Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AkzoNobel houdt last van onzekere markt

AkzoNobel houdt last van onzekere markt

AMSTERDAM (AFN) - AkzoNobel blijft last houden van de matige economische ontwikkelingen in veel van zijn markten. Het verf- en chemieconcern wist zijn verkopen vorig kwartaal licht op te voeren, maar kampte opnieuw met dalende prijzen en negatieve wisselkoerseffecten.

AkzoNobel meldde dinsdag een omzet van 3,7 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat was 6 procent minder dan een jaar eerder. Ook de nettowinst zakte met 6 procent, naar 312 miljoen euro, maar dat kwam vooral door eenmalige meevallers die vorig jaar konden worden bijgeschreven. Het bedrijfsresultaat (ebit) verbeterde met 9 procent, tot 491 miljoen euro. Dat resultaat was beter dan analisten voorspelden.

Akzo gaf aan dat de marktomstandigheden de komende tijd onzeker blijven ,,met uitdagende omstandigheden in verschillende landen en segmenten''. De prijzen blijven onder druk staan, terwijl de tegenwind op de valutamarkt evenmin afneemt.

Zwakke groei

Afgelopen tijd sneed het mes van de lagere prijzen voor Akzo aan twee kanten. Afzetprijzen staan onder druk door de zwakke economische groei, maar tegelijkertijd zakken inkoopkosten door de daling van de olieprijs. Dat laatste effect wordt de komende maanden waarschijnlijk echter minder groot, terwijl de daling van de afzetprijzen aanhoudt.

Bestuursvoorzitter Ton Büchner gaf aan dat de omstandigheden in Europa de afgelopen tijd licht zijn verbeterd. Tegelijkertijd zorgen de brexit en de recente onrust in Turkije voor nieuwe onzekerheid in de regio. Akzo houdt vast aan zijn activiteiten in Groot-Brittannië, waar het naar eigen zeggen een sterke positie heeft. Problemen op de Britse huizenmarkt kunnen de verfverkopen in het land wel onder druk zetten.

Het concern wist zijn winstgevendheid afgelopen kwartaal verder op te voeren. Het rendement op verkopen (ROS) verbeterde daarbij van 11,7 naar 13,2 procent. Het rendement op investeringen (ROI) ging met bijna 3 procentpunt omhoog naar 15,1 procent.

Verbeteringen

Büchner wees op de stijging van de hoeveelheid verkochte producten (plus 1 procent) en de hogere winstgevendheid als belangrijkste pluspunten. Akzo blijft zich volgens hem richten op verdere verbeteringen en groei op eigen kracht.

De ontwikkelingen bij de drie divisies van Akzo waren in grote lijnen vergelijkbaar: de omzet daalde, terwijl het resultaat verbeterde.

Lees over dit aandeel ook

  1. Slotcall: Arcelor, Aperam en Prosus hoger gezet na opluchting over China
  2. Legt kostenbesparing verffabrikant AkzoNobel de basis voor een hogere waardering?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. kabalebo 19 juli 2016 07:52
    "Dat resultaat was beter dan analisten voorspelden."

    Analisten zijn roeptoeters die de klap moeten opvangen. Een andere functie hebben ze niet, omdat ik nooit iets anders lees. Of zouden er niet meer toetsen op het bord aanwezig zijn ?

    "Akzo gaf aan dat de marktomstandigheden de komende tijd onzeker blijven..." Ja, anders had je beter het beroep van begrafenisondernemer kunnen kiezen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.