Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Serieuze korting McDonald’s

Legends: Serieuze korting McDonald’s

Met meer dan 36.000 restaurants heeft McDonalds het grootste marktaandeel van alle fastfoodketens. Het is de dominante speler binnen het grootste sub segment, dat van de hamburgers.

Het bedrijf is breed geografische gespreid met 44% van de inkomsten uit de VS 41% uit Europa en 15% uit voornamelijk Azië. Teleurstellende operationele resultaten in de afgelopen twee jaar hebben de koers van het bedrijf onder druk gezet waardoor een belegging in McDonalds significant slechter heeft gerendeerd dan een belegging andere hamburgetketens.

Met als resultaat dat de waardering van het bedrijf de laagste is binnen het segment en dat het sentiment, zoals gemeten door sell-side buy-ratings zich op een tienjaarsdieptepunt bevindt.

Flinke verbeteringen

Larry Robbins van Glenview Capital, één van de Legends in het Legends Fund, ziet hierin een unieke kans om een bedrijf van hoge kwaliteit met een fikse korting te kopen. Temeer omdat een nieuw management team is aangesteld dat in staat moet zijn een aantal flinke verbeteringen door te voeren.

Glenview heeft een koersdoel van 169 dollar voor McDonalds, een upside van 75% ten opzichte van de 31 maart koers van 96 dollar. McDonalds-restaurants worden voor het grootste deel geëxploiteerd door franchisenemers die hiervoor 4% van hun omzet aan McDonalds betalen.

Daar waar McDonalds ook het onroerend goed bezit, ontvangen ze daarnaast nog ongeveer 9% van de verkopen als huuropbrengsten. Bij elkaar genomen wordt zo 75% van de opbrengsten van McDonalds opgebracht door franchise-inkomsten en huur, een stabiele inkomstenstroom.

Waarde verhogen

De schaalgrootte zorgt daarnaast voor een niet te matchen marketingbudget wat door de jaren heen heeft geleid tot een van de meest waardevolle merken ter wereld.

Robbins ziet een aantal opties voor de nieuwe topman van McDonalds om de waarde van het bedrijf aanzienlijk verder te verhogen waaronder:

  1. Operationele verbeteringen als meer klantgerichtheid en het hanteren van een eenvoudiger menu.
  2. Verlaging van de algemene kosten. Die liggen bij de best presterende concurrent op slechts een kwart per restaurant.
  3. Het vergroten van het percentage franchisenemers. Momenteel voert McDonalds zelf nog het bewind bij 19% van de restaurants. Dit is niet optimaal is en hiermee blijft de keten wederom achter bij concurrenten.
  4. Balansoptimalisatie. De balans is momenteel erg conservatief. McDonalds zou volgens Glenview met de huidige lage rentes 25% van zijn marktwaarde kunnen uitkeren aan aandeelhouders en toch de investment-grade-rating kunnen behouden.

Winst in vastgoed

De grootste potentiele winst zit ‘m echter in het te gelde maken van de grote portefeuille onroerend goed. McDonalds is eigenaar van 45% van de grond en 70% van de restaurants.

Gebaseerd op de huidige huurtarieven die McDonalds hanteert, en de waardering die aan REITs (Amerikaanse vastgoedbeleggingsfondsen) wordt toegekend, zou dit onroerend goed op een zelfstandige basis al zo’n 85% waard zijn van de marktwaarde van McDonalds.

Met de positie van Glenview in McDonalds heeft het Legends Fund nu twee ijzers in het vuur in de fastfoodmarkt. Pershing Square heeft namelijk een grote positie in Restaurant Brands, een bedrijf dat recentelijk is ontstaan door de samenvoeging van Burger King en Tim Horton’s.

In Burger King zagen we vorig jaar al de resultaten van de komst van een nieuwe managementteam met een koersstijging van 55%. De nieuwe CEO van McDonalds is pas een paar weken bezig, maar weet zich in ieder geval gesteund door de hoge verwachtingen van topbelegger Larry Robbins.

Meer Beleggingsideeën van Legends Fund


Ruud Smets is portfoliomanager van het Legends Fund van Theta Capital. Ruud heeft een brede beleggingsachtergrond met een specialisatie in hedgefunds. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links