Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Oplopende rentes; de gevolgen

Het blijft verbazingwekkend. Afgelopen maandag plaatste de Nederlandse overheid, via het Agentschap van Financiën, twee kortlopende staatsleningen. Een bedrag van 1,86 miljard euro werd opgehaald met aflossing in januari 2014 tegen een rente van 0,007%.

De wat langer lopende lening (april 2014) bracht 1,54 miljard op, waarvoor de overheid 0,057% moet betalen. Beleggers die aan deze emissies meedoen spelen voor Sinterklaas, als de Verenigde Naties het mij permitteert deze vergelijking te maken.

Profiteer zolang het nog kan, zeg ik tegen mijn ex-collega's van het Agentschap, want de rente zal natuurlijk niet zo laag blijven. De Franse bank Société Générale heeft over de rente, bij monde van de bank's hoofdeconome Michala Marcussen, een uitgesproken mening.

Realiteitsgehalte
Volgens haar kan de korte rente in de Verenigde Staten in 2017 het niveau van 6% bereiken. De lange (tienjarige) rente zou in die situatie oplopen tot minstens 5%. Het is een opmerkelijke verwachting, maar naar mijn idee beslist realistisch, zeker wat de hoogte van de tienjarige rente betreft.

Over de verwachte stand van de korte rente van 6%, waardoor volgens Marcussen een inverse yieldcurve zou ontstaan, twijfel ik meer. Je kunt natuurlijk uitgebreid discussiëren omtrent de realiteitsgehalte van de verwachting van Marcussen. Ik concentreer mij nu liever op de gevolgen.

Daarbij ga ik er vanuit dat de rente in Nederland eenzelfde opwaartse ontwikkeling laat zien. Wat is er nu gemakkelijker om de gevolgen van de rentestijging in kaart te brengen via de krantenartikelen uit 2017. Toevallig zijn die in mijn bezit en laat ik u graag meelezen.

Nederland plaatst tienjarige staatslening tegen 5,36%
Den Haag, 17 januari 2017
Het Agentschapschap van Financiën heeft gisteren een staatslening met een looptijd van tien jaar geplaatst. Het lukte het Agentschap uiteindelijk 2,5 miljard uit de markt te halen tegen een rente van 5,36%. De financiering verloopt al een tijd moeizaam.

Beleggers in staatsschuld zijn terughoudend omdat ze een verdere rentestijging verwachten. Het ministerie van Financiën moet vanaf dit jaar tot 2020 een bedrag van 125 miljard (her)financieren. Dat bedrag is mede zo omvangrijk omdat tijdens de eurocrisis het financieringstekort langdurig op een hoog niveau was.

Volgens de laatste berekeningen zullen de rentelasten op de Nederlandse staatsschuld bij de huidige rente 15 miljard euro bedragen. In 2013 ging het nog om een bedrag van slechts 10 miljard.

Banken verhogen opnieuw hypotheekrente
Amsterdam, 16 juni 2017
ABN Amro, de sinds kort weer geprivatiseerde bank, heeft opnieuw de hypotheekrente verhoogd. De bank heeft het tarief voor hypothecaire leningen gebracht op 7,25%. Daarmee ligt de rente nu precies 3% hoger dan in 2013. Verwacht wordt dat de andere banken snel zullen volgen.

Huizenbezitters worden nadrukkelijk met de gevolgen geconfronteerd. In 2013 bedroegen de netto rentelasten over een hypotheek van 250.000 euro ongeveer 530 euro per maand, bij 40% renteaftrek. Per heden is, bij de genoemde hypotheekrente, de maandelijkse rentelast opgelopen tot 900 euro.

Volgens veel analisten is dit de reden dat de huizenprijzen nauwelijks zijn gestegen ten opzichte van het dieptepunt in 2013. Ook de overheid kampt met de gevolgen van de hoge hypotheekrente. In 2013 derfde de staat nog bijna 11 miljard aan belastinginkomsten vanwege de renteaftrek.

