Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Naderende rentestap Fed drukt beurzen

Naderende rentestap Fed drukt beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen tekenden donderdag flinke verliezen op. Beleggers reageerden nerveus op de notulen van de jongste beleidsvergadering van de Federal Reserve, waaruit blijkt dat de Amerikaanse koepel van centrale banken de rente komende maand verder wil verhogen als de economie zich gunstig blijft ontwikkelen.

Tegen het einde van de ochtend koerste de AEX-index 1,6 procent lager op 427,67 punten en daalde de MidKap 1,2 procent tot 636,87 punten. De toonaangevende indices in Parijs, Londen en Frankfurt stonden 1 procent tot 1,6 procent lager.

De AEX telde slechts een drietal stijgers, allen banken en verzekeraars. Aegon ging aan kop met een plus van 1,2 procent. De andere stijgers waren ING (plus 0,3 procent) en ABN AMRO (plus 0,3 procent), mede dankzij het vooruitzicht op een hogere rente in de VS

Shell

De sterkste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was ArcelorMittal, dat 5,1 procent verloor. Zwaargewicht Shell, dat ex-dividend noteerde, zakte 4,2 procent.

Altice daalde1,2 procent kwijt. Het kabelbedrijf zal nog even moeten wachten op een definitief oordeel van de staat New York over zijn voorgenomen overname van het Amerikaanse Cablevision. Het besluit stond voor 20 mei op de rol, maar is uitgesteld tot 16 juni.

Monsanto

Chemie- en farmacieconcern Bayer ging in Frankfurt meer dan 8 procent onderuit. De Amerikaanse zadenproducent Monsanto liet weten een ongevraagd overnamebod te hebben ontvangen van het Duitse bedrijf. Beleggers vrezen onder meer dat daardoor de kredietwaardering van Bayer onder druk komt en er voor de financiering extra aandelen uitgegeven moeten worden.

In Londen kelderde Thomas Cook ruim 18 procent. Het reisbedrijf ziet de vrees voor terrorisme terug in zijn boekingen. Thomas Cook krijgt aanzienlijk minder reserveringen voor reizen naar Turkije en heeft de afgelopen maanden ook de interesse in België als bestemming zien teruglopen.

Olie

Technip was in Parijs juist een van de uitblinkers. De Franse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie kondigde een fusie met zijn Amerikaanse branchegenoot FMC Technologies aan. De samensmelting, die leidt tot een bedrijf met een waarde van 13 miljard dollar, werd met gejuich ontvangen. Technip won bijna 12 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 2 procent lager op 47,24 dollar en Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 47,79 dollar per vat. De euro was 1,1217 dollar waard, tegen 1,1277 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Henri Nostradamus 19 mei 2016 12:22
    Dat de rente in Juni in de US met 0,25% omhoog zal gaan kan geen echte verrassing zijn (heb ik steeds gezegd). Beleggers hebben zichzelf echter rijk gerekend met een eindeloze 0%. In december gaan ze nogmaals verhogen - let maar op. Feestje op de beurs is daarmee wel voorbij.

    HN
  2. [verwijderd] 19 mei 2016 14:21
    De beurs gaat flink omlaag. Allemaal opmerkingen die de onervaren beleggers niet juist interpreteren. Per saldo iets lager een half procent nu. Gewoon normale fluctuatie. Er word gedaan alsof dit enorme daling is. Ik heb vanmorgen de winst op de put verzilvert. Gisteren 60c nu 1.65c en nu 25c denk ik zo.

    Ik vond deze opmerking stemming makerij en achter de markt aanhollen maar hier kan je als belegger niet veel mee. Alles wat al gebeurt is is voorbij.
    Rente verhoging is bij insiders bekend. Hoeft niet veel te doen. Rond 19 mei draaipunten dagen.
  3. [verwijderd] 19 mei 2016 14:25
    quote:

    Louis van Gala schreef op 19 mei 2016 12:52:

    Gaat het goed met de economie en renteverhoging, is het niet lekker voor beleggers.

    Gaat het slecht met de economie en rente blijft gelijk, is het ook niet goed voor beleggers.

    Ik vind het allemaal wel prima....

    De echte focus moet zijn centjes voor jezelf binnen halen. En de rest is afleiding... jij snapt het..Succes.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.