Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waardebelegging: DSM

Waardebelegging: DSM

 

Sorry Syb, sorry lezers. Excuses, want we hebben bij IEX dit verhaal bijna een week laten liggen. Express. Waarom? Onze ervaring leert ons dat het geen enkele zin heeft om op woestwilde beurzen zoals deze week een lange termijnverhaal te publiceren. Enerzijds is daar op dat moment niemand in geïnteresseerd.

Anderzijds zijn er altijd vermetelen die zo'n verhaal aan de hand van het laatste koerstik op het bord afrekenen. Vandaar dat wij het even onder pet hebben gehouden. Nu hebt u als lange termijn waardebelegger het hele weekend de tijd om rustig te kijken of DSM wellicht iets voor u is.

Nog een puntje. Syb organiseert op veler verzoek van u lezers geheel op eigen houtje en risico op 12 november bij Jan Tabak in Bussum een presentatie waardebeleggen. U bent daar van harte welkom. Klik hier voor hoe, wat en alle details. Wie weet tot 6 november!

 


 

 

Klikken voor groot! In bovenstaande grafiek ziet u een licht oplopende groene lijn. Alleen ondernemingen die meer dan gemiddeld winstgevend zijn hebben een groene
oplopende waardelijn. Voor de meeste AEX en AMX fondsen wordt doorgaans gerekend met een periode van meer dan gemiddelde winstgevendheid (REV>9%) van 10 jaar (=verticale lijn).

De groene gestippelde koerslijn laat zien dat DSM bij een periode van meer dan gemiddelde winstgevendheid van 10 jaar nauwelijks ondergewaardeerd is met een koers van € 47,49 ten opzichte van de waarde van € 48,97. De koerslijn laat ook zien dat bij deze koers gemiddeld 9,33% per jaar verdiend wordt gedurende de eerste 10 jaar.

In het referentiekader bij bovenstaande grafiek ziet u dat niet voldaan wordt aan de criteria:

  • REV>10% met een REV over 10 jaar van 7,99%
  • Autonome groei > 8% met een REV van 7,99%*( 1-0,4713 )=4,2%

Voor consistentie in de bedrijfsresultaten klikt u “per jaar” aan onder REV in het referentiekader, en voor financieringsratio’s zoals equity ratio en EV/EV+rentedragende schulden klikt u op “laat database zien” rechts onder de inputgegevens bij “Meer”.

Gunstige lange termijn vooruitzichten

Wij hanteren een lange termijn Rentabiliteit Eigen Vermogen van 11% rekening houdend met onderstaande lange termijn strategie.

De strategie van DSM voor de komende jaren is erop gericht de unieke expertise in Life Sciences ( Nutrition) en Material Sciences ( Performance Materials en Polymer Intermediates) in te zetten in antwoord op drie belangrijke maatschappelijke trends: mondiale verschuivingen, klimaat en energie, en gezondheid en wellness.

De belangrijkste drijvende krachten achter deze trends zijn de groei van de wereldbevolking en de stijgende levensverwachting, en toenemende welvaart in de snelgroeiende economieën. Deze drie ontwikkelingen liggen ten grondslag aan het ontstaan van nieuwe behoeftes bij miljoenen mensen over de hele wereld. Met innovatieve en duurzame oplossingen wil DSM in die behoeftes voorzien.

Vier aanjagers van groei

Om veilig te stellen dat de strategie van DSM zal leiden tot maximaal duurzame en winstgevende groei, zet DSM in op vier elkaar onderling versterkende aanjagers van groei:

  • Snelgroeiende economieën – naar een echt mondiaal bedrijf.
  • Innovatie – naar een verdubbeling van de output.
  • Duurzaamheid – naar zakelijke kansen
  • Acquisities & Partnerships – naar gerichte groei

 

 

€ 3 miljard aan acquisities sinds 2010

In 2011 werd Martek overgenomen en werd samen met Sinochem een joint venture gestart. In 2012 werd Kernsey Nash overgenomen en met POET de joint POET-DSM Advanced Biofuels gestart. In 2013 werden naast een divisie van Cargill, Fortitech en Tortuga overgenomen. In 2014 werd een strategische partnership aangegaan met Patheon. Wij zijn altijd voorzichtig na een belangrijke overname. Vaak wordt te veel betaald ( impairment goodwill 2013 € 152 mln.) en te makkelijk gedacht over de inpassing van de overgenomen organisatie in de bestaande.

Waardering en risico analyse.

