Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom is de olieprijs zo laag?

Waarom is de olieprijs zo laag?

Het is een van de mysteries van deze zomer: het Midden-Oosten staat in brand, van Gaza tot Irak, en het westen is in een nieuwe koude oorlog verzeild geraakt met oliegrootmacht Rusland. En toch dáált de olieprijs.

Waar is de tijd gebleven dat iedere schermutseling in de buurt van een olieveld de grondstoffenmarkt in een fit deed schieten? Dit gebeurde er de afgelopen drie maanden met Amerikaanse ruwe olie:

En met Europese Brentolie verliep het al niet veel anders.

Waarom schrikt de oliemarkt niet meer van wapengekletter en oorlogsdreiging? Vooral omdat er nog altijd genoeg aanbod is, zeggen analisten. De schalierevolutie heeft ervoor gezorgd dat in ieder geval Amerika weer in de olie zwemt en inmiddels zelfs weer exporteur is.

De lagere prijzen kunnen ook een teken zijn van een vertragende economische groei - zie de recente cijfers uit Europa en China - en het wordt interessant om te zien welk effect de dalende olieprijs op de inflatie gaat hebben. In Amerika geeft lagere inflatie de Fed wat meer lucht, maar in Europa ligt de inflatie al griezelig dicht bij het nulpunt. Mario Draghi houdt zijn hart vast. 

Maar het lijkt toch vooral de groeiende olieplas in Amerika te zijn die de prijzen drukt. Sterker, de schalie-boom in de VS zou nog wel eens een van de grote drijvende krachten achter het economische herstel in Amerika kunnen zijn geweest.  


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  2. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  3. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rai444,44 21 augustus 2014 14:51
    Daling van de olieprijs is iets van laatste 2 maanden, terwijl stijging van US productie iets is van laatste 2 jaar. wat ongetwijfeld ook meespeelt is sterker worden van de dollar, waardoor olie in andere valuta duurder wordt, daarom zakt de prijs. Nu de daling meer mensen is opgevallen, zou het einde van de daling wel eens in zicht kunnen zijn. Heb een gokje long genomen vandaag voor een mooie rebound. Als de geo-politieke spanning weer een beetje oploopt staan we zo een paar dollar hoger.
  2. Met Effekt 21 augustus 2014 15:44
    quote:

    rai144 schreef op 21 augustus 2014 14:51:

    Daling van de olieprijs is iets van laatste 2 maanden, terwijl stijging van US productie iets is van laatste 2 jaar. wat ongetwijfeld ook meespeelt is sterker worden van de dollar, waardoor olie in andere valuta duurder wordt, daarom zakt de prijs. Nu de daling meer mensen is opgevallen, zou het einde van de daling wel eens in zicht kunnen zijn. Heb een gokje long genomen vandaag voor een mooie rebound. Als de geo-politieke spanning weer een beetje oploopt staan we zo een paar dollar hoger.
    Veel industrieën gebruiken olie als brandstof en grondstof. Zij hebben allang door dat de prijs daalt. Waarom denk je dat de olieprijs nu zal gaan stijgen?

    Ik heb geprofiteerd van de lage olieprijs door verschillende US airliners te kopen (AAL, SAVE, JBLU). Brandstof is hun grootste kostenpost, nu die daalt stijgen hun winsten snel. finance.yahoo.com/q/bc?s=AAL&t=6m...
    In NL zag je dat ook bij AF-KLM.
  3. forum rang 4 Willempie3 23 augustus 2014 01:45
    De olieproductie in Amerika is gestegen van 5,5 miljoen vaten per dag naar 8,5 miljoen vaten per dag. 3 miljoen vaten per dag extra dus. 1 vat is 100 Dollar, dus 300 miljoen extra verdiend per dag maal 365 dagen is
    110 miljard Dollar per jaar aan extra opbrengsten. Hooguit 110 miljard per jaar extra levert die olie dus op. Wel zijn er natuurlijk enorme investeringen gedaan en die leveren nu extra veel BNP stijging op.
    Maar uiteindelijk gaat het om 110 miljard extra BNP-groei, wat ongeveer 0,65 procent economische groei is over meerdere jaren verspreid. Het grotere effect van de investment-boom is vooral met geleend geld gefinancierd, wat weer mogelijk is door het FED-beleid van ultra-lage rente. Je leest ook al voorzichtige verhalen dat de schalieolie-revolutie helemaal niet zo rendabel is en dat er heel veel geinvesteerd wordt voor niet al teveel winst. Leuk natuurlijk als je net die boer bent wiens grond/boorrechten gekocht wordt. Maar de uiteindelijke opbrengst is voor de economie niet meer dan die 110 miljard per jaar voor 3 miljoen vaten olie per dag. De lage rente van de FED maakt al die investeringen in schalieolie aantrekkelijk. Het beleid van de FED zorgt er ook voor dat er 2 procent minder rente betaald wordt over de staatsschuld van 17,7 biljoen. Dat levert de USA-economie dus 350 miljard op per jaar. Bij de hypotheken is dat over 12 biljoen dus 240 miljard. Bedrijfsschulden ook zoiets. Dan zit je al op 800 miljard voordeel per jaar door de lage rente van de FED. Tel daar nog bij op de extra vermogensbelastingen door de gestegen aandelen- en obligatiekoersen, en je komt dik boven de 1000 miljard uit. Ongeveer 10 keer zoveel als de extra olieproduktie.
    De grote vraag: Is dit economisch herstel echt ? Of zijn we gewoon heel dom geweest dat we de rente niet al 20 of 30 jaar geleden op nul hebben gezet ? De rente op nul lijkt nu het tovermiddel te zijn.
    Maar eigenlijk kun je dus wel stellen dat als die rente weer 2 of 3 procent omhoog gaat, dat de USA-economie dus weer met 1000 miljard gaat krimpen. We gaan het zien de komende jaren...

    W3.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links