Bij de actuele hoge rente kan dat bedrag over een aantal jaren zijn oplopen tot 16 miljard. Sommige politici suggereren daarom de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen.

Dekkingsgraad ABP naar recordhoogte
Heerlen, 10 oktober 2017
Het ambtenarenpensioenfonds ABP liet vanochtend in een persbericht weten dat de dekkingsgraad het afgelopen kwartaal verder is gestegen tot 127%. Eind september 2013 lag het op 103%. Een woordvoeder van het ABP liet weten erg blij te zijn met de steeds verder oplopende rente.

Ineens is het pensioenfonds weer zo gezond als een vis. Als het renterisico niet voor de helft zou zijn afgedekt zou de dekkingsgraad nu zelfs op 150% hebben gelegen.

Op de vraag of de huidige hoge dek-ingsgraad alle pensioenpaniek vijf jaar geleden niet in een ander perspectief plaatst, bleef de woordvoerder het antwoord schuldig. Wel gaf hij aan dat ook dit jaar het pensioen weer voor een belangrijk deel geïndexeerd kan worden.

Defensieve particuliere belegger klaagt steen en been
Amsterdam, 13 december 2017
Het zijn nog steeds zware tijden voor defensieve beleggers die hun heil zochten in (staats)obligaties. De rentestijging heeft de koersen van vastrentende waarden sterk onder druk gezet. Jan, die niet met zijn echte naam in de krant wil, vertelt.

"Begin 2013 kocht ik een staatsobligatie met 2,5% rente die afloopt in 2033 tegen een koers van 104%. Eind 2013 was de prijs al gedaald tot 96%. Nu, zo tegen het eind van 2017 ligt de koers in de buurt van de 70%. Dat is een verlies van meer dan 30%. Natuurlijk heb ik wel steeds 2,5% rente geïncasseerd, maar het verlies blijft groot. Ik dacht dat Nederlandse staatsleningen nauwelijks risico met zich mee zouden brengen."

Analisten verwachten dat de rente voorlopig verder zal stijgen, wat niet veel goeds belooft voor Jans obligatie.

Terug naar onze tijd
De verwachte rentestijging hoeft zich natuurlijk niet voor te doen, of mogelijk een stuk gematigder. Maar het is toch goed om voorbereid te zijn op een dergelijke ontwikkeling. Ik bewaar de artikeltjes in ieder geval zorgvuldig. Zo'n kans om in de toekomst te kijken krijg je als belegger niet vaak.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 23 oktober 2013 10:47
    Jan had ook naar Theo moeten luisteren. Staatsobligaties waren in 2013 geen defensieve belegging, maar een bloedlinke zeepbel met nauwelijks opwaarts en een heleboel neerwaarts risico. De enige manier waarop je in 2013 nog iets aan staatsobligaties kon verdienen was als de rente nog meer zou dalen en dat was toen amper mogelijk. En die 2,5% rente daar word je ook niet rijk van.
  2. [verwijderd] 23 oktober 2013 11:27
    in principe kan de FED de rente verder laten dalen door nog meer (alles) obligaties op te kopen. Hun mandaat is immers oneindig. Kleine bijwerking zal zijn dat op enig moment de dollar door het putje gaat met als gevolg hyperinflatie waardoor het systeem zich zal opblazen. Voordeeltje is dan wel dat de schulden, gecorrigeerd voor inflatie, erg rap zullen dalen.
  3. taurus86a 23 oktober 2013 14:55
    2018
    Volgens veel analisten is dit de reden dat de huizenprijzen nauwelijks zijn gestegen ten opzichte van het dieptepunt in 2013.
    En het commercieel vastgoed dat nog steeds leeg staat is ook bijna niet meer te financieren. Na de dramatische afboeking in 2014, naar aanleiding van het ECB onderzoek, komen de banken opnieuw in de problemen met hun vastgoedportefeuille.
  4. [verwijderd] 23 oktober 2013 15:48
    Wie kan mij bevestigen dat de rentes op staatsobligaties puur op marktwerking tot stand komen? ik denk dat er heel wat meer achter zit: een hoger belang....en iedereen zal het nog begrijpen ook!