In de beurswaardering vinden we de transitie van DSM van een traditioneel chemisch bedrijf naar een volwaardig Life Sciences en Material Sciences bedrijf terug. De laatste 10 jaar had iedere ingehouden euro winst een gemiddelde beurswaarde van € 1,05 en bij de huidige koers van € 1,24. In de tien jaar daarvoor was dit gemiddeld € 0,77. De consensusprognoses van de Winst Per Aandeel voor 2014 en 2015 vertalen zich in een REV van 7,43% en 8,49%. Voor de lange termijn hanteren wij een REV van 11%. Bij de huidige beurskoers komt de koers nagenoeg overeen met de waarde van DSM bij 10 jaar groei.

Door “Grafiek in cijfers” aan te klikken vindt u de cijfermatige opbouw van de grafiek.

 

 

Omdat we een lange termijn REV van 11% hanteren en toekomstige waarden terugrekenen met 9% is sprake van beperkte waardecreatie (11%-9%=2%). Bij een lange termijn REV van 11% over een periode van 20 jaar is het aandeel € 52,22 waard, een kleine 7% meer dan de € 48,97 bij tien jaar meer dan gemiddelde winstgevendheid.

Wij hanteren een grote veiligheidsmarge bij het kopen van aandelen om ons te beschermen tegen inschattingsfouten. Door toekomstige inkomsten te disconteren tegen 15% komen we bij een lange termijn REV van 11% gedurende 10 jaar en daarna van 9% op een voor ons aanvaardbare koopprijs van €28,66.

Onze een veiligheidsmarge bedraagt op die manier bijna 41% (1-(28,66/48,97)). Wij verkopen als de beurs bereid is meer voor het aandeel te betalen dan wat het waard is. In dit geval € 48,97 vermeerderd met 9% per jaar dat we het aandeel in portefeuille houden. Het is aan iedere belegger om zijn eigen veiligheidsmarge te bepalen.

Hoe bereken ik als belegger de waarde van DSM?

Wij hebben het u makkelijk gemaakt. Wij hebben voor u berekend wat het bedrag is dat door aandeelhouders aan het management is toevertrouwd en wat daarop in het verleden is verdiend. Daarvoor hebben we jaarrekeningen genormaliseerd.

Het gaat daarbij vooral om het op uniforme wijze aanpassen van waarderingsgrondslagen die niet gepaard gaan met een kasstroom en niet bedrijfsgebonden resultaten en vermogen. Als voorbeeld van een mutatie waarbij het gerapporteerde eigen vermogen is afgenomen zonder uitgaande kasstroom noemen we de afboeking in 2013 van € 232 miljoen aan valutaverschillen.

 

 

U vindt in dit screenshot, rechts boven, een “Referentiekader”.

  • Onder REV ziet wat het management verdiend heeft op iedere euro die beleggers in de onderneming hebben achtergelaten in de laatste 5,10 en/of 15 jaar. Door met de muis over REV “per jaar” te gaan krijgt u deze cijfers ook per jaar.
  • Onder Dividend Payout ziet u het percentage dat per saldo werd uitgekeerd. Hierbij is rekening gehouden met dividend dat niet in cash maar in aandelen is uitbetaald en in feite de onderneming niet heeft verlaten.

Bij “Inputgegevens” kunt u zelf de volgende variabelen invullen:

  • Prognoses van de Winst Per Aandeel. Deze vindt u bijvoorbeeld bij het Financieele Dagblad en Reuters. Door enter in te drukken wordt de “verkopen vanaf waarde” en de “kopen tot waarde” opnieuw berekend en vindt u naast de ingebrachte WPA’s de daarbij horende REV.
  • Onder “Lange termijn” een door u gekozen lange termijn REV en Dividend Payout %. Door op enter te drukken worden de waarden “Verkopen vanaf” en “kopen tot” van het aandeel opnieuw berekend.

En nu maar nieuwsberichten en winstwaarschuwingen kwantificeren.

Wij kunnen ons voorstellen dat er heel wat vragen en opmerkingen zijn bij de manier waarop wij de waarde van een onderneming berekenen. Daarom is de grafiek ook interactief. U kunt de waarde van veel variabelen zelf invullen. Uiteraard worden wij ook regelmatig nerveus als een aandeel behoorlijk onderuitgaat.

Gelukkig laat ons rekenmodel doorgaans zien dat bij grote neerwaartse koersbewegingen slechts sprake is van een incidentele en geen structurele verandering in de winstgevendheid en daarmee de waarde van de onderneming. Reden vaak om bij te kopen. Wij verkopen wanneer de beurs bereid is meer voor een aandeel te betalen dan wat het waard is. Wij kopen nooit “omdat” een koers omhoog gaat.

Ons rekenmodel is ook een handige tool om bij de “lange termijn inputgegevens” REV en Dividend Payout percentages in te vullen die een koers zouden moeten rechtvaardigen. Een lange termijn REV boven 25% komt maar heel zelden voor.

Verdere uitleg en presentaties.

