn oude Optieflash dat ik meer dan tien jaar rond heb gestuurd met concrete tips en ideeën. De ideeën waren geschreven door een professional die naar de markt keek. Dus niet door een journalist of een jong broekie die er toch niets van begreep.

Michael wilde het optieflash-idee een nieuw leven geven en hij zag ook de kracht van Het Net. Ik vond het internet ondanks mijn snelle hypermoderne 56K8-modem nog langzaam en was wat sceptisch. Maar nu had Michael wel vaker goede ideeën en dus deed ik volmondig mee.

IEX was geboren

Ik zie nog Raymond Spanjar  en Floris Rost van Tonningen voor mijn spreekwoordelijke deur staan in de Rembrandt-toren. Ik werkte bij Rabo aan de derivatenkant en had net een avontuur achter de rug met Gerard Kaldewaay. We hadden een eigen faxblad (Market Masters) met een marketingman uit Dongen.

Ondanks onze extreem goede voorspellingen van de Aziëcrisis en de opleving daarnawas het toch geen commercieel succes. Dat maakte me nog meer aan het twijfelen en ook de Rabo dacht maanden nodig te hebben om toestemming te geven.

Dus bedachten we een tijdelijk pseudoniem om direct te kunnen starten met het schrijven voor IEX en eventueel stil weer af te haken, in het geval het idee toch niet lang stand zou houden.

Frank van Dongen

Het bleek een schot in de roos en Frank van Dongen kon leuk dingen zeggen die anderen niet konden. Nog leuker was dat als ik op vrijdagavond of nacht een roddel in de kroeg hoorde over een aandeel of bedrijf dit ook direct op de site geplaatst werd door de onvermoeibare Floris en Raymond.

Later bleek er ook een echte Frank van Dongen op de beurs te lopen. Hij werkte voor AOT en hij werd door iedereen gebeld en geconfronteerd met mijn - soms - schokkende uitspraken.

Na een tijdje speciale brillen (een balkje) en andere gadgets verkocht te hebben werd onthuld wie de echte Frank van Dongen was.

Nieuwe fase

Nog later kwam Arend Jan Kamp aan boord en hij wilde in zijn enthousiasme alles anders: columnisten moesten journalistieke regels leren en ook de D’s en T’s moesten goed staan. Dit was en is voor mij nog steeds moeilijk en hiermee schopte hij tegen heel wat zere, columnistenbenen.

Het moest niet over de vorm gaan maar over de inhoud en helemaal als je zoals Jacques Potuijt al 100 jaar columns schreef en alles van de markten wist zat je (net als ik) zeker niet te wachten op een bijdehandje die het allemaal beter wist en nog geen aandeel in zijn leven gekocht had.

Kortom, die avond ging het IEX-stijlboek dat met veel moeite door AJ gemaakt was ceremonieel in de openhaard bij de familie Van Dongen.

 

Daarna hebben we heel wat crashes en overnames en ander spektakel meegemaakt, de AEX ging van 700 naar onder de 200 om tijdelijk op te veren naar 550 en weer onder de 200 te gaan… Maar dat soort verhalen bewaar ik voor mijn memoires als we over een tijdje weer onder de 200 staan.

IEX en al zijn lezers gefeliciteerd!

Twee weken gelden gaf ik aan dat er spraken was van een engulfing bear-patroon in de AEX maandgrafiek en dat er een hammer was boven in de trend. We hadden eerder op belangrijke momenten engulfing bear-patronen gehad en dus was het oppassen.

Echter deze maand lijkt het om een engulfing bull te gaan. Dit patroon is door de centrale banken neergezet en dreigt het negativisme te overvleugelen. Ook is er door ECB-president Draghi’s ingrijpen nog geen duidelijkheid over een mogelijk hoofd-schouderpatroon.

Alle problemen die ik steeds voorzie worden door de centrale banken weggepoetst. Zo zijn de begrotingstekorten in Frankrijk geen probleem en krijgen de Fransen gewoon uitstel in plaatst van straf als ze zich niet aan de euroregels houden. 

 

Ook voorzie ik al een tijdje problemen met de lage olieprijs. Als ik de retracements mag geloven kan de olieprijs zelfs naar de 35 dollar. Maar tegen die tijd wordt het positief uitgelegd want dan zijn er geen milieuproblemen meer met schaliegaswinning en kunnen we stoppen met aardgaswinning in Groningen.

 

Dat olie deflatie aanwakkert is voor sommige geen probleem. Immers we kunnen toch lekker goedkoop tanken. Dat de overheden nog minder belasting binnenhalen vergeten we even en alle andere problemen vergeten we ook even.

Wat misschien wel een probleempje wordt is dat de rijke sjeiks geen voetbalclubs meer kopen. Maar dat is voor ons ook positief. Dus een kniesoor die problemen ziet.

Een grappig voordeel van de lage olieprijs is dat elektrische auto’s minder interessant zijn en dus kan ik eindelijk genieten van een shortpositie op Tesla? Ik heb zelf wel een short maar dat is omdat ik denk dat we een verkoop krijgen in de Twindicator.

 

Aandelen zoals Shell zouden ook last moeten krijgen van de lage olieprijs. Oliebedrijven zijn nog steeds zwaargewichten in de indices en als oliebedrijven dus omlaag gaan zouden ook de indices geraakt kunnen worden.

We hebben een verkoopsignaal in de Twindicator. U zou dus even calls moeten schrijven of een putje kopen ter bescherming.

 

De AEX is ondanks al het positieve nieuws niet echt van zijn plaats en ik zie zelfs met een beetje fantasie een omkeerpatroon in de candle.

 

Een hamerpatroon (hammer) zien we ook in de Duitse DAX. Het is boven in de trend dus als we maandag omlaag gaan kan de eindejaarsrally wel eens in het water vallen.

In het verleden hebben we meerdere keren gehad dat spreekwoordelijk Sinter Klaas van het dak viel en dat het rond 5 december flink onderuit ging.

 

De Amerikaanse beurzen zijn de afgelopen week een beetje afgevlakt. Nu kan het te maken hebben met de vrije dag die ze hadden, maar per saldo is het al een tijdje saai en saai kan een reden zijn om even voor de kerst naar de zijlijn te gaan.

Maar dit is nog iets te vroeg om hier iets zinngs over te zeggen.

 

En laat ik de feestvreugde van IEX vijftien jaar niet teveel verpesten dus: IEX gefeliciteerd met je 15de en of ik een volgend lustrum mee maak? Nou ik denk het niet. Maar eerlijkheidshalve dacht ik vijftien jaar geleden ook niet dat ik vijftien jaar bij IEX zou blijven.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 december 2014 09:09
    Ik lees nog steeds met plezier je columns. Olieprijs is nu 65 usd, een minister van geldzaken zal wel weer victorie kraaien maar je met geld hebben om te tanken, of dat nu 35 usd of 110 usd. Brevan Howard doekt zijn commodity hedgefund op want brengt rode cijfers. wat betreft oliesheiks: Real Madrid moet 'zijn christelijk kruis' op hun vlag weghalen want wie betaalt die bepaalt. Online verkopen in VS op black friday blijven ver achter maar dat wordt ook positief uitgelegd want iedereen is 24 u p.d\ p.mnd \ p.jaan het shoppen het hele jaar door wat in de huidige cijfers is verwerkt.
  2. [verwijderd] 1 december 2014 10:10
    Beste heer Van Dongen,

    Zoals velen lees ook ik "dit blad" al jaren en ik lees uw bijdragen dus ook al jaren maar omdat ik uw bijdragen meermalen lees vier ik vandaag als oude maar niet zo deskundige brombeer als U, met U mee.
    Hopelijk zullen uw bijdragen nog geruime tijd bij de IEX te lezen zijn.
    Gezondheid en proost!

    P.S. Met imaginaire getallen kun je schulden wegwerken en dus is er niets aan de hand!
  3. raadzaam 1 december 2014 11:46
    Beste Cees Frank, Ik lees bij tijd en wijle alles wat 'los en vast' zit op deze IEX-beurssite, jouw verhalen doen er vaak toe. Ik begrijp dat jij niet onder een pseudoniem uitkomt? Maar goed ik mag je wel als ondeskundige, geïnteresseerde, amateuristische, IEX-fan feliciteren met je jubileum mijlpaal. Je baas zal niet overgaan tot een behoorlijke aangepaste beloning of wel? Ik gun mezelf in ieder geval nog veel tips met behulp van jouw zienswijze. Bedankt alvast voor je leuke zienswijzen welke mij mogelijk, in de toekomst, verre van de voedselbank houden.
  4. forum rang 6 am1993 1 december 2014 13:45
    Beste Cees,
    Ik loop ook al een tijdje mee op IEX, zoals je aan mijn aanmelddatum kunt zien. Ik heb altijd genoten van de heerlijke soms erg tegendraadse stellingen/meningen en wat dies meer zij, die je hier publiceerde. En dan de reacties daarop. Heerlijk. Dat was en is nog steeds genieten. Dank daarvoor.
    Ga dus vooral zo door om ons te prikkelen en je ongezouten mening hier te deponeren. Eigenlijk ben je nog veel te jong om daarmee te stoppen. Op je 80e kan je ook nog steeds commentaar leveren. En het leuke is: er is dan weer een hele lading "broekies" die natuurlijk ALLES weten over beleggen en JOU gaan vertellen hoe stom je wel bent en zich afvragen wat die ouwe zak op IEX doet. Tegen die tijd ben ik waarschijnlijk over de 100, maar als ik dan in mijn luier zit te plassen van het lachen kan ik jou tenminste de schuld geven. Doorgaan dus. Basta.
    AM1993
  5. [verwijderd] 3 december 2014 19:36
    Beste Cees, ik lees je kolommen en analyses graag. Je hebt dikwijls gelijk, maar in een gemanipuleerde financiële wereld doet een gefundeerde visie het niet altijd goed!

    Trage beurskrach of valutakrach of alle twee?!

    De E.U houdt halsstarrig vast aan een verenigd Europa met een munt, voor die landen welke de €.voeren.
    Om tegemoet te komen aan een noodzakelijk devaluatie proces van de PIGS (Griekenland,Italië,Spanje, Portugal) en Frankrijk, wordt door de E.C.B. een schulden opkoop programma, gelijkend op Q.E. toegepast, waardoor de €., vooruitlopend hierop, al in een half jaar met meer dan 10% is gedevalueerd t.o.v.de (drukpers) $. Dat hierdoor het midden en kleinbedrijf lucht krijgt m.b.t. de kunstmatige lage rente en gaat investeren is een farce.
    Ook de E.U. export zal door afwaardering van de pariteit van vele wereld valuta, als reactie, ter stimulering van de werkgelegenheid in de betreffende landen, om sociale onrust te voorkomen, tegen vallen.
    Innovatie en investeringen hebben alleen nut als er koopvraag en koopkracht is en die is er niet, vandaar de opkomende deflatie, mede veroorzaakt door het aflossen van schulden,oppotten van overschotten, belasting verhogingen en lage werkeloosheid en pensioen uitkeringen. De sociale uitkeringen en pensioenenlasten welke weer monetair gefinancierd moeten worden ,worden door de voortgaande sterke vergrijzing in de E.U. steeds nijpender. Voorts wordt uit hoofde van de felle mondiale concurrentie ontstaan door verdere koopkrachtverlaging steeds meer geautomatiseerd en gerobotiseerd aangestuurd door geprogrammeerde sensors, dus er zijn minder arbeidskrachten nodig. Deze viskeuze cirkel leidt tot een piramide achtige financiële schulden climax. Het zal duidelijk zijn dat gewoonweg met de huidige uitzonderlijke hoge schulden, de economie en vooral de dienstensector moeilijk gestimuleerd kan worden. Afwaardering/afstempeling van schulden of een enorme drukpers exercitie is de enigste oplossing. Dat leidt via een massale bankenrun, mede als bijverschijnsel, ook door massale toestroom van vluchtelingen/gelukzoekers tot sociale onrust en veroorzaakt een valutakrach. Door relatief forse valutawaarde verliezen stijgt de rente komeetachtig en zijn beurskoersen/dividenden niet meer gerelateerd aan de alsdan hoge rente, mede ook de ontstane herfinanciering lasten voor het bedrijfsleven vormen dus een (trage) beurskrach. Dat zou wel eens, gelet op de huidige statische informatie, rond oktober 2015 kunnen beginnen. Het is treurig dat wij geregeerd worden door vooral op gebied van financiën en economie, incompetente politici. Zij zullen door de bevolking via de stembus afgestraft worden. De wet van oorzaak en gevolg is niet te manipuleren.
    Maan Arkenbosch, Ittervoort
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links