Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TomTom boekt verlies op stabiele omzet

TomTom boekt verlies op stabiele omzet

AMSTERDAM (AFN) - TomTom heeft vorig kwartaal een nettoverlies van 6,9 miljoen euro geboekt op een omzet die even hoog was als in de eerste drie maanden van 2014. Dat maakte het navigatiebedrijf dinsdag bekend.

TomTom zag de omzet in het eerste kwartaal stabiliseren op 205 miljoen euro. Toenemende opbrengsten uit zakelijke diensten als wagenparkbeheer en dataverzameling (Telematics) en uit de verkoop van licenties werden tenietgedaan door de afnemende verkoop van navigatiekastjes en lagere opbrengsten uit contracten met de auto-industrie.

Het operationele resultaat (ebit) verslechterde naar min 5 miljoen euro, waar een jaar eerder nog een winst van 1,5 miljoen euro werd gerealiseerd. TomTom boekte in de eerste drie maanden van vorig jaar een nettowinst van 7,6 miljoen euro, mede door een forse belastingmeevaller.

Verzwakking van de euro

De mindere resultaten worden door TomTom grotendeels toegeschreven aan de verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar. De kosten van het bedrijf worden grotendeels in dollars geboekt, waardoor ze omgerekend in euro's oplopen. Zonder dit effect zou het operationeel resultaat zijn gestabiliseerd, zei financieel directeur Marina Wyatt in een toelichting.

TomTom hield vast aan de verwachtingen voor dit jaar. Daarbij wordt, ondanks de negatieve wisselkoerseffecten, gerekend op een lichte toename van de omzet tot circa 1 miljard euro en een aangepaste nettowinst van ongeveer 0,20 euro per aandeel. Dit resultaat kwam vorig kwartaal uit op 1 eurocent per aandeel.

Verwachtingen

Volgens topman Harold Goddijn voldeed het eerste kwartaal aan de verwachtingen. Met de omzetkrimp van 3 procent bleef de consumentenmarkt volgens hem redelijk overeind, terwijl nieuwe orders in de auto-industrie zullen zorgen voor groei. De afname op dat vlak in het eerste kwartaal was ingecalculeerd, aldus de bestuursvoorzitter.

De nieuwe contracten met grote autoproducenten zorgen waarschijnlijk vanaf het vierde kwartaal voor meer omzet, gaf Goddijn verder aan. Het volledige effect van de nieuwe orders is volgend jaar zichtbaar, waardoor de omzet van Automotive in 2016 aanzienlijk zal stijgen, voorspelde hij.

Lees over dit aandeel ook

  1. 22 apr Beursblik: ING verlaagt koersdoel TomTom
  2. 17 apr TomTom geraakt door zwakke automotivemarkt

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
TomTom

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

TomTom

5,570 17:35
-0,010 -0,18%
Premium

TomTom geraakt door zwakke automotivemarkt

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links