    Het veilen van bits and byts(want dat is digitaal geld) is gewoon een gesloten, discreet gebeuren via wat manipulated software waar de bieders geen zicht op hebben...bieden op> toegewezen krijgen van...

    Als dit bedrog morgen uitkomt....moet je de staat dan een boeten van 68 miljard euro opleggen? ook dit betalen we weer saampjes=het hoger doel.
  5. [verwijderd] 24 oktober 2013 10:18
    Ben het enigszins wel met groenvoer eens. Hyperinflatie hoeft volgens mij niet altijd een hoge rente te betekenen,zeker als teveel geld de markt overspoelt. Nu zit het oa vast bij banken die hun ratio's moeten opkrikken en voorzichtig zijn met verstrekken van kredieten. Er is enorm veel geld bij gedrukt en ik zie niet hoe de centrale bank dat uit de markt kan onttrekken als het vrijkomt en gaat rollen.Waar teveel van is wordt goedkoper en voor geld is dat een lagere rente.
    Ik houd hier in ieder geval rekening mee.
  6. [verwijderd] 24 oktober 2013 12:49
    Bij een bedrijf geeft een lage rente aan dat ze goede winst maken en een laag risico zijn. Dat de klanten wel naar het product van het bedrijf worden toegetrokken.

    Bij een roverheid geeft een lage rente aan dat de belastingslaven volledig gevangen zitten in het net van de belaster. De lener kijkt immers of de roverheid aan wie hij leent in staat is de rente en aflossing te krijgen van hun belastingslaven. Als het er niet naar uit ziet dat die ook maar enige weerstand kunnen bieden bij belastingverhogingen en geheel overgeleverd zijn aan de leugens en wapens van hun roverheid, wordt dit beloond met een lage rente.
  7. forum rang 5 theo1 24 oktober 2013 15:01
    quote:

    Montefiori schreef op 24 oktober 2013 10:18:

    [...]
    Er is enorm veel geld bij gedrukt en ik zie niet hoe de centrale bank dat uit de markt kan onttrekken als het vrijkomt en gaat rollen.Waar teveel van is wordt goedkoper en voor geld is dat een lagere rente.
    Ik houd hier in ieder geval rekening mee.
    Heel gemakkelijk. De Fed (en de ECB en de BoE) heeft heel veel staats- en hypotheekobligaties opgekocht. Als deze obligaties worden afgelost kan de Fed dat geld gemakkelijk weer uit roulatie laten verdwijnen.

    Er is veel geld bijgedrukt, maar vergeet niet dat er ook ontzettend veel kapitaal is vernietigd. Denk alleen maar aan de waardedalingen van onroerend goed. Als dat onroerend goed op een goed moment wordt gesloopt, is die waarde voorgoed weg. Die effecten heffen elkaar (deels) op.
  8. [verwijderd] 26 oktober 2013 11:53
    Klopt. De ECB kan op die manier geld uit roulatie halen. In theorie kan dat en in theorie zou dat ook moeten. Maar in theorie is het ook zo dat inflatie de waarde van de schuld doet afnemen. En in de praktijk dringt het IMF daar nota bene op aan.

    Met het opstappen van enkele hardliner Duitse ECB-bestuurders en het aantreden van 'Super Mario' is de strijd gestreden en is inflatie onontkoombaar. Of de geldontwaarding ernstiger vormen gaat aannemen dan 10 procent per jaar dat weet niemand. Maar aangezien we onze monetaire zelfstandigheid hebben opgegeven aan Zuid-Europa, zou het naïef zijn om een scenario van ernstige inflatie uit te sluiten.

    En alles boven de twee procent is ernstig. Dat was nog in 2009 de mening van de ECB getuige de 76 pagina's tellende publicatie "Prijsstabiliteit: waarom is dat belangrijk voor jou? www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/whypr...

    Er heeft sindsdiens een paradigmawisseling plaatsgevonden. Het is helaas niet anders.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.