Rechts onderaan de grafiek treft u een blokje aan met daarin in blauwe letters een database die u activeert door er met de muis over heen te gaan. Verder geven we daar onze selectiecriteria, een toelichting bij de grafiek, een instructievideo en een praktijkvoorbeeld van een gebruiker van onze site.

Bij het eerste gebruik van de site zal deze wellicht niet voor iedereen direct duidelijk zijn. Via info@vanSlingerlandt.com kunt u ons uw vraag sturen. Wij komen daar dan op terug. U kunt zich via hetzelfde email adres ook opgeven voor presentaties die wij periodiek geven om onze beleggingsfilosofie en site verder toe te lichten.

Lees hier meer over de beleggingsfilosofie van Syb van Slingerlandt.


Syb van Slingerlandt is directeur bij Invest4You NV. Eerder was hij als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert. Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde onderneming op www.vanslingerlandt.com. Zie voor de beleggingsfilosofie Pricing & Timing. De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Syb van Slingerlandt

The fundamentals, dummy! De gepokte en gemazelde Syb van Slingerlandt is fundamentele waardebelegger pur sang. Niks geen grafieken, gokken en voorspellingen, maar harde cijfers! Syb doet het rekenwerk, geeft zijn mening en oordeel, maar het is uiteindelijk aan u om te bepalen welke aandelen u voor welke koers een aantrekkel...

Meer over Syb van Slingerlandt

Recente artikelen van Syb van Slingerlandt

  1. okt '15 Rekensommen VW 4
  2. okt '15 Afblijven van Macintosh 16
  3. mrt '15 Nestlé versus Unilever 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 oktober 2014 20:26

    In alle bescheidenheid ben ik het niet eens met jullie redenering dat je in hectische tijden niet aan kan komen met waarde-aandelen.
    Juist in dat soort tijden ga ik cash aanwenden en nog eens de financials checken bij bedrijven die me dan koopwaardig voorkomen.

    Een waarde belegger kijkt naar waarde en is niet zo gauw van streek!
    Daarmee stel ik niet dat je dan altijd goed zit. Het geeft in ieder geval wel het gevoel van meer houvast dan alleen de lijntjes.

    Prettig weekend en groet, Jonas
  2. Syb van Slingerlandt 19 oktober 2014 11:01
    Beste Jonas,
    Sorry voor de verwarring. Ik ben het helemaal met je eens. De titel van mijn syllabus onder "Beleggingsfilosofie" luidt niet voor niets "Beleggen in excellente ondernemingen tegen een redelijke prijs". De keuze van de onderneming is vele malen belangrijker dan de laagste prijs. Afgelopen week waren er behoorlijk wat excellente ondernemingen te koop tegen een redelijke prijs.
  3. Syb van Slingerlandt 19 oktober 2014 11:12
    Beste Donald-xyz,
    Het belangrijkste bij waardebeleggen is de kwaliteit van de onderneming. Wij beleggen alleen in ondernemingen die meer dan gemiddeld winstegevend zijn. Deze worden door het inhouden van winsten steeds meer waard. Soms kan een koers van een prachtige onderneming door een winstwaarschuwing goed onderuit gaan. Dan moet je vaststellen of sprake is van een incidentele of structurele verandering van de winstgevendheid. Kijk daarvoor maar eens naar Fugro.
  4. [verwijderd] 19 oktober 2014 20:21

    Beste Syb, leuk dat je ingaat op reacties en je visie nog eens uiteenzet.

    Dit is mogelijk een mooi iets voor een volgende column. "Dan moet je vaststellen of sprake is van een incidentele of structurele verandering van de winstgevendheid. Kijk daarvoor maar eens naar Fugro".

    Fugro heb ik een beetje opgepikt, maat toch veel verwarring rond wat er speelt. In ieder geval hebben ze wel de control versterkt, maar daar staan weer andere zaken tegenover zoals de verkopen van Kramer, olieprijs etc.

    Groet, Jonas.

    PS Dat je ook een onderneming hebt, vind ik geen bezwaar. Je zal er niet van hoeven te leven en bent in feite gewoon een medebelegger die er hobby aan heeft en dat serieus aanpakt.
  5. [verwijderd] 20 oktober 2014 12:05
    quote:

    Syb van Slingerlandt schreef op 19 oktober 2014 11:01:

    Beste Jonas,
    Sorry voor de verwarring. Ik ben het helemaal met je eens. De titel van mijn syllabus onder "Beleggingsfilosofie" luidt niet voor niets "Beleggen in excellente ondernemingen tegen een redelijke prijs". De keuze van de onderneming is vele malen belangrijker dan de laagste prijs. Afgelopen week waren er behoorlijk wat excellente ondernemingen te koop tegen een redelijke prijs.
    Hah: ben je goed in Beleggingsfilosofie?
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links