Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Nigeria claimt miljarden van oliereuzen

Nigeria claimt miljarden van oliereuzen

ABUJA (AFN/RTR) - Nigeria claimt miljarden van grote oliemaatschappijen, waaronder Shell, om vermeende illegale uitvoer van aardolie. De bedrijven zouden tussen 2011 en 2014 diverse transporten niet bij de autoriteiten hebben gemeld. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die recent in Nigeria zijn ingediend.

Shell laat weten niet te kunnen reageren aangezien de zaak nog loopt. De onderneming zet haar activiteiten in het Afrikaanse land voort en stelt zich daarbij aan alle regels te houden.

Verder zitten onder meer de Amerikaanse oliereus Chevron en het Italiaanse energiebedrijf Eni in het beklaagdenbankje. Chevron wil eveneens geen commentaar geven. Eni verklaart dat de claim aan het adres van zijn dochterbedrijf in het Afrikaanse land ongeveer 160 miljoen dollar bedraagt. Deze zou al in maart zijn ingediend.

Agenda

Naar verluidt wil Nigeria geld terugzien voor in totaal 12,7 miljard dollar aan uitgevoerde olie, omgerekend zo'n 11,4 miljard euro. Het gaat om olie die naar de Verenigde Staten is verscheept. De transporten zijn volgens de Nigerianen daar wel als binnenkomende goederen aangemeld. De eerste zittingen van het proces zouden voor volgende week op de agenda staan.

Nigeria is voor de grote oliemaatschappijen een belangrijk winningsgebied. De aanwezigheid van onder meer Shell staat er echter al jaren ter discussie. Lokale rebellen blazen met enige regelmaat pijpleidingen op, vaak met milieuvervuiling tot gevolg. Aanslagplegers vinden dat niet alleen de landsregering en westerse oliebedrijven profijt mogen trekken van de oliewinning, maar dat die ook de inwoners van de Niger Delta ten goede moet komen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Berenberg verlaagt koersdoel Shell
  2. Shell-topman duidelijk nog ontevreden over hoogte beurskoers

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Traveler@repair 21 september 2016 12:40
    Uitvoer zonder aanmelding gaat niet of er is in daqt corrupte land "anders" betaald. Komt dat geld ook terug dan ?
    Verder: er worden geen aanslagen gepleegd op de pijpleidingen omdat de inwoners, de gewone boer en jan met de pet zeg maar daar er niet van profiteren. De aanslagen worden gepleegd door bendes aan de drugs.
    Voorheen werden er "contracten" gesloten met deze gewapende groepen om de pijplijn te beschermen.
    De gewone man lijd juist onder deze "contracten" met de criminelen. En niet onbelangrijk, de gewone man lijd enorm onder de aanslagen en illegale aftap door lekkages, die zijn grond water en gezondheid aantasten.
    Net als hier is de gewone, de werkende klasse, de brave burger degene die betaald.
    Politiek en andere criminele organisaties vullen hun zakken en sturen aanslagplegers aan en in bovenstaand geval de rechtzaken, waarbij uiteraard de zakkenvullers buiten schot blijven.

    Ht is eigenlijk te gek voor woorden, eerst steekpenningen aannemen en daarna toch "gerechtigheid" via de rechter afdwingen.

    De oliemaatschappijen kunnen worden verweten een "beetje dom" te zijn geweest. Dat wel.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.