Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spanje: noodfonds hoeft geen schuld te kopen

MADRID (AFN) - Spanje zal het Europese noodfonds niet vragen om Spaanse staatsleningen op te kopen om zo de hoge rente op die leningen tegen te gaan. Dat heeft het hoofd van de Spaanse schatkist, InigoFernandez de Mesa, maandag gezegd tegen de krant Expansion.

,,Het staat niet op de Spaanse agenda om hulp van het fonds te vragen en onze schulden op te kopen, helemaal niet. Dit is nog niet gebeurd en zal ook niet gebeuren'', aldus Fernandez de Mesa. Spanje zou een formeel verzoek moeten indienen om geld te ontvangen van het noodfonds, maar de Spaanse overheid sluit tot dusver elke suggestie van noodhulp voor het land uit.

Volgens de bewindsman is de hoge rente op Spaanse staatsleningen ,,niet overeenkomstig met de fundamenten van de Spaanse economie'' en verwacht hij dat er spoedig een ,,correctie'' zal plaatsvinden. Fernandezde Mesa zei verder dat de Spaanse financieringsbehoefte dit jaar al voor 68 procent is ingevuld.

Bankensector

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen piekte vorige week op meer dan 7,7 procent door zorgen dat Spanje officieel om steun van de EU zal moeten vragen. Het land heeft al een pakket van 100 miljard euro toegezegd gekregen van de eurolanden om de zwakke Spaanse bankensector te ondersteunen.

De Spaanse rente ging later weer flink omlaag nadat de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, aangaf dat de ECB alles zal doen om de euro te redden. Daarbij hintte hij dat de ECB opnieuw kan overgaan tot het opkopen van staatsobligaties om de hoge rente tegen te gaan. Maandag stond de Spaanse 10-jaarsrente op circa 6,6 procent.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 juli 2012 14:19
    Juist, dit staat weer haaks op het nieuws dat Spanje met Duitsland vorige week dinsdag een bailout van 300 miljard heeft besproken.
    Dit nieuws kon pas later in de week uitlekken nadat Draghi beloftes had gedaan die door de markt veel hoger worden ingeschat dan hij waar kan maken.

    Ondertussen is de euro/dollar alweer van zijn high van vrijdag de helft kwijt, high vrijdag 1.239 nu 1.225.
    De Spaanse rente staat nog wel lager door partijen die voor de ECB uit willen kopen maar bedrogen uit zullen kopen als het blijft bij het herstarten van kopen van beperkte hoeveelheden elke week met het EFSF, een zinloze actie zoals gebleken en bewezen met Griekenland en Portugal.
  2. [verwijderd] 30 juli 2012 14:46
    Ik weet zeker dat de lezers hier het politiele spel begrijpen, communicatie via de media, liefst onvrijwillig kunstmatig gelekt.
    We kijken er nu wel doorheen....en inderdaad! als de Spaanse rente overmorgen opeens weer 7,85% doet......."we hebben nu hulp nodig"

    "Expansion" wel een heel diep trieste naam in deze tijd...zoiets als De Groene Amsterdammer" met een lekker positief stuk over atoomenergie....
  3. [verwijderd] 30 juli 2012 16:56
    Ik blijf erbij dat de Spanjaarden te trots zijn om om hulp te vragen, en ze willen denk ik over wat maanden dan niet vergeleken kunnen worden met de Grieken.
    Iedereen weet dat dit soort bedragen gewoon niet terug betaalbaar zijn dit zou alleen kunnen als een land net zoals een bedrijf ineens winst ging maken en dat zie ik nooit gebeuren, want politici zijn goed in uitgeven, het liefst in proporties die meer zijn als dat er binnen komt.
    Dit weten de Spanjaarden zelf ook.
    Dus ik denk dat Spanje eerder de Euro verlaat als dit ten spraken komt.
    En gelijk hebben ze.
  4. Joost358 30 juli 2012 21:03
    De Spanjaarden willen koste wat kost niet ´gered´ worden door het fonds. Ik heb ook niet het idee dat de rest van Europa dat ook wil, want dan wordt duidelijk dat het zo lek als een mandje is. Voor de Rajoy zou een redding politieke zelfmoord betekenen, sommigen zeggen ook dat Spanje hier te trots voor zou zijn. Dat speelt natuurlijk wel degelijk een rol, maar ik ben benieuwd hoe dominant.
    Op dit moment opteert de Spaanse regering vooral op gered worden zonder het een ´redding´ te noemen. Ze hebben dus liever dat de ECB wat 10-jarige bonnetjes opkoopt. De uitspraken van de laatste weken doen het ook vrij goed.
    Zou mij inderdaad niet verbazen als Spanje de Euro verlaat, als redding de enige optie is. Maar ja, dat willen Duitsland en Frankrijk weer niet...Zegt u het maar...